Gestiunea Resurselor Umane

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Gestiunea Resurselor Umane.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

1. Functiunea de personal intr-o noua abordare a managementului
resurselor umane
2. Gestiunea previzionara a resurselor umane
3. Strategia recrutarii-selectiei-angajarii personalului
4. Motivatia personalului: cerinte si metode de motivare
5. Recompensarea personalului (Salarizarea)

Extras din document

“Exita lucruri minunate

pe lume,dar nici unul nu-i

mai minunat decat omul”

-SOFOCLE-

1. Functiunea de personal intr-o noua abordare a

managementului resurselor umane

In conceptia managementului resurselor umane, functiunea de personal a intreprinderii se dezvolta de la forma ei traditionala, avand noi obiective de indeplinit, si anume: armonizarea obiectivelor sociale ale angajatilor firmei cu obiectivele generale ale acesteia, prin corelarea nevoilor dezvoltarii umane si sociale cu restrictiile economice ale firmei si coordonarea diferitelor aspecte (domenii) legate de gestionarea resurselor umane.

Administrarea personalului presupune efectuarea unor activitati, cum ar fi: inregistrarea personalului (intocmirea dosarelor individuale, a statisticilor aferente, inregistrarea miscarilor de personal), aplicarea dispozitiilor legale in intreprindere, administrarea salariilor (fixarea acestora, urmarirea salariilor individuale, a primelor acordate, a platilor retinerilor din partea salariatilor), calculul unor cheltuieli pentru somaj si pensii.

Functiunea de personal integreaza activitatile referitoare la gestiunea pesonalului, cum ar fi: previzioanrea necesarului de personal, recrutarea, selectia si incadrarea personalului, proceduri pentru evaluarea posturilor de munca si a salariatiilor care le ocupa si nu in ultimul rand elaborarea de planuri privind promovarea si schimbarea personalului.

Calculul costurilor cu personalul presupune: determinarea diferitelor cheltuieli cu personalul, in functie de sistemele de salarizare utilizate si elaborarea bugetelor costurilor cu personalul.

In ceea ce priveste formarea profesionala a salariatilor, functiunea de personal integreaza probleme ca: stabilirea nevoilor pentru formarea profesionala, elaborarea planului de pregatire profesionala a salariatilor, aplicarea masurilor inscrise in planul de formare profesionala si evaluarea rezultatelor obtinute.

In ceea ce priveste dezvoltarea socaiala, funtiunea de personal retine: organizarea muncii la nivelul sectiilor, atelierelor si a posturilor de munca, definirea posturilor de munca, adaptarea fortei de munca la cerintele noilor tehnologii, la modificarile volumului de activitate al intreprinderii in raport cu cerintele pietei si aplicarea metodelor participative de management.

Informarea si comunicarea sunt procese deosebit de complexe, care antreneaza o multitudine de aspecte ale organizatiei: tehnice, organizationale, psihologice, economice.

Realizarea obiectivelor organizatiei depinde in mod hotarator de cantitatea, calitatea, structura si oportunitatea informatiilor. Numeroase studii efectuate asupra modului si efectelor desfasurarii comunitatilor in cadrul firmelor denota faptul ca, in medie, un manager aloca in acest scop 60-80 % din timpul sau. Calitatea comunicarii are implicatii directe asupra salariatilor, vizand nivelul realizarii obiectivelor individuale, climatul de munca, modul de integrare in munca, nivelul de motivare si, respectiv, obtinerea satisfactiilor. In acest scop, se practica diferite mijloace ca: jurnalul intreprinderii, afisajul, sistemele audio-vizuale, sustinerea de conferinte si altele.

Imbunatirea conditiilor de munca constituie o alta priorotate a managementului firmei, deoarece conditiile de munca in care salariatul isi desfasoara activitatea influenteaza direct performantele sale in munca si indirect satisfactia muncii.

Relatiile sociale raspund la o serie de intrebari cu privire la persoanele indreptatite si stabilite sa conduca anumite compartimente, sa negocieze cu salariatii in anumite situatii conflictuale sau sa negocieze salariile, sa examineze revendicarile salariatilor.

Conducerea functiunii de personal la nivelul firmei trebuie sa acorde o deosebita atentie urmatoarelor subdomenii: procedurile si metodele de gestiune ale personalului, tratarea cazurilor individuale de formare profesionala, orientarea specilizarii profesionale, solutionarea conflictelor individuale si rezolvarea conflictelor colective.

Relatiile externe ale compartimentului de resurse umane se stabilesc cu organizatiile si organismele care se ocupa de problemele muncii si ocrotirii sociale, cu organizatiile de sindicat la nivel de ramura sau, interprofesional, cu organizatiile locale.

Deci, in acceptiunea managementului resurselor umane, continutul functiunii de personal se sintetizeaza in trei mari dimensiuni ale acestei functiuni, si anume: participarea la strategia generala a intreprinderii, dezvoltarea politicilor si a actiunilor privind resursele umane si indrumarea individuala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Resurselor Umane.doc