Determinarea Rezultatului

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1370
Mărime: 19.53KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Șandor
Cost: 6 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Serban Ion

Extras din referat

a. Reguli generale

In cursul anului se inregistreaza cheltuielile si veniturile aferente evenimentelor si tranzactiilor desfasurate. Cheltuielile entitatii reprezinta valorile platite sau deplatit pentru consumul de stocuri, lucrari executate si servicii prestate, cheltuieli cu personalul, executarea unor obligatii legale sau contractuale etc. Veniturile entitatiireprezinta sumele sau valorile incasate sau de incasat in nume propriu din activitati curente, cat si castigurile din orice alte surse. Din compararea cheltuielilor cu veniturile se determina rezultatul exercitiului :

± Rezultatul exercitiului = Venituri totale – Cheltuieli totale

Daca rezultatul este pozitiv se obtine profit si reprezinta situatia in care veniturile sunt mai mari decat cheltuielile. Daca rezultatul este negativ se realizeaza pierdere si reprezinta situatia in care cheltuielile sunt mai mari decat veniturile.

Cheltuielile inregistrate in cursul anului in debitul conturilor din clasa 6 Conturi de cheltuieli, se deconteaza la sfarsitul anului asupra contului 121 Profit sau pierdere. Veniturile inregistrate in cursul anului in creditul conturilor din clasa 7 Conturi de venituri, se incorporeaza la sfarsitul anului in contul 121 Profit sau pierdere. Formulele contabile de principiu sunt :

- Decontarea cheltuielilor 121 = clasa 6

- Incorporarea veniturilor clasa 7 = 121

Dupa efectuarea acestor inregistrari in contul 121se determina rezultatul exercitiului sub forma de profit brut (profit contabil, profit impozabil) sau sub forma de pierdere. In cazul in care se obtine profit, acesta se impozeaza stabilindu-se impozitul pe profit care se trece pe cheltuieli cu impozitul pe profit (formula contabila 691 = 4411). In acest moment apare unnou cont de cheltuieli, 691 Cheltuieli cu impozitul pe profit.

Conform regulii generale orice cont de cheltuieli se inchide asupra contului 121 profitsau pierdere. Se evidentiaza astfel formula contabila de inregistrare a decontarii cheltuielilor cu impozitul pe profit : 121 = 691. Dupa aceasta operatie, Soldul contului 121 Profit sau pierdere reprezinta profitul net :

Profit net = profit brut – Impozit pe profit

In situtia in care se obtine profit (rezultat favorabil) contul 121 Profitsau pierdere se poate prezenta schematic in urmatoarea structura (Fig. 1) iar situatia in care se realizeaza pierdere (rezultat nefavorabil) contul 121 cuprinde urmatoarele elemente de structura (Fig. 2)

D (±) 121 Profit sau pierdere (±) C

Fig. 1

D (±) 121 Profit sau pierdere (±) C

Fig. 2

In conformitate cu normele legislative in vigoare prevazute de Legea contabilitatii ne.82/1991, republicata si ordinal ne.1752/2005, rezultatul definitive al exercitiului se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului 121 Profit sau pierdere. Profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul anului.

Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dup aaprobarea Situatiilor financoiare anuale. Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul curent se inregistreaza prin formula contabila 129 Repartizarea profitului = 106 Rezerve. Profitul ramas dupa aceasta repartizare se preia in contul 117 Rezultatul reportat, de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale.

Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve si capital social, potrivit hotararii AGA.

b. Etapele determinarii rezultatului, repartizarea profitului sau finantarea pierderii

Efectuarea in detaliu a calculatiei si stabilirea formulelor contabile pentru determinarea rezultatului, repartizarea profitului sau finantarea pierderii necesita parcurgerea urmatoarelor etape :

Etapa 1. Stabilirea rezultatului exercitiului (R ex) sub forma de profit brut (Pb) sau pierdere (p) prin determinarea diferentei intre veniturile totale (Vt) si cheltuielile totale (Ct).

± R ex = Vt – Ct

Se stabileste cumulat de la inceputul Anului. Se inregistreaza in contabilitate prin inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri asupra contului 121 Profit sau pierdere si stabilirea diferentei dinre ele.

Etapa 2. Stabilirea impozitului pe profit (Ip), in cazul obtinerii de profit. Impozitul pe profitse calculeaza prin aplicarea cotei de impozit pe baza de impozitare care este profitul impozabil (pi) numit si rezultatul fiscal :

Ip = Pi × cota

Profitul impozabil se calculeaza ca si diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, (profitul brut notat cu Pb) din care se scad veniturile neimpozabile (Vn) si se adauga cheltuielile nedeductibile fiscal (Cn) :

Pi = Pb - Vt + Cn

In conformitate cu reglementarile legislative aplicabile, Legea privind Codul fiscal nr.571/2003, elementele de calcul a impozitului pe profit sunt :

Preview document

Determinarea Rezultatului - Pagina 1
Determinarea Rezultatului - Pagina 2
Determinarea Rezultatului - Pagina 3
Determinarea Rezultatului - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Determinarea Rezultatului.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea cheltuielilor, contabilitatea veniturilor și determinarea rezultatului exercițiului la Banca Română pentru Dezvoltare SA

CAPITOLUL 1 PREZENTARE GENERALĂ A BĂNCII 1.1. ISTORIC ŞI INFORMAŢII GENERALE Banca Română pentru Dezvoltare (‘BRD”) şi-a început activitatea ca...

Contabilitatea rezultatului exercițiului și a repartizării acestuia la SC Euroconf SA

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA SOCIETĂŢII 1.1 SCURT ISTORIC Societatea comercială „Euroconf” S.A. Sibiu s-a constituit în anul 1991, prin preluarea...

Contabilitatea Rezultatului Exercițiului

INTRODUCERE PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. „ELBA” S.A. a) SCURT ISTORIC Timişoara, considerat ca oraş modern încă de la începutul secolului al...

Dinamica zborului la avionul B737-300

I. Prezentare generala Denumire aeronava: Boeing 737-300. Modelul se caracterizeaza prin utilizarea motoarelor turboventilatoare JT8D de prima...

Analiza fezabilității unui proiect de investiție - Studiu de caz SC Kandia-Dulce SRL

Capitulul I. Introducere 1.1. Notiuni generale privind investitiile Investitiile reprezinta achizitionarea unui activ in vederea producerii unui...

Proiectarea și realizarea unui sistem individual de exhaustare a fumului în procesele de sudare - lipire - tăiere

1.Introducere „Protecţia mediului”, „tehnologii poluante”, „noxe cu impact ridicat”, „boli profesionale cauzate de emisiile de noxe” sunt concepte...

Contabilitatea financiară a cheltuielilor, veniturilor și rezultatelor în SC Agricola International SA Bacău

INTRODUCERE Ştiinţă a ordinii şi controlului economic, născută din necesităţile vieţii practice, contabilitatea reprezintă un puternic mijloc de...

Contabilizarea Impozitului pe Profit și Imaginea Fidelă

INTRODUCERE Unul din cele mai motivante obiective care justifică existenţa unei întreprinderi este obţinerea de profit. În cadrul primei...

Ai nevoie de altceva?