Evaluarea in Contabilitate

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Evaluarea in Contabilitate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Busuioceanu Steliana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

1. Generalitati 3
2.Formele de evaluare in contabilitate 5
Evaluarea la intrare sau la prima inregistrare in contabilitate 5
Evaluarea la iesire sau la a doua inregistrare 7
Evaluarea la inventariere 7
Evaluarea la bilant 7
3.Principiile evaluarii in contabilitate 8
Principiul costului istoric 8
Principiul stabilitatii unitatii monetare 8
Principiul prudentei 9
Principiul continuitatii activitatii de exploatare 9
4. Bazele evaluarii 10
5.Criteriile de evaluare 12
6.Obiective realizate prin evaluare 15
7.Necesitatea evaluarii 16
Bibliografie 19

Extras din document

Evaluarea in contabilitate

1. Generalitati

In toata lumea, pamantul si cladirile reprezinta unul dintre cele mai mari si mai valoroase active ale statelor, municipalitatilor, firmelor si ale persoanelor fizice.

Estimarea adecvata a valorii proprietatilor imobiliare si analiza competenta a celorlalte aspecte aferente proprietatilor conduc la decizii corecte referitoare la dispozitia si folosirea proprietatilor.

Persoanele care se ocupa cu evaluarea proprietatilor imobiliare se numesc evaluatori si ei sunt organizati in asociatii profesionale. In Romania exista doua asociatii profesionale care au intre obiective si evaluarea proprietatilor imobiliare, acestea fiind Corpul Expertilor Tehnici si Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.

Evaluarea este procedeul folosit de metoda contabilitatii pentru exprimarea baneasca a tuturor existentelor si modificarilor elementelor patrimoniului si reprezinta o opinie sau concluzie emisa pe baza unei analize minutioase referitoare la natura, calitatea valoarea sau utilitatea unor anumite proprietati imobiliare, exprimata de o persoana impartiala, specializata in analiza si evaluarea proprietatilor.

Procesul de evaluare se compune dintr-un set de proceduri coerente si ordonate, care au ca finalitate, estimarea valorii.

Contatabilitatea masoara si inregistreaza in unitati monetare elementele patrimoniale si operatiile care modifica masa patrimoniului. Unitatea monetara se identifica cu banii in functia lor de masura a valorii. Banul este unitatea de masura a valorii economice. Pe aceasta cale se omogenizeaza masa patrimoniului si se creeaza posibiltatea centralizarii si sintetizarii datelor contabile.

In mod concret functia banului ca unitate de masura a valorii se realizeaza prin semnul monetar propriu fiecarei tari. In Romania un asemenea semn este leul.

In baza elementelor prezentate mai sus, evalurea in contabilitate consta in cuantificarea si exprimarae in unitati monetare a marimii elementelor patrimoniale (active, pasive, cheltuieli si venituri) si a operatiilor economice si financiare cu modificari intervenite in masa patrimoniului.

Prin mijlocirea unitatii monetare, se masoara si valoare elementelor componenete ale patrimoniului. In acest scop se pondereaza cantiatea de evaluat masurata in unitati fizice sau munca cu pretul sau costul unitar: pretul in cazulo iesirilor si costul in situatia intrarilor prin achizitie sau din productie proprie.

Evaluarea contabila presupune masurarea adecvata a realitatii actelor si faptelor privind existenta, miscarea si transmiterea resurselor.Evaluarea contabila este un act complex, in care, finalitatea este data de legatura dintre obiect, scop, mijloace. Scopul si mijloacele trebuie sa satisfaca eficient si competent interesul de fundamentare a deciziei ce obiecteaza adevarul.

Obiectul evaluarii poate fi extrem de divers. El trebuie interpretat si utilizat in functie de locul din care privim patrimoniul. Daca acesta este privit din interior, evident ca obiectul evaluarii se va referi la toate structurile patrimoniale respectiv mijloacele economice in compunerea si utilizarea lor si resursele economice in ordinea lor de formare si dupa destinatia lor. In acest fel, prin evaluare se determina valoarea totala a bunurilor concomitent cu relevarea puterii abstracte de dispunere asupra acestor bunuri. Daca acesta este privit din exterior, atunci evaluarea poate avea ca obiect anumite componente sau anumite modalitati de cuantificare. Privit din acest al doilea punct de vedere, putem vorbi de evaluarea intreprinderii, evaluarea patrimoniului, evaluarea societatii comerciale, evaluarea fiscala, etc. consideram ca in situatiile cele mai complexe este necesara o imbinare organica intre evaluarea interna ca suma a valorilor determinate existente ca structuri patrimoniale si evaluarea externa cand entitatea patrimoniala trebuie observata ca un ansamblu de fapte, fenomene, procese, drepturi, obligatii, potential economic etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea in Contabilitate.doc

Alte informatii

Universitatea “Transilvania” Brasov Facultatea de Stiinte Economice