Fisele Posturilor - Structura Salariatilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Fisele Posturilor - Structura Salariatilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

FIŞELE POSTURILOR, STRUCTURA SALARIATILOR 1
Evaluarea posturilor 3
Structura salariatilor 4
Bibliografie

Extras din document

O Fisa a postului este o prezentare explicita a tuturor caracteristicilor postului. Pot fi repartizati pe postul respective unul sau mai multi indivizi.

Evaluarea postului este o analiza a Fisei postului in scopul determinarii valorii acestuia.

Structura salariilor este constituita din gama de salarii care se pot plati pentru un anume post. Aceasta include un sistem de premiere pentru performante superioare.

FISELE POSTURILOR

Sarcinile deriva din obiective , printr-o suita de etape. Sarcinile sunt apoi repartizate uno posturi existente sau grupate in posturi noi. In procesul de repartizare se iau in considerare educatia, experienta, calificarile si cunostintele necesare executarii sarcinii, alaturi de uneltele, echipamentul si facilitatile necesare.

La gruparea sarcinilor in posturi, se urmaresc mai multe scopuri :

- Posturile sa realizeze un echilibru intre eficienta pe termen scurt si satisfactia pe termen lung precum si stabilitatea resurselor umane

- Posturile sa fie placute si productive

- Posturile sa ofere o varietate de activitati si posibilitati de avansare

- Posturile sa fie similare altora din aceeasi industrie

- Posturile sa fie structurate astfel incat sa poata fi masurate calitativ si cantitativ

Descrierea sarcinilor care revin unui post sunt partea cea mai importanta a Fisei acestuia. Totusi, mai sunt si alte componente care trebuie incluse intr-o fisa a postului.

Elemente ca cele care urmeaza ar putea fi incluse, in fuctie de tipul de post respectiv :

- calificari necesare

- organizatia din care face parte postul

- mediul de lucru in care se vor executa sarcinile

- standardele de masurare a performantei

- modul in care se masoara performanta.

Calificarile necesare pentru a executa o sarcina se pot descrie in doua moduri

1. Nivelul minim necesar – se mentioneaza ca o cerinta , in timp ce un nivel superior este mentionat ca optional.

De exemplu, daca se cauta calificari in sfera educatiei academice, se poate scrie : se cere master in fizica, doctoratul de preferinta. Daca cerintele sunt din sfera experientei, am putea formula : se cer cel putin 5 ani experienta ca manager in vanzari, experienta de manager general este binevenita; in unele cazuri se poate mentiona titlul clar al unui post, ca de pilda : trebuie sa aiba succese demonstrate ca director de productie.

Unele tipuri de posturi cer instruiri periodice atunci cand sunt incluse tehnologii sau proceduri. De exemplu, o descriere de post pentru un technician de service computer ear mentiona : trebuie sa urmeze cursuri de instruire de 1 luna , atunci cand se introduce modele noi.

De obicei este bine pentru intelegerea elementelor unui post sa cunoastem ceva despre organizatia in cadrul careia exista acesta. Fisa postului trebui sa mentioneze Functia persoanei care este superiorul ocupantului postului respective. Trebuie, de asemenea, sa mentioneze posturile pe care le coordoneaza ocupantul postului respective - in unele organizatii, in special cele mari, o mare parte din activitate se desfasoara prin colaborarea cu alte personae la acelasi nivel situate in organizatie – in aceste cazuri, trebuie mentionate funstiile acelora cu care ocupantul postului va trebui sa colaboreze. Daca ocupantul postului va trebui sa faca parte din diverse comitete sau echipe speciale, toate aceste activitati trebuie mentionate sau descrise.

Mediul de lucru in care va fi executata sarcina trebuie de asemenea mentionat in Fisa postului. Poate fi o descriere simpla, ca de exemplu : un mediu normal de birou, sau poate fi mai complexa. Formulari de genul : calatorii internationale frecvente, posibila expunere la materiale riscante, lucru la temperature negative, descrieu elemente importante ale postului, care trebuie incluse in fisa postului.

2. Standardele de performanta – Acestea descriu nivelul performantei considerate acceptabila pentru sarcina. Executarea cu success a sarcini se masoara comparand nivelul de performanta reala cu standardul. Pentru posturi de complexitate redusa este relative simplu de stability si de formulat cu precizie standardele de performanta. Standardul de performanta pentru un muncitor poate suna astfel : va asambla intr-o zi de munca o medie de trei transmisii, conforme cu specificatiile de calitate.

Devin mai dificil de stability si formulat standardele de performanta pentru posturi mai complexe si la niveluri superioare, in multe cazuri, standardul fie ca nu va fi inclus in descrierea postului, fie ca se va referi la informatii din afara descrierii postului. Pentru un post de Presedinte al unei companii, cea mai precisa formulare posibila ar fi : se presupune ca se va alinia la nivelul cerintelor anuale impuse de Comitetul Director.

Mijloacele prin care se va masura performanta ar trebui cuprinse in descrierea postului cu acelasi grad de detaliere ca si standardele de performanta. Pentru posturi de nivel inferior, se va face referire la un raport sau la un system. Pentru muncitporul din exemplul de mai sus, mijloacele de masura a performantei s-ar putea formula : dupa cum reiese din raportul zilnic de inspectie al controlului de calitate. In mod similar, pentru Presedinte, modul de masurare ar face referire la procesele verbale ale intrunirilor Comitetului Director si la contul de profit si pierderi annual al companiei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fisele Posturilor - Structura Salariatilor.doc