Implicatiile Absenteismului asupra Eficientei Activitatii Economice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Implicatiile Absenteismului asupra Eficientei Activitatii Economice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Contabilitate, Economie

Extras din document

Chiulul de la plictisitoarea ora de chimie s-a transformat în chiulul de la plictisitoarea şedinţă, enervanta întâlnire sau, pur şi simplu, de la o zi de muncă precum oricare alta. Traficul, o inoportună "malaise", un deces nevinovat în familie Se întâmplă În mod amuzant, folosim aceleaşi scuze ca şi acum 10 ani, dar pentru a evita să mergem la serviciu de data aceasta. De ce lipsim "nemotivat" de la job?

Consecinţele insatisfacţiei în muncă.

Insatisfacţia apare atunci când aşteptările individului privind munca sa sunt înşelate. Consecinţele insatisfacţiei se validează într-o gamă diversă de comportamente: plângeri, lamentări, absenteism, fluctuaţie de personal etc.

Absenteismul.

A absenta de la locul de muncă poate părea un lucru lipsit de importanţă pentru angajat. Însă pentru angajator lucrurile stau cu totul altfel: de exemplu dacă pentru realizarea unei lucrări este nevoie de zece oameni şi trei dintre ei absentează cea mai mare parte a timpului, lucrarea nu va fi efectuată la termen şi, mai mult, vor trebui angajaţi noi muncitori.

S-a constatat că tentaţia de a absenta este mai mare în zilele de vineri şi luni, deoarece angajaţilor le place să-şi prelungească weekend-ul cu 1-2 zile. Cu toate că absenţele au întotdeauna efect negativ, rata absenteismul nu poate fi redusă la zero întrucât există şi situaţii în care oamenii se îmbolnăvesc fiind astfel în imposibilitatea de a se prezenta la lucru. Acest gen de absenteism este însă unul involuntar.

Absenteismul este costisitor pentru o organizaţie având în vedere faptul că indemnizaţiile, compensaţiile, premiile sunt prezente chiar dacă angajatul lipseşte. Multe organizaţii plătesc indemnizaţiile şi beneficiile angajaţilor care absentează pe o perioadă mică de timp. Absenteismul, pe termen scurt sau lung, voluntar sau involuntar afectează în final şi productivitatea.

Fluctuaţia de personal se referă la părăsirea organizaţiei de către angajaţi şi înlocuirea acestora cu alţii. Această fluctuaţie reprezintă o problemă de asemenea foarte costisitoare pentru organizaţie întrucât organizaţia are nevoie de timp şi bani pentru selectarea şi instruirea noilor angajaţi, fapt ce se răsfrânge asupra productivităţii. Perioada de adaptare, de perfecţionare, programele de munca întrerupte, timpul pierdut cu începătorii şi greşelile lor, existenţa omului nepotrivit la locul nepotrivit sunt câteva pierderi ale organizaţiei asociate fluctuaţiei excesive.

Fluctuaţia poate fi voluntară sau involuntară, evitabilă sau inevitabilă. Fluctuaţia involuntară se manifestă atunci când angajaţii sunt concediaţi. Dorinţa angajaţilor de a părăsi organizaţia determină fluctuaţia voluntară. Această dorinţă este generată de existenţa unui salariu mai bun într-un alt post, nevoia de performanţe mai mari, satisfacţia în munca scăzută etc. O persoană care este nesatisfăcuta de realizările sale profesionale şi nu se consideră capabilă să le modifice, va încerca să găsească satisfacţie în domenii aflate în afara locului de muncă. În general noii angajaţi sunt cei mai predispuşi să părasească organizaţia decât angajaţii mai vechi în slujbă.

Controlarea absenteismului a devenit o grijă din ce în ce mai pregnantă pentru companii. Cauzele pot fi multiple dar măsuri pentru prevenirea lui pot fi implementate cu success.

Absenteismul propriu-zis se referă la perioada în care angajatul lipseşte deşi îndatoririle lui trebuie îndeplinite. Astfel, sunt trei situaţii în care o companie se poate confrunta cu absenteism: legal ( în cazul sărbătorilor legale), consfiinţit ( în cazul concediului de odihnă sau medical sau pur şi simplu zilele în care angajatul este învoit) şi nemotivat (atunci când nu există nicio explicaţie validă pentru acea absenţă). Exact această ultimă situaţie este cea la care companiile pot lucra astfel încât să se reducă la minim.

O evidenţă a orelor de lucru ale fiecărui angajat sunt esenţiale în astfel de cazuri. Atunci când nu există o evidenţă clară a orarului de lucru, angajaţii tind să devină delăsători şi să considere că faptul că lipseşte de la locul de muncă nu este un lucru foarte grav. Dimpotrivă, oricine lipseşte într-o zi, mai ales că o face nemotivat, decalează întregul orar al companiei. Nu este vorba că treaba respectivului rămâne nefăcută, dar este afectată şi munca întregii echipe. Este un efect de domino care poate duce la întârzieri majore, dacă nu intervine nimeni rapid să delege sarcinile persoanei respective celorlalţi membri al echipei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatiile Absenteismului asupra Eficientei Activitatii Economice.doc