Gestiunea Diferentiata a Stocurilor dupa Metoda ABC

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Gestiunea Diferentiata a Stocurilor dupa Metoda ABC.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Problemele de gestiune a stocurilor implica utilizarea unui volum deosebit de mare de informatii, atat in palnificarea, cat si in urmarirea realizarii proceselor de stocare;aceasta pentru ca, in unitatile economice, se utilizeaza unnumar important de sortotipodimeniuni de materiale, pentru o gama larga de produse so destinatii de utilizare, iar sursele de aprovizionare sunt, de regula, foarte diferite. In aceste conditii, practica a confirmat o serie de sisteme de gestiune diferentiata a stocurilor, in functie de importanta economic a fiecarui material, care s-au dovedit deosebit de eficiente si utile. Criteriile de departajare a resurselor materiale necesare unei unitati economice sunt multiple:frcventa livrarilor, valoarea individuala si totala a resurselor materiale aflate in stoc, importanta materialului pentru activitatea de productie a unitatii economice, sursa de asigurare (din import sau din intern), forma de aprovizionare, ciclul de fabricatie s.a.

Un sistem de gestiune diferentiata care prezinta interes practic este “sistemul ABC”, acesta gupeaza materialele care se aprovizioneaza si se stocheaza de fiecare unitate economica in trei grupe.Criteriul de grupare care se foloseste frecvent este cel care se refera la valaoarea stocului mediu la diferitele materiale, se pareciaza ca acest criteriu raspunde cel mai bine scopului urmarit de fiecare intreprindere, findca are in cedere formare unor stocuri cat mai mici de rsurse materiale si implicit a unui capital circulant mai redus; se asigura pe aceasta cale o viteza de rotantie mai accelerata, ceea ce insemna activizarea unei parti mai mari din resursele materiale si financiare de care dipunse sau si le asigura unitatea economica.

Analizele efectuate in diferite unitati arata ca ponderea cea mai mare din valoarea totala a stocurilor este detinuta de un numar relativ mic de materiale, care influenteaza direct atat realizarea productiei cat si volumul capitalului circulant.Aceste materiale sunt cele care intra in mod obisnuit in prelucrare pentru a fi transformate in produse finite, si care trebuie introduse in prima grupa de importanta-A. Urmeaza a doua grupa de importanta-B, care cuprinde un numar ceva mai amre de materiale, dar cu o valoare totala sensibil mai redusa, care paricipa intr-o masura mai mica la dimensionarea volumului total al capitalului circulant. In sfarsit, din nomenclatorul de materiale al intreprinderii , se detaseaza a treia grupa valorica, cu un numar foarte mare de materiale utilizatre in cantitati foarte mici si care influneteaza foarte putin volumul total al capitalului circulant. Orientativ, sfera de cuprindere, din punct de vedere al ponderii valorice si numerice se prezinta in tabelul urmator.

Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Diferentiata a Stocurilor dupa Metoda ABC.doc