Dezvoltarea Durabila

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Dezvoltarea Durabila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Adesea,prima si cea mai importanta problema macroeconomica este surprinsa cu ajutorul tripticului:crestere-dezvoltare-criza.Împrumutati din biologie,termenii sugereaza ca macroeconomia,ca faptele si actele economice agregate au caracter vital pentru organismul social.

Macroeconomia, asa cum s-a constituit ea în plan istoric,are caracter dinamic; activitatile economice se deruleaza printr-o suita neîntrerupta de cresteri,dezvoltari,stagnari,scaderi ale proceselor si rezultatelor lor.Intensitatile cu care se desfasoara toate acestea difera de la o perioada la alta,de la o tara la alta.

- Conceptul de dezvoltare economica durabila

Ca forma de manifestare a dinamicii macroeconomice,dezvoltarea economica presupune un ansamblu de transformari cantitative,structurale si calitative,atât în economie cât si în cercetarea stiintifica si tehologiile de fabricatie,în mecanismele si structurile organizatorice de functionare a economiei,în modul de gândire si comportamentul oamenilor.În acest context apare conceptul de dezvoltare durabila,ce reprezinta acea forma de dezvoltare economica în cadrul careia se urmareste ca satisfacerea cerintelor prezente de consum sa nu compromita sau sa prejudicieze pe cele ale generatiilor viitoare.Ea implica cresterea econmica,între cele doua procese fiind o relatie de la întreg la parte;poate exista crestere economica fara dezvoltare,reciproca nu este valabila.

De regula,prin dezvoltare economica se întelege îmbunatatirea sistematica,de durata si la nivel de masa,a conditiilor materiale de viata,adica a conditiilor din sfera consumului:hrana, îmbracamintea,locuinta,dotarea locuintei,mijloace de transport,comunicatiile,accesul la diverse servicii etc.

O abordare comuna de acest tip se dovedeste adecvata,pentru ca exprima corect asteptarile oamenilor,în calitate de consumatori,din partea economiei.Putem însa defini dezvoltarea economica si ca pe un proces având drept rezultat cresterea sistematica a productivitatii muncii sau cresterea numarului de locuri de munca productive.Aceasta definitie nu intra în contradictie cu prima,dimpotriva:fara o crestere a productivitatii muncii nu este posibila îmbunatatirea sistematica a conditiilor economice de trai.

Preocuparile tot mai accentuate privind dezvoltarea economica durabila sau viabila,la nivelul fiecarei tari si la scara mondiala,sunt legate de un complex de probleme cu care se confrunta,în prezent,omenirea,si anume:saracia în mijlocul belsugului,degradarea mediului înconjurator,extinderea necontrolata a urbanizarii,nesiguranta ocuparii unui loc de munca, înstrainare tineretului,înlaturarea valorilor traditionale,inflatia,somajul,crize monetare etc.

Conceptul de dezvoltare durabila,aparut cu aproape un deceniu în urma,suscita înca discutii si este interpretat în mod diferit de economisti,sociologi,filosofi,ecologisti etc.Astfel, dezvoltarea durabila este conceputa,de unii autori,ca mentinerea posibilitatilor si conditiilor de viata pentru generatiile viitoare,în special a resurselor naturale regenerabile,cel putin la nivelul celor existente pentru generatiile actuale,si reducerea factorilor de mediu afectati de poluare.

Altii considera durabilitateaa drept un mod de prezentare a eficientei economice în managementul serviciilor oferite pe baza înzestrarii cu resurse naturale.

Elementul central al conceptului de dezvoltare durabila este prezentat de interactiunea dintre popultie,progres economic si potentialul de resurse naturale,evidentiindu-se ca probleme esentiale:optimizarea raportului nevoi-resurse,obiective de atins,mijloace necesare,pe baza compatibilitatii lor în timp si spatiu.Trebuie sa fie conceput si realizat un asemenea mediu economic care,prin intrarile si iesirile sale,se afla în compatibilitate dinamica cu mediul natural,dar si cu nevoile prezente si viitoare ale generatiilor care coexista si se succed.

- Dimensiunea ecologica a dezvoltarii economice durabile

Aprecierea privind caracterul mult prea simplist si simplificator al conceptului de dezvoltare economica apare evidenta daca se iau în consideratie interdependentele economice-mediul natural.Este unanim acceptata conceptia conform careia mediul natural influenteaza dinamica economica,iar dezvoltarea economica,la rândul ei,afecteza natura cu toate componentele ei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea Durabila.doc