Impozitul pe Venitul Persoanelor Fizice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Impozitul pe Venitul Persoanelor Fizice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Incepand cu anul 2005 se stabileste o noua modalitate de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice. Noutatea este introducerea unei cote unice de impozitare de 16% pentru majoritatea veniturilor. Plecand de la acest nou sistem de impozitare apar modificari in ceea ce priveste modul de calcul al impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice.

Contribuabilii

In categoria contribuabililor impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice, legiuitorul a cautat sa cuprinda toate persoanele fizice rezidente (romane sau straine) care realizeaza, in anumite conditii, venituri pe teritoriul Romaniei si/sau in strainatate:

-persoanele fizice rezidente, cu domiciliul in Romania pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat in Romania, cat si in afara Romaniei;

-persoanele fizice rezidente, fara domiciliu in Romania, numai pentru veniturile obtinute din Romania, care sunt impozitate la nivelul fiecarei surse de venit;

-persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania, pentru venitul net atribuit sediului permanent;

-persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania pentru venitul salarial net ce revine din activitatea independenta sau pentru alte categorii de venituri din activitati dependente.

-Persoana fizica avand sediul intereselor vitale in Romania sau fiind prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive,care se incheie in anul calendaristic vizat timp de 3 ani consecutiv, incepand cu anul al patrulea, va fi supusa impozitarii atat pentru veniturile realizate din orice sursa in Romania, cat si in afara Romaniei.

Sfera de aplicare si perioada impozabila a impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice

In sfera de aplicare a impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice sunt cuprinse majoritatea veniturilor realizate de acestea:

-venituri din activitati independente - veniturile comerciale, veniturile din profesii libere, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;

-venituri din salarii;

- venituri din cedarea folosintei bunurilor;

-investitii;

-venituri din pensii;

-venituri din activitati agricole;

-venituri din premii si din jocuri de noroc;

-alte venituri.

-In categoriile de venituri se includ atat veniturile in bani, cat si echivalentul in lei al veniturilor in natura.

Perioada impozabila este anul fiscal, care corespunde anului calendaristic. Daca venitul impozabil este realizat de un contribuabil intr-o perioada sau in mai multe perioade din an, venitul se considera venit anual impozabil. Perioada impozabila este mai mica de un an in cazul in care pe parcursul anului fiscal intervine decesul contribuabilului.

Cotele de impozitare

La determinarea impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice se practica principiul cotei unice de impozitare. Totusi, pentru anumite categorii de venituri se folosesc si cote de impozitare specifice. Cotele de impozitare folosite pentru determinarea impozitului sunt urmatoarele:

16% - venituri din activitati independente;

- venituri din salarii;

- venituri din cedarea folosintei bunurilor;

- venituri din pensii;

- venituri din activitati agricole;

- venituri din premii;

- venituri din alte surse (cu exceptia celor care au cote specifice de impozitare).

10% - venituri sub forma de dividende, inclusiv veniturile din sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fonduri inchise de investitii;

- venituri din lichidarea/dizolvarea fara lichidare a unei persoane juridice.

1% - venituri sub forma de dobanzi;

- venituri reprezentand castiguri din transferul titurilor de valoare;

- venituri reprezentand castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen.

20% - venituri din jocuri de noroc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitul pe Venitul Persoanelor Fizice.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice – Bucuresti Facultatea de Management – Administratie Publica