Importanta Functionarului Public

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Importanta Functionarului Public.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Negrut Vasilica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Cap I: Notiuni introductive
1.1. Notiunea de institutie publica
1.2. Rolul functiei publice in cadrul institutiilor si organizatiilor publice
1.3. Cadrul legislativ in vigoare: Legea nr. 188/1999; Legea nr. 7/2004
Cap II: Dezvoltarea functionarului din cadrul institutiei publice
2.1. Obiectivele formarii functionarului public
2.2. Organele de control ale administratiei publice centrale
2.3. Etapele principale in cariera functionarului public
2.3.1. Recrutarea noilor functionari
2.3.2. Selectia functionarilor publici
2.3.3. Evaluarea si promovarea functionarului public
2.4. Drepturile si obligatiile functionarilor publici
2.5. Sanctiunile si raspunderea in fata legii
2.6. Aspecte comparative a carierei functionarului public din Romania fata de functionarul public european
Cap III: Remunerarea functionarilor publici din Administratia publica locala din Galati
3.1.Necesitatea dezvoltarii nivelului de pregatire profesionala in conditiile actuale
3.2. Analiza de tip SWOT
Concluzii si propuneri
Bibliografie

Extras din document

Cap. I: Notiuni introductive

1.1. Notiunea de institutie publica

Conform Legii nr. 544/2001, in cap. I, art. 2, se da o definitie cat se poate de completa si de succinta a notiunii de institutie publica: “ prin autoritate (institutie publica) se intelege orice autoritate sau institutie publica, precum si orice Regie Autonoma, care utilizeaza resurse financiare publice si care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, potrivit Constitutiei.”

Prin intermediul compartimentului pentru relatii publice din cadrul oricarei institutii publice, se asigura dreptul si accesul oricarei persoane (fie ea fizica, fie juridica) la informatii de tip si interes public. Acest acces, definit fiind tot in art. 2 al prezentei legi: “ prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatea unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau modul de exprimare a informatiei ” se va face fie la cerere de persoana solicitanta, fie din oficiu.

Compartimentele pentru relatii publice sunt alcatuite din persoane specializate si cu atributii in domeniul respectiv, pe baza dispozitiilor Legii nr. 544/2001, printr-un regulament de functionare si organizare cu autoritatile publice respective. Orice persoana, conform art. 6 din Legea 544/2001 “ are dreptul sa solicite si sa obtina de la institutiile publice informatii de interes public ”, dintre care se mentioneaza:

- structura organizatorica, programul de functionare si de audiente al institutiei publice;

- actele normative prin care se reglementeaza functiunea institutiei publice;

- numele, prenumele persoanelor aflate la conducerea institutiei publice, precum si numele, prenumele functionarului public autorizat cu difuzarea informatiei publice;

- datele de contact ale institutiei publice (ex.: denumire, sediul, nr. de tel./fax, adresa de e-mail);

- programele si strategiile fiecarei institutii publice;

- lista privind documentele de interes public;

- lista privind documentele produse / gestionate, conform legii;

- modalitati de contestare a deciziei institutiei publice in cazul unei persoane vatamate in ceea ce priveste accesul la informatia de interes public dorita.

Institutiile publice au obligatia sa actualizeze un buletin informativ anual si sa dea periodic (din oficiu) un raport de activitate, raport de urmeaza a fi facut public in M.O. al Romaniei, partea a II-a. Accesul la informatia de interes public, se realizeaza fie prin prezentarea la sediul institutiei publice, publicarea in M.O. al Romaniei, precum si in pagina de internet, fie prin consultarea acestora la sediul institutiei publice in spatii special destinate.

1.2. Rolul functiei in cadrul institutiei publice

Din punct de vedere sociologic, administratia publica reprezinta o anumita colectivitate de oameni care organizeaza si desfasoara activitati in slujba altor categorii de oameni. Astfel, oamenii ce lucreaza in administratia publica raman o categorie cu o considerabila importanta.

Functia, in cadrul administratiei publice, poate fi definita ca fiind o complexitate de atributii adoptate conform unei legi in vigoare, ori in baza unor acte juridice emise in executarea legii. Aceste atributii sunt indeplinite de o persoana fizica angajata intr-o institutie publica. Putem da o serie de caracteristici corespunzatoare termenului de functie publica :

- functia publica poate fi caracterizata de o serie de drepturi si obligatii (nu facultative) pentru persoana desemnata pe o astfel de ramura publica;

- functia publica are un caracter de continuitate, ce rezulta din existenta statului;

- functia publica reprezinta rezultatul unui act universal de vointa, ce nu poate face obiectul unei intelegeri intre cele doua parti: statul si persoana ce urmeaza a exercita functia;

- functia publica este accesibila (conform legislatiei in vigoare) tuturor cetatenilor statului respectiv;

- functia publica poate fi vazuta (din punct de vedere al functionarului public) o meserie, ca fiind un liant intre stat cu publicul: (ex. functiile in care se realizeaza servicii in favoarea cetatenilor, functii publice de ghiseu, functii prin care se exercita controale la tren, la vama, etc.);

- functia publica are un caracter tehnic, periculos adesea (din punct de vedere al contactului direct cu publicul) si uneori dificil;

- functia publica, prin natura sa, poate fi considerata ca fiind o functie sociala (implicand o adevarata vocatie a celui ce urmeaza a se preocupa de cauza publica respectiva);

- functia publica poate fi considerata ca fiind un mijloc de exprimare a autoritatii, ceea ce le da functionarilor publici anumite satisfactii.

Activitatile care sunt desfasurate de functionarii publici si care implica exercitarea de atributii de interes public sunt urmatoarele:

a) colectarea creantelor bugetare, atat de la persoane fizice cat si de la persoane juridice;

b) consilierea, auditul intern, cat si controlul intern;

c) gestionarea, atat de resurse financiare, cat si de resurse umane;

d) executarea legilor si de acte normative;

e) elaborarea proiectelor de acte normative si de alte reglementari specifice institutiilor publice;

f) elaborarea de proiecte ale politicilor si strategiilor, analizelor si statisticilor necesare realizarii politicilor publice, precum si a documentelor specifice legilor, in scopul realizarii competentelor institutiilor publice;

g) reprezentarea de interese ale institutiilor publice in raporturi ale acestora cu persoane juridice sau persoane fizice straine (nerezidente si rezidente) si din tara, in limita legilor stabilite, precum si reprezentarea institutiilor publice in justitie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Functionarului Public.doc