Globalizarea Economica

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Globalizarea Economica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

APARITIA GLOBALIZARII. ISTORIC

Atata timp cât lumea are în acelasi timp întelesuri tehnice si politice, grupuri diferite vor avea istorii diferite ale globalizarii. Dealtfel, în termeni generali folositi în economie si economie politica este o istorie a cresterii comertului inter-statal bazat pe institutii stabile ce autorizeaza firme din diferite state sa schimbe mai usor bunuri.

Termenul de liberalizare este o combinatie între teoria economica a liberului schimb si îndepartarea barierelor în care se misca bunurile. Aceasta a dus la cresterea specializarii tarilor în exporturi si la presiuni care sa termine o data pentru totdeauna cu tarifele protectioniste si a altor bariere în fata comertului.

Perioada liberalizarii si cea în care aurul definea standardul economic este deseori numita “Prima era a Globalizarii”. Bazata pe Pax Britannica si pe schimbul de bunuri în numerar, aceasta era a crescut odata cu industrializarea. Baza teoretica a fost munca lui Ricardo în Avantajul comparativ si Legea generala a echilibrului a lui Say. Cei doi sustineau ca tarile vor face comert eficient si ca orice neajunsuri temporare în cerere sau oferta se vor corecta automat. Instituirea standardului în aur s-a realizat treptat în tarile intens industrializate între anii 1850 si 1880.

“Prima era a Globalizarii” se crede ca s-ar fi împartit în etape odata cu primul razboi mondial si apoi cazând sub criza standardului în aur spre sfârsitul anilor ’20 si începutul anilor ’30. Tarile ce începusera sa îmbratiseze era globalizarii, incluzând nucleul European, câteva state de la marginea Europei si câteva lastare europene din Americi si Oceania prosperau. Inegalitatea dintre acele state disparea în timp ce bunurile, capitalul si forta de munca formau în mod exceptional fluxuri libere între state.

Globalizarea în perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost condusa prin runde de negocieri în prima faza sub auspiciile GATT, ce a dus la mai multe întelegeri în îndepartarea restrictiilor asupra liberului schimb. Runda Uruguay a dus la semnarea unui tratat prin care se creeaza Organizatia Mondiala a Comertului (WTO) cu rolul de a media dispute comerciale. Alte acorduri comerciale bilaterale inclusiv sectiuni ale Tratatului de la Mastricht si NAFTA au fost de asemenea semnate cu scopul de a reduce tarifele vamale si barierele comerciale.

Exista si un aer de scepticism fata de procesele economice globale si optimism fata de posibilitatile de control ale economiei internationale si fata de viabilitatea strategiilor politice nationale. Un efect deosebit de important al conceptului de globalizare a fost paralizarea strategiilor nationale de reforma radicala, fiind privite ca imposibil de realizat din punct de vedere rational si al evolutiilor pietelor internationale.

CONCEPTUL DE GLOBALIZARE

Nu exista o definitie a globalizarii într-o forma universal acceptata, si probabil nici definitiva. Motivul consta în faptul ca globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila atingând domenii diverse ale unei societati. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.

Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor în societati si în economia mondiala care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state. În context economic, este des întâlnita referirea aproape exclusiva la efectele comertului si în particular la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.

Globalizarea este definita prin interdependenta economiei dintre state, ca urmare a cresterii coeficientului de dependenta fata de economia mondiala.

Globalizarea este conceputa ca proces al diminuarii taxelor vamale, al renuntarii la politica vamala si la restrictiile de circulatie a marfurilor, serviciilor, tehnologiilor si capitalurilor, pe masura dezvoltarii schimburilor economice internationale.

Globalizarea este considerata ca factor ce determina diminuarea rolului guvernului national ca urmare a extinderii actiunii capitalului investitional international si a societatilor transnationale.

Globalizarea este apreciata drept proces de administrare a lumii catre forte transnationale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea Economica.doc