Evaluare

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Evaluare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1.DEFINITIA, NECESITATEA SI ESENTA EVALUARII

Intr- o lume supusa legilor pietei unde totul se cumpara si se vinde intr-un ritm rapid, evaluarea intreprinderii constituie un act frecvent in viata economica contemporana; acccentuarea liberalismului economic insotit de privatiziuni multiplica numarul intreprinderilor care pot face obiectul unor tranzactii; pe de alta parte, dezvoltarea schimburilor la bursa face sa creasca necesitatea evaluarii unei societati in vederea vanzarii sau cumpararii unei parti din acestea, oricat de mica ar fi.

Dimensiunea internationala a evaluarii este pusa in evidenta de numeroasele tranzactii intre vanzatori si cumparatori de nationalitate diferita.Tinand seama de influenta normelor financiare anglo-saxone, practicele de evaluare s-au inspirat adesea din metodele de evaluare nord-americane sau britanice.In acelasi timp, aceste metode necesita folosirea de date omogene, mai ales in ce priveste bazele contabile ale evaluarii; ori, intre diferitele sisteme contabile bazate pe standardele internationale de raportare financiara, stanardele americane, standardele britanice sau standardele nationale ale altor tari exista diferente si chiar conflicte de care trebuie tinut seama in aplicarea diferitelor metode de evaluare.

O intreprindere trebuie evaluata pentru ca exista trei grupe de factori care influenteaza permanent valoarea oricarei intreprinderi si anume:

*influente legate de existenta preturilor libere;

*influente legate de modificarile raportului de schimb al monedei nationale;

*gestiunea interna a fiecarei intreprinderi, ami ales in ceea ce priveste politicile de amortizare si politicile de contabilizare( cu deosebire contabilitatea costurilor).

In definitiv, pentru orice modificare a preturilor pe piatatrebuie identificate diferentele fata de cele pe care managementul unei intreprinderile are la dispozitie prin informatiile interne, contabile sau de alta natura; acestea se realizeazaprin tehnicile de evaluare.

Tot astfel, stiut fiind ca orice modificare a raportului de schimb al monedei nationale are o inflenta mai mare sau mai mica, mai devreme sau maitarzie asupra valorii tuturor bunurilor si intreprinderilor din economia romaneasca, este necesara gasirea si masurarea impactului acestor modificari asupra valorii bunurilor din fiecare intreprinedere si a fiecarei intreprinderi in ansamblu; aceasta se realizeaza prin aplicarea tehnicilor de evaluare.

Politicile de contabilizare a costurilor au o influenta directa asiupra modului de determinare a performantelor financiare ale intreprinderii acre constituie baza evaluarii in multe din mdotedele de evaluare existente.Pe de alta parte, este stiut faptul ca aceste politici trebuie sa fie ale intreprinderii, costurile constituindsuportul material al secretului comercial al fiecarei intreprinderi, iar secretul comercial sta la baza competitiei si concurentei fara de care e greu de vorbit despre economie de piata.Si totusi, este necesara identificarea eventualelor abateri ale politicilor interne de la standardele de contabilitate recunoscute, general aplicabile si aceasta se realizeaza cu ocazia evaluarii.

Pornind de la realitatea ca, exceptie facand politicele de amortizare si de contabilizare care au o anumita stabilitate, ele neputandu-se modifica decat intre exercitii, atat preturile cat si raportul de schimb al monedei fiind libere si, deci, foarte mobile, practic recurgerea la tehnici spcifice de evaluare ar trebui sa faca parte din cotidianul intreprinderii si aceasta constituie apanajul expertului contabil consultant al intreprinderii.

Cazurile in care este necesar sa se procedeze la o evaluare a intreprinderii sunt foarte numeroase, enumeram cateva:

a) ca instrument de masurare a calitatii gestiunii intreprinderii

Una din modalitatile de evaluare a performantelor conducatorilor unei intreprinderi consta in determinarea periodica a valorii intreprinderii pentru a constata variatiile acestei valori, daca evolutia este pozitiva, se apreciaza ca gestiunea este saisfacatoare, in caz invers, poate fi tras un semnal de alarma in ceea ce priveste gestiunea afacerii respective.

b) In tranzactiile comerciale

In cazul cel mai clasic de vanzare-cumparare trebuie recurs la evaluare.

Un investitor poate proceda la o onvestitie pe termen lung intr-o intreprindere cumparand majoritatea sau un procent semnificativ din aceasta, o astfel de investitie justifica metode de evaluare aprofundate.El poate proceda la o investitie cu caracter financiar care se caracterizeaza printr-un nivel mai restans a partii achizitionate, in acest sens caz se pot aplica metode de evaluare mai putin dezvoltate.

Tranzactiile de mai sus sunt, de regula, caracterizate prin atitudine diferita fata de problematica evaluarii, daca lucrurile sunt analizate din punct de vedere al vanzatorului.

In cazul privatizarii, evaluarea bazata pe expertiza si diagnostic este necesara din cel putin teri puncte de vedere:

-patrimoniul intreprinderii este exprimat in valori asministrative,

-performantele obtinute de intreprindrea cu capital de stat nu pot fi considerate ca fiind automat reproductibile in viitor,

-evaluarea constituie momentul in care se scot in evidenta aspectel legate de o eventuala restructurare a intreprinderii, care poate fi efectuata inainte sau dupa privatizare.

c) Ori de cate ori au loc schimbari in marimea si structura capitalului social al intreprinderii

Evaluarea este necesara pentru a scoate in evidenta eventualele influente determinate de actualizarea valorii bunurilor intreprinderii la data efectuarii modificarilor in capitalul social, asigurandu-se astfel protejarea tuturor actionarilor sau asociatilor intreprinderii.

Exemplu:

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluare.doc