Extranet

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Extranet.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. : Maican Catalin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1) CONSIDERENTE GENERALE :

Comunicarea nu este doar apanajul oamenilor. Totul în Univers interactioneaza. La fiinte, procesul comunicarii este evident, în special când se face constient - datorita inteligentei. De-a lungul existentei sale omenirea a progresat prin îmbunatatirea comunicarii. Biologii argumenteaza ca atât corpul cât si creierul oamenilor nu s-au schimbat aproape deloc în ultimii 100.000 ani. Iar pentru viitorul previzibil nu exista nici un indiciu ca s-ar putea astepta schimbari evolutive majore.

Ne putem imagina evolutia comunicarii umane transferata pe durata unei zile (24 ore): momentul de pornire, ora 00.00, este datat cu 36.000 ani în urma, când se crede - conventional - ca a aparut limba ca mijloc de comunicare. O scurta redare a progreselor ne ofera urmatoarea imagine: ora 3 noaptea – nu se întâmpla nimic; ora 6 dimineata - nu se constata nici o schimbare. La ora 8 dimineata începe prima revolutie în comunicare: este descoperita pictura rupestra.

Privind în continuare dezvoltarea comunicationala constatam: ora 12 amiaza - nimic nou, pesterile sunt pictate în continuare. Ora 18 - aceeasi imagine: în pesteri activeaza „artistii”. Ora 20 - se „misca” ceva în sectorul comunicarii: sumerienii descopera (cu 4000 de ani înainte de

Christos) scrisul. Ora 20.40 - egiptenii inventeaza hieroglifele. Ora 21.28 - se dezvolta alfabetul. Ora 22.06 -perioada când traieste Homer (primul mare poet a carui opera s-a transmis pe cale scrisa). Imperiul Roman dureaza între 22.38 si 23.01. Abia la ora 23.38, la Mainz începe urmatoarea revolutie în comunicatie - Gutenberg tipareste Biblia. De acum, inventiile se succed tot mai repede: 23.53 - presa tipografica pe aburi; 23.54 - telegraful; 23.55 - telefonul. Din acest moment începe explozia comunicationala: 23.57 - filmul cu sunet; 23.58 - televiziunea în culori; 23.59 - primul satelit artificial. Ultimele secunde: comunicatiile si computerele converg. Internetul a deschis larg portile comunicarii între oamenii din toate colturile lumii.

Ceea ce am vrut sa arat prin acest exercitiu de imaginatie este faptul ca, desi civilizatia îl doteaza pe om cu o tehnica prin care puterea si activitatea sa se maresc considerabil natura sa fundamentala (biologica) nu s-a schimbat. Doar mijloacele prin care comunica omenirea au cunoscut o evolutie rapida dintre care cea mai spectaculoasa este cea a Internetului.

În aprilie 1998, Departamentul pentru Comert al Statelor Unite a prezentat un raport despre economia digitala.Probabil ca fraza cea mai memorabila din acel raport este urmatoarea: „Ritmul de adoptare al Internetului eclipseaza toate celelalte tehnologii care l-au precedat. Radioul a existat cu 38 de ani înainte ca acesta sa fie acceptat de cincizeci de milioane de oameni; televizorului i-au fost necesari 13 ani sa ajunga pe bancul de lucru. Dupa 16 ani de la aparitia primului calculator personal, cincizeci de milioane de oameni deja îl utilizau. Odata ce a fost disponibil marelui public, Internetul a trecut aceasta bariera în doar patru ani”.

Fig. 1 Evolutia mijloacelor de comunicare

Legenda:

- telefon; -TV; - PC; - Banda magnetica; - CD; - GSM; - Internet

2) SCURT ISTORIC

Istoria Internetului este o lectura fascinanta, plina de paradoxuri, originile sale putând explica pe deplin configuratia sa actuala. Internetul a aparut din dorinta armatei Statelor Unite de a comunica în cazul unui razboi, iar impulsul a fost nevoia SUA de a raspunde provocarii Uniunii Sovietice care a lansat primul satelit artificial al Pamântului în 1957. Armata americana avea nevoie de o retea flexibila pentru cazul în care legatura ar fi fost întrerupta într-un punct, informatia sa poata fi redirectionata catre destinatia initiala. În primii zece ani precursorul Internetului a fost folosit doar în mediile academice si militare. Din 1980 Internetul depaseste granitele locului de nastere, moment în care companiile au început sa se implice în dezvoltarea si utilizarea unui nou mod de comunicare si acces la informatii. Astfel, unii oameni de afaceri din SUA, cautând noi mijloace de a ajunge cât mai aproape de consumatori, si-au întors privirile catre Internet si au decis ca merita sa investeasca bani în dezvoltarea si promovarea acestuia. În 1990 un consortiu de companii private a preluat administrarea retelei Internet în urma unui acord cu guvernul SUA, acord care prevedea deschiderea Internetului catre activitati comerciale (Gillies&Cailliau, 2000). Aceasta initiativa a parut multora daca nu riscanta, cel putin neprofitabila. Nu numai economistii, ci chiar unii dintre actorii „vechi” pe scena informaticii erau sceptici în privinta viitorului Internetului, care trebuia sa-si gaseasca un loc în mediul foarte concurential al telecomunicatiilor si transmiterii de informatii, mediu dominat de telefon si televiziune, ambele usor de folosit si având o larga audienta. Practic, anul 1990 a determinat expansiunea exponentiala a Internetului, rata sa de crestere urmând curba S, caracteristica marilor inovatii din istoria omenirii. Un deceniu mai târziu, oamenii obisnuiti au început sa foloseasca Internetul pentru orice se baza pe un suport de comunicare - de la mesaje personale la tranzactii comerciale, de la scopuri informationale pâna la cumparaturi.

Se poate spune ca, odata cu trecerea în secolul XXI, Internetul a trecut si el într-o noua perioada a existentei sale. Desi vârsta de treizeci de ani2 semnifica pentru oameni atingerea deplinei maturitati fizice, pentru o entitate greu de definit precum Internetul ea indica mai degraba începutul perioadei de maturizare, cresterea sa din ultimii cinci ani fiind perfect asimilabila cu cresterea exploziva care are loc în adolescenta umana. Oricum, este de asteptat ca, mai devreme sau mai târziu, rata adoptarii Internetului sa intre într-un declin usor, ca urmare a stabilizarii numarului de utilizatori.

Fisiere in arhiva (1):

  • Extranet.doc