Implicatii ale Standerdelor Internationale de Contabilitate

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Implicatii ale Standerdelor Internationale de Contabilitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Panait Ana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

IMPLICATII ALE STANDARDELOR INTERNATIONALE

DE CONTABILITATE ASUPRA MODELULUI ROMÂNESC

DE CONTABILITATE ADAPTATA LA INFLATIE

Cuvinte cheie: armonizare, contabilitate, inflatie, Standardele Internationale de Contabilitate

Abstract:

In this text I try to put in evidence the reduced necessity of the adaptation at the International Accounting Standards (IAS) about the problem for all country’s inflation.

In this period we talk more and more about the possible that Rumanian Accountability at the International Accounting Standards (IAS) adapted. About this problem are many opinions, but we think that in our country must be respect the International Accountability Standards (IAS) because we want to be in E.U. and that means that we respect all the international standards.

Dezvoltarea pietei de capital si a economiei libere de piata, precum si accentuarea procesului de globalizare economica, au impus o schimbare si perfectionare continua a sistemului contabil românesc, urmarindu-se armonizarea acestuia cu prevederile Directivelor Europene si ale Standardelor Internationale de Contabilitate (IAS). Având în vedere ca aderarea la Uniunea Europeana impune perfectionarea mediului de afaceri pentru accelerarea procesului de atragere a investitiilor de capital autohton si international, este important de mentionat rolul sistemului de contabilitate si audit financiar. Este important ca acesta sa asigure informatii contabile relevante, calitate ridicata si raportare comparabila, informatii care vor încuraja investitiile internationale. Adoptarea IAS atât la nivelul companiilor cât si la nivel macro-economic va asigura un sistem transparent de raportare care va micsora costul capitalului - atât pentru companie, cât si pentru tara. În plus, se creeaza conditiile necesare existentei stabilitatii pietelor si cresterii economice.

Preocuparile normalizatorilor români în domeniul contabilitatii de inflatie au cunoscut în timp o dinamica ascendenta, concretizându-se în rezultate a caror calitate a crescut de la o etapa la alta. Urmarind foarte pe scurt istoricul acestor preocupari, putem identifica trei etape distincte:

aplicarea pentru prima data dupa anul 1989 a unui model de contabilitate care lua în calcul inflatia, prin intermediul Ordonantei Guvernului nr. 70/ 1994;

intentia de implementare a unei norme prin care sa se creeze conditiile organizarii unei contabilitatii de inflatie, asa cum s-a urmarit prin proiectul propus în anul1997;

adoptarea unui set de reglementari contabile armonizate cu norme europene si internationale, prin care s-a acordat “unda verde” aplicarii contabilitatii adaptata la inflatie.

Având în vedere ca preocuparile autoritatilor române în privinta crearii conditiilor propice aplicarii unei contabilitati de inflatie, care pot fi considerate mai mult sau mai putin asidue, nu pot fi neglijate, suntem totusi de parere, având în vedere caracterul oarecum tardiv al procesului în ansamblu, ca adoptarea ultimelor reglementari în domeniu s-a realizat intr-o buna masura sub impulsul dorintei, respectiv necesitati de aliniere a legislatiei contabile nationale la cele internationale.

Ignorând aspectele interpretabile, subiective, consideram ca existenta în prezent a cadrului necesar practicarii unei contabilitati adaptata la inflatie reprezinta un important pas înainte, chiar daca actualul sistem este înca perfectibil.

Facând o analiza cu privire la aparitia Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate în peisajul legislativ românesc, din punctul de vedere al contabilitatii de inflatie, putem identifica doua mari componente care concura la definirea modelului românesc actual de contabilitate în conditii de inflatie:

influenta, din punct de vedere conceptual, a numeroaselor elemente preluate din prevederile Standardelor Internationale de Contabilitate;

existenta unui cadru general de aplicare a contabilitatii de inflatie “impregnate”cu elemente specifice sistemului contabil românesc.

Studierea acelor elemente care reprezinta tot atâtea influente de sorginte internationala asupra sistemului national de contabilitate necesita o analiza cel putin succinta al normelor din al caror continut au fost preluate acestea, dupa parerea noastra trei fiind standardele care au implicatii directe în aplicarea unei contabilitati de inflatie în România:

IAS 15 ”Informarea care reflecta efectele variatiilor de preturi”;

IAS 29 ”Raportarea financiara în economiile hiperinflationiste”;

IAS 21 ”Efectele variatiilor cursurilor monedelor straine”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatii ale Standerdelor Internationale de Contabilitate.doc

Alte informatii

A FOST PREZENTAT IN CADRUL SESIUNII DE COMUNICARI DIN RESITA