Lichidarea unei Societati Comerciale in Situatia in Care se Obtine Profit din Lichidare

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Lichidarea unei Societati Comerciale in Situatia in Care se Obtine Profit din Lichidare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: R. Petris

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

INTRODUCERE 2
CAP 1. Definiţia lichidării unei societăţi şi motivele declanşării ei 3
CAP 2 Cadrul legislativ si răspunderea asociaţilorîn faza lichidării 5
2.1. Cadrul legislativ 5
2.2. Răspunderea asociaţilor în faza lichidării 6
CAP 3. Proceduri de lichidare a firmei 7
3.1. Lichidarea în afara legii falimentului şi insolvabilităţii 7
3.2. Lichidarea prin Legea falimentului şi insolvabilităţii 8
STUDIU DE CAZ 12
CONCLUZII 22
BIBLIOGRAFIE 23

Extras din document

INTRODUCERE

Lichidarea unei societăţi comerciale consta în îndeplinirea unor operaţiuni care să pună capăt activităţii societăţii, şi totodată să ducă în final la încetarea statutului de persoana juridică al societăţii. Operaţiunile de lichidare a societăţilor comerciale sunt reglementate de art.252-270 din Legea nr.31/1990, republicată în M.O. nr.1066/17.11.2004 şi de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, publicată în acelaşi M.O nr.359/21.04.2006.

Chiar dacă din definiţia mai sus enunţată s-ar părea ca operaţiunea de lichidare a unei societăţi comerciale ar fi o acţiunea relativ simplă, lucrurile nu stau de loc în felul acesta, lichidarea îmbrăcând diverse forme, necesitând implicarea atumitor persoane şi reflectându-se în contabilitate printr-un lung şir de înregistrări contabile. Toate acestea vor fi dezbătute şi exemplificate în paginile următoare.

CAP 1. Definiţia lichidării unei societăţi şi

motivele declanşării ei

Lichidarea unei societăţi comerciale reprezintă un număr de operaţiuni care după dizolvarea societăţii urmăreşte trasformarea activului în bani şi plata creditorilor şi apoi partajul activului net (rămas) între asociaţi Din cele relatate, se poate constata că lichidarea este precedată de dizolvarea societăţii comerciale. O societate comercială nu mai este considerată o entitate economică, socială şi juridică după dizolvarea şi lichidarea ei.

Dizolvarea şi lichidarea pot fi privite împreună, finalul fiind, după cum s-a menţionat, dispariţia societăţii comerciale, ca entitate economică. Trebuie însă remarcat faptul că dizolvarea presupune păstrarea calităţii de persoana juridică pe o anumită perioadă, în vederea lichidării. Lichidarea însă remarcă dispariţia definitivă a persoanei juridice, a societăţii comerciale.

Motivele dizolvării şi respectiv lichidării unei societăţi pot fi: expirarea termenului stabilit pentru durata societăţii; realizarea obiectivului de activitate al societăţii pentru care a fost creată; imposibilitatea realizării obiectivului de activitate; hotărârea adunării generale; falimentul societăţii (dacă pierderea este foarte mare); dacă micşorarea capitalului s-a făcut sub nivelul legal etc.

Hotărârea de dizolvare aparţine asociaţilor sau este luată de tribunal. Dizolvarea societăţii determină declanşarea acţiunii de lichidare.

Este însă necesar de menţionat că nu întotdeauna dizolvarea unei societăţi comerciale presupune şi lichidarea ei. În acest sens, menţionăm: schimbarea obiectului de activitate; fuziunea cu o altă societate; divizarea societăţii etc.

În aceste situaţii, societatea comercială capătă o altă configuraţie faţa de cea iniţială.

După hotărârea de lichidare, adunarea asociaţilor stabileşte lichidatorii şi atribuţiile acestora. Lichidatorii sunt persoane fizice sau juridice ce au misiunea de executare a operaţiunilor de lichidare a societăţii comerciale. Activitatea de lichidare este controlată de cenzori.

Lichidatorii trebuie să îndeplinească mai multe acţiuni, printre care: să vândă la licitaţie publică averea societăţii; să lichideze si să încaseze creanţele; să plătească datoriile; să îndeplinească orice alte acte de comerţ necesare lichidării.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lichidarea unei Societati Comerciale in Situatia in Care se Obtine Profit din Lichidare.doc