Etica si Conduita Profesionala in Domeniul Contabilitatii

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Etica si Conduita Profesionala in Domeniul Contabilitatii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. dr. Gheorghe Stefan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Introducere 3
1. Conceptul de etica si etica profesionala 4
2. Rolul eticii in contabilitate. Codul de Conduita Profesionala la nivel national 5
3. Principiile fundamentale ale eticii si conduitei profesionale 8
3.1. Analiza principiului integritatii . 9
3.2. Analiza obiectivitatii 10
3.3. Analiza competentei profesionale 12
3.4. Analiza confidentialitatii informatiilor 14
3.5. Abordarea conduitei profesionale, prin prisma independentei 16
3.6. Analiza normelor tehnice si profesionale 17
4. Principiul independentei aplicat la exemple concrete 20
Concluzii si propuneri 24
Bibliografie 25

Extras din document

Introducere

Necesitatea si importanta unor norme de etica profesionala rezulta din rolul pe care il au profesionistii contabili fata de stat-societate. Datorita faptului ca este imposibila stabilirea unor cerinte etice pentru toate situatiile cu care se pot confrunta contabilii in toata activitatea lor, Codul de Conduita Etica Profesionala nu reprezinta decat un ansamblu de principii si obiective a caror respectare va conduce la idealul de etica si calitate a activitatilor oferite.

Pentru profesionistii contabili, etica va reprezenta independenta si prestigiul in raporturile avute cu societatea, prin serviciile oferite, incurajand transparenta si credibilitatea informatiilor financiare.

Cunoasterea si aplicarea principiilor de baza fundamentale ale profesiilor liberale independente de catre fiecare membru CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) reprezinta dovada si garantia unui profesionalism performant si modern, care va raspunde la exigentele cele mai inalte.

Pe langa atenta observare a aplicarii eticii si normelor profesionale, trebuie sa fie asigurata si o concurenta loiala intre profesionistii contabili, astfel descurajandu-se tendinte agresive si chiar abuzive pe piata economica.

Respectarea normelor profesionale este foarte importanta pentru ca se asigura o aparare a economiei, independentei si prestigiului CECCAR, dar de altfel si a fiecarui membru in parte.

Demersul deontologic al expertului contabil incepe cu destinatarii expertizelor contabile si se finalizeaza cu scopul expertizelor contabile.

Cunoasterea si respectarea normelor de comportament profesional constituie nu doar parte integranta a demersului deontologic al misiunilor de expertiza contabila, ci si punct de referinta in acceptarea unui angajament.

1. Conceptul de etica si etica profesionala

Cuvantul „etica” poate fi definit prin mai multe intelesuri diferite, dar si legate intre ele:

- in primul rand, etica este privita ca si disciplina ce se ocupa cu probleme morale ;

- in al doilea rand, cand auzim de probleme de etica si controverse, distingem si pe cele ce nu sunt morale ;

- in al treilea rand, si cel mai des intalnit, cuvantul „etica” se utilizeaza cand se face referire la un set de atitudini, obiceiuri ce au fost prezentate de o persoana in plan moral (se poate spune ca etica lui Hitler a fost diferita de cea a lui Karl Marx);

- in al patrulea rand, acest cuvant poate fi utilizat ca sinonim la expresia „corect din punct de vedere moral”; ca si exemplu: actiunile oamenilor si principiile pe care se bazeaza conduita lor pot fi clasificate ca fiind „etice” (drepte, bune), ori ca nefiind etice (imorale), iar comportamentul individului poate fi considerat ca fiind etic (decent, cu integritate morala) sau nefiind etic (fara scrupule).

Pornindu-se de la definitia prezentata mai sus, putem spune ca acest cuvant deriva de la grecescul „ethos”, ce inseamna „caracter”. In timp ce termenul de moralitate studiaza notiunile de bine-rau din punct de vedere al comportamentului uman, etica se centralizeaza in studierea modului si motivatiei pentru care oamenii actioneaza intr-o anumita maniera.

O decizie etica se defineste prin urmatoarele caracteristici:

a) este o decizie competenta, bazata pe cunostinte si experienta cumulata;

b) este o decizie echilibrata, ce permite identificarea si ierarhizarea principiilor etice relevante;

c) este o decizie pertinenta, ce se bazeaza pe determinarea tuturor operatiilor relevante de decizie;

d) este o decizie clara, aplicata in situatii precise, in scopul identificarii persoanelor interesate.

Plecandu-se de la conceptul de etica prezentat mai sus, etica profesionala preia principiile generale ale eticii participante la nivel de anumite profesii. Etica profesionala include si standarde de competenta pentru profesionistii din domenii diferite, la nivel pragmatic, dar si ideal.

Spre exemplu, in timp ce etica profesionala ii impune unui profesionist contabil lucrul la inalte standarde din domeniul sau, pentru atingerea celui mai inalt nivel de performante profesionale, din punct de vedere pragmatic, el trebuie sa actioneza astfel incat sa raspunda tuturor cerintelor publicului larg.

Fisiere in arhiva (1):

  • Etica si Conduita Profesionala in Domeniul Contabilitatii.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “DANUBIUS” GALATI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE Master: Management financiar public si privat