Gestiune Bugetara si Controlul Bugetar

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Gestiune Bugetara si Controlul Bugetar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sorin Briciu,Calin Oprea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Conducerea oricarei activitati necesita cunoasterea obiectivelor de atins si a resurselor necesare pentru indeplinirea respectivelor obiective. In Regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii nu se prevede explicit, printre obiectivele necesare pentru cunoasterea rezultatelor si furnizarea informatiilor confidentiale necesare fundamentarii deciziilor. In contabilitatea de gestiune bugetele constituie instrument de control prin compararea previziunilor cu realizarile permitand in acelasi timp si calculul costului unei unitati de lucru determinand astfel o relatie stransa intre controlul bugetar si sistemul costurilor.

Putem spune deci ca bugetul reprezinta un instrument de analiza a activitatii desfasurate prin compararea prevederilor din el cu realizarile efective si stabilirea abaterilor si a responsabilitatilor pentru abaterile in cauza, pentru fundamentarea deciziilor privind conducerea activitatii viitoare.

In conditiile economiei de piata concurentiale cand activitatea firmelor trebuie sa se desfasoare profitabil, bugetul contribuie la cresterea profitului si reducerea cheltuielilor, astfel bugetul reprezinta si un instrument de conducere.

Utilizarea bugetului in cadrul intreprinderii presupune indeplinirea urmatoarelor conditii:

- impartirea intreprinderii, a structurii organizatorice in raport cu obiectivele stabilite pe centre de profit de activitate, centre denumite si locuri de cheltuieli, centre de gestiune interna, centre de profit.

- fixarea unor obiective precise pentru fiecare centru de activitate referitoare la cheltuielile de efectuat si veniturile de obtiunt

- stabilirea raspunderilor , competetntelor si a relatiilor de colaborare pentru fiecare centru de activitate astfel incat sa functioneze ca un centru de responsabilitate.

- existenta unui sistem de programare, analiza si control a cheltuielilor si veniturilor intreprinderii si a subdiviziunilor sale organizatorice numit sistem informational. Sistemul informational are menirea de a oferi posibilitatea stabilirii abaterilor de la cheltuielile si veniturile bugetare pe locuri generatoare , cauze is responsabilitati astfel incat sa se realizeaza o conducere eficienta.

- existenta unui sistem de norme si normative, standarde economico-financiare, fundamentate stiintific prin care sa se dimensioneze cheltuielile si veniturile cat mai aproape de realitate si sa se efectueze controlul bugetului pe baza datelor contabile. Aceste norme se refera la standardele de consum pentru materiile prime , materiale norme sau standarde de timp, tarif de salarizare, tarife de transport. Toate aceste normative trebuie cunoscute pentru calculul cheltuielilor si a veniturilor cu ocazia intocmirii bugetelor.

Clasificarea bugetelor

Clasificarea bugetelor se poate face tinand cont de o serie de criterii dintre care enumeram:

1. conceptia care sta la baza bugetarii veniturilor si cheltuielilor

2. obiectul activitatii bugetare

3. perioada pentru care se bugeteaza

4. sfera de cuprindere a activitatii bugetate

5. in raport cu variatia veniturilor si sa u cheltuielilor in functie de volumul activitaii programate.

In raport de conceptia care sta la baza elaborarii bugetelor se disting:

- buget financiar conform caruia veniturile reprezinta intrari in sistemul condus in calitate de fonduri alocate pentru acoperirea cheltuielilor care reprezinta iesirile in sistemul condus.In acest caz bugetul ca instrument de conducere joaca rolul de regulator (fee-back) a cheltuielilor in functie de resursele bugetare alocate.

- buget economic potrivit caruia cheltuielile reprezinta intrari in sistemul condus in calitate de consumuri de resurse necesare realizaraii de venituri. Veniturile reprezinta iesirile din sistemul condus. In acest caz bugetul,ca instrument de conducere are ca obiectiv maximizarea profitului calculat ca diferenta intre venituri si cheltuieli

- buget de trezorerie potrivit caruia incasarile reprezinta intrari sau plati reprezinta iesiri. Acest tip de buget dimensioneaza fluxurile banesti din sistemul condus avand in vedere excedentul sau deficitul de trezorerie ca diferenta intre incasari si plati.

In raport cu obiectul activitatii bugetate se disting:

1. bugetele proiect (program) sunt bugete numai de venituri sau numai de cheltuieli operationale prin care se evalueaza veniturile si/sau cheltuieli generate de fabricarea unui produs ce face obiectul de activitate al unei unitati patrimoniale.

2. bugete de organizare sunt bugete numai de venituri sau numai de cheltuieli structurale prin care se evalueaza veniturile si/sau cheltuielile unei subdiviziuni organizatorice a unei unitati patrimoniale (sectii, ateliere) sau chiar a unitatii patrimoniale in ansamblul sau

bugete functionale reprezinta bugete numai pentru venituri si sau cheltuielile functionale care

evalueaza veniturile si/sau cheltuielile generate de principalele functii, activitati sau subactivitati

ale unei unitati patrimoniale cum ar fi:productie, comerciala, administrativa.

In raport de factorul timp se disting:

- bugete elaborate pentru o anumita perioada de timp, de regua un an calendaristic cu defalcare trimestriala si sau lunara. Aceste bugete numai de venituri su numai de cheltuieli periodice sunt elaborate si au valabilitatea numai pentru perioada respectiva de timp;

- bugete continui sau glisante presupun actualizarea veniturilor si/sau cheltuielilor ori de cate ori de cate ori apar schimbari in cerintele perioadei curente sau celor imediat urmatoare

Dupa sfera de cuprindere a activitaii bugetare se disting:

- bugetul general care se intocmeste pe ansamblul activitaii unei unitati patrimoniale;

- bugete partiale care se intocmesc pe diferite segmente ale activitaii unei unitati patrimoniale

In raport cu variatia veniturilor si/sau cheltuielilor in functie de volumul activitatii programate se disting:

- bugete statice care se bazeaza pe structura veniturilor si/sau cheltuielilor in fixe si variabile

- bugete flexibile in care veniturile si/sau cheltuielile sunt dimensionate in functie de utilizarea capacitatilor de productie.

Dimensionarea veniturilor si cheltuielilor bugetare

Atunci cand vorbim de dimansionarea veniturilor si cheltuielilor bugetate trebuie avut in vedere principiul localizarii acestora din perspectiva a doua criterii si anume

- localizarea veniturilor si cheltuielilor dupa criteriul operational, adica pe produse , lucrari si

Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiune Bugetara si Controlul Bugetar.doc