Efectele Variatiei de Curs Valutar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Efectele Variatiei de Curs Valutar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Efectele variatiei de curs valutar

Modificarea rapida a etalonului monetar, national sau international, fenomen firesc în conditiile mecanismelor monetare actuale, ridica probleme economice si de comunicare care se cer adaptate la modul comun de întelegere si de derulare a activitatilor economice pe plan international.

Daca fluctuarea cursurilor este un fenomen ce se explica prin modificarea permanenta a valorii ce trebuie masurata - fenomen datorat schimbarilor în mecanismul de obtinere si dimensionare a valorii ca urmare a mutatiilor tehnice, tehnologice, dar si a redimensionarilor în raporturile de forte ale participantilor la obtinerea si repartizarea valorii, utilizarea în practica a unui etalon dinamic determina greutati si disfunctionalitati ce se cer estompate.

Reducerea sau eliminarea efectelor nefavorabile, reprezentate în principal de redistribuirea inechitabila de valoare între partenerii relatiilor economice si financiar-monetare, devine o atributie importanta pentru institutiile pietei monetare internationale, pentru aparatul financiar-bancar si agentii economici din fiecare economie nationala. Aceasta atributie se realizeaza prin mai multe procedee si metode de gestionare a factorilor care influenteaza cursul valutar.

Punctul de plecare în realizarea gestionarii cursului valutar îl reprezinta amploarea influentelor modificarilor cursului valutar asupra schimbului de marfuri, precum si a implicatiilor riscului valutar asupra mesajului vehiculat de semnele banesti folosite ca mijloace de plata, mijloace de economisire sau de tezaurizare.

- Influentarea schimburilor de marfuri si servicii

Bunurile destinate schimburilor economice internationale intra pe piata externa, si apoi în economia importatoare, la un pret ce rezulta din raportul valoric existent la acea data între moneda-etalon a tarii importatoare si moneda-etalon a tarii exportatoare (Exemplu: EURO/USD: n).

Modificarea în timp a acestui raport, pe baza unor influente reale sau conjuncturale, schimba informatia pret si determina consecinte importante pentru desfasurarea relatiilor comerciale, echilibrarea balantelor comerciale, practicarea barierelor vamale etc.

Intrarea marfurilor straine (provenite, spre exemplu, din S.U.A.) într-o tara data (de exemplu, Germania) se realizeaza la un pret influentat direct de cursul valutar.

Pi= PeUSD × CveUSD/EURO

unde:

Pi  pretul bunurilor din import în moneda tarii importatoare

PeUSD  pretul în USD al marfurilor exportate de S.U.A.

Cve  cursul valutar economic (USD/EURO)

La pretul Pi, marfurile americane intra pe piata germana, ajungând sa concureze din punct de vedere al pretului cu marfurile similare germane sau din alte tari. Modificarea cursului valutar al EURO în raport cu dolarul schimba datele problemei, având consecinte asupra competitiei de pe piata germana.

Exemplu:

Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Variatiei de Curs Valutar.doc