Mecanismul TVA

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Mecanismul TVA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect platit statului de catre toate persoanele juridice si fizice care adauga valoare noua bunurilor, lucrarilor si serviciilor. Deoarece, acestea trec prin mai multe verigi ale circuitului economic,

s-a impus un sistem specific de colectare si plata a TVA.

TVA nu afecteaza cheltuielile, veniturile sau rezultatele, ci numai conturile de terti, calculandu-se la valoarea facturilor de vanzare si a celor de cumparare (in procent de 19%).

In relatiile economice dintre agentii economici putem intalni uratoarele forme ale TVA, regasite si sub forma conturilor cu acelasi nume:

- 4423 „TVA de plata”

- 4424 „TVA de recuperat”

- 4426 „TVA deductibila”

- 4427 „TVA colectata”

- 4428 „TVA neexigibila”

1) Contul 4423 are functie contabila de cont de datorii. Creditul acestui cont reflecta diferenta de rezultate la finele perioadei intre TVA colectata mai mare si TVA deductibila. Debitul acestui cont reflecta platile efectuate catre stat reprezentand TVA. Soldul este creditor si reflecta TVA ce trebuie platit.

2) Contul 4424 are functie contabila de activ. Debitul acestui cont reflecta diferentele rezultate la sfarsitul perioadei intre TVA colectata mai mica si TVA deductibila mai mare. Creditul acestui cont reflecta TVA incasata de la stat pe baza cererii de rambursare, sau TVA de recuperat compensata in perioada urmatoare cu TVA de plata. Soldul contului este debitor si reflecta TVA de recuperat de la stat.

3) Contul 4426 are functie contabila de activ si apare in momentul cumpararii / aprovizionarii de bunuri si servicii de la terte persoane. Se debiteaza odata cu bunurile sau serviciile aprovizionate si se crediteaza la sfarsitul lunii cu intreaga suma (debitoare), in momentul regularizarii.

4) Contul 4427 are functie contabila de datorii si apare in momentul vanzarilor catre terte persoane. Se crediteaza in momentul vanzarii, alaturi de venitul obtinut, iar la sfarsitul lunii se debiteaza cu ocazia regularizarii.

5) Contul 4428 este cont bifunctional si apare la marfurile inregistrate la pret de vanzare cu amanuntul, la contractele in rate, la facturile nesosite sau neemise. Creditul acestui cont reflecta TVA aferenta marfurilor / bunurilor intrate in gestiunea intreprinderii, iar debitul reflecta TVA neexigibila, devenita exigibila in momentul vanzarii sau al sosirii facturii. Soldul creditor reprezinta TVA inclusa in pretul de vanzare al marfurilor existente in stoc.

La sfarsitul lunii, regularizarea TVA presupune compararea TVA deductibila cu TVA colectata. Astfel, apar doua situatii:

1) TVA deductibila > TVA colectata

(4426) (4427)

% = 4426

4427

4424

2) TVA deductibila < TVA colectata

(4426) (4427)

4427 = %

4426

4423

Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanismul TVA.doc