Impactul Globalizarii asupra Informatiilor Financiar Contabile

Imagine preview
(7/10)

Acest referat descrie Impactul Globalizarii asupra Informatiilor Financiar Contabile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

În literatura de specialitate globalizarea este abordata în mod divers, putandu-se desprinde mai multe abordari conceptuale.

- Globalizarea este definita prin interdependentele economice dintre state, ca urmare a cresterii coeficientului de dependenta fata de economia mondiala. Ea este conceputa ca process al diminuarii taxelor vamale, al renuntarii la politica vamala si la restrictiile de circulatie a marfurilor, serviciilor, tehnologiilor si capitalurilor, pe masura dezvoltarii schimburilor economice internationale.

- Globalizarea este considerata ca factor ce determina diminuarea rolului guvernului national ca urmare a extinderii actiunii capitalului investitional international si a societatilor transnationale, ea fiind apreciata drept process de administrare a lumii de catre forte transnationale.

Cercetatorii romani, sustinatori ai ultimei conceptii, o completeaza cu ideea ca statul continua sa aiba un rol important, invocand exemplul Frantei si Marii Britanii.

- În Raportul Dezvoltarii Mondiale editat de Banca Mondiala în anul 2000, globalizarea consta în transnationalizarea pâna la supranationalizare cu deosebire în domeniile comertului, finantelor si tehnologiilor de vârf.

Pe fondul globalizarii are loc un proces de intensificare a cooperarii si integrarii regionale. Regionalismul nu constitue o alternativa la globalizare, ci un proces complementar care faciliteaza globalizarea. Regionalismul si globalizarea sunt doua procese interdependente care se sustin reciproc, contribuind la liberalizarea relatiilor economice internationale.

Paralel cu liberalizarea circulatiei bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor în interiorul gruparilor regionale, asistam la un proces similar în raporturile dintre aceste grupari si terti ceea ce favorizeaza globalizarea economiei mondiale. In afara de masurile multilaterale de liberalizare care diminueaza obstacolele în comertul dintre tarile participante la grupari regionale si terti, se are în vedere liberalizarea pe plan bilateral a schimburilor comerciale între grupari regionale.

Se întrevede perspectiva ca toate acordurile regionale preferentiale sa evolueze spre un comert global liber, astfel încât , pe termen lung, sa se ajunga la o zona mondiala de comert liber.

Globalizarea economiei, care este un proces ireversibil, deschide noi perspective de dezvoltare, oferind mari oportunitati pentru toate tarile, atât bogate, cât si sarace deci implicit si României.

In Comunicatul economic al reuniunii la nivel înalt a celor 7 de la Lyon din iunie 1996 se arata : “ În lumea noastra interdependenta, cresterea economica si progresul sunt intim legate de procesul de globalizare. Globalizarea este un atu major pentru viitorul tarilor noastre, ca si pentru ansamblul planetei. Avantajele sale sunt numeroase: o dezvoltare fara precedent a investitiilor si schimburilor, deschiderea spre comertul international a regiunilor cele mai populate ale lumii si posibilitatea pentru un numar mai mare de tari în curs de dezvoltre de a ameliora nivelor lor de viata, o difuzare din ce în ce mai rapida a informatiei si inovatiei tehnologice si multiplicarea locurilor de munca pentru personalul calificat. Din toate acestea rezulta o sporire considerabila a bogatiei si prosperitatii în lume.”

Globalizarea sporeste rolul comertului international de motor al dezvoltarii. Liberalizarea schimburilor comerciale, ca rezultat al Rundei Uruguay si acordurilor multilaterale convenite sub egida OMC dupa aceasta Runda, a integrarii economice regionale si masurilor autonome de liberalizare adoptate de tara noastra, ofera noi posibilitati de promovare a cresterii economice.

Amplificarea fluxului de investitii straine permite sporirea capacitatilor de productie si de export a tarii noastre în conditiile unei disponibilitati reduse de capital intern, dar cu avantaje comparative în domeniul dotarii cu resurse naturale si al fortei de munca. Cresterea investitiilor straine directe largeste posibilitatile de finantare externa a investitiilor si de acces la tehnologiile performante, la metodele moderne de gestiune si la noi piete. Totodata, fluxul sporit de investitii de portofoliu ofera pentru întreprinderi posibilitati suplimentare de acoperire a nevoilor lor de finantare pe pietele de capitaluri, în conditii convenabile.

Globalizarea s-a repercutat în mod favorabil asupra evolutiei economice în tarile care au fost în masura sa valorifice avantajele acestui proces, îndeosebi în tarile cele mai puternic dezvoltate. În acelasi timp, tarile în curs de dezvoltare si tarile în tranzitie, care au participat la globalizare, deschizandu-si propriile piete si profitând de liberalizarea pietelor partenerilor lor, au înregistrat o crestere economica mai rapida. Desi România a pornit pe acest nou drum odata cu celelalte tari foste comuniste, totusi ea nu a reusit sa profite, asa cum au facut-o majoritatea acestora din urma, de contextul economic mondial, rezultatul fiind una dintre cele mai mici cresteri economice din zona.

Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Globalizarii asupra Informatiilor Financiar Contabile.doc