Cuprins
1.CAPITOLUL I – INTRODUCERE……………………………………………............... 2
2.CAPITOLUL II – PREZENTAREA SOCIETATII “SC DUMBRAVA SA”……...….. 6
2.1CARACTERE GENERALE……………………………………… ……… 6
2.2MONOGRAFIE CONTABILE (PRINCIPALELE INREGISTRARI
IN CONTABILITATE),……………………………………........................ 10
2.3ANALIZA PRINCIPALILOR INDICATORI LA BILANT……..................17
3.CAPITOLUL III – CONCLUZII: PERFORMANTE SI DEFICIENTE………………….21
4. CAPITOLUL IV – BIBLIOGRAFIE……………………………………………………..23
5. CAPITOLUL V - ANEXE……………………………………………………………… 24
5.1ANEXA 1 – BALANTA DE VERIFICARE ………………………………. 24
5.2ANEXA 2 – FISE SINTETICE DE CONTURI …………………………… 27
5.3ANEXA 3 – BILANT CONTABIL LA SFARSITUL PERIOADEI ……….29
Extras din document
CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE
In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana asistam in ultimii ani la o evolutie rapida a sistemului contabil ramanesc ceea ce impune alinierea la standardele de practica internationale si norme de conduita bine definite in exercitarea profesiei de contabil,norme ce trebuie adoptate de mediul de afaceri din Romania.
Globalizarea pietelor de capital si dezvoltarea relatiilor multinationale impun stabilirea unor standarde unice de raportare financiara .
Romania accede si ea la acest demers catre prezentarea unor situatii financiare transparente, comparabile si mai ales corecte, care sa asigure un sprijin real deciziei economice si interesului public.
Contabilitatea reprezinta o activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii precum si a rezultatelor obtinute din activitatea desfasurata de persoanele juridice sau fizice.
Contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara si fluxurile de trezorerie atat pentru cerintele interne cat si in relatiile cu investitorii prezenti sau potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.
Conducerea contabilitatii este obligatorie pentru persoanele juridice prevazute de Legea Contabilitatii nr.82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare. Persoanele prevazute de lege pot conduce contabilitatea dupa cum urmeaza:
-in partida dubla – societati comerciale, companii nationale, regii autonome, institutii de credit ,societati de asigurari etc.
-in partida simpla – persoane fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri, unele organizatii non- profit.
In Romania persoanele care organizeaza si conduc contabilitate proprie, aplica incepand cu 01.01.2006, reglementarile contabile armonizate cu directivele europene aprobate cu OM nr.1752/2005 dupa cum urmeaza:
-Directiva a IV-a a CCE, privind intocmirea situatiilor financiare anuale individuale societatilor;
-Directiva a VII-a a CCE, privind intocmirea situatiilor finaniciare anuale ale grupurilor de societati.
Acest proces se circumscrie de altfel interesului European actual, acela de compatibilizare a reglementarilor contabile europene cu Standardele Internatinale de Contabilitate.
In prezent normele si reglementarile din domeniul contabilitatii, precum si planul de conturi general, modelele situatiilor financiare, ale registrelor si formularelor comune privind activitatea financiar contabila se elaboreaza de catre Ministerul Finantelor Publice.
Situatiile financiare au ca obiectv general furnizarea de informatii complete, utile si corecte, asfel incat sa asigure imaginea fidela privind pozitia financiara in dinamica ei precum si performantele realizate de catre entitatea respective. Pentru a oferi o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si modificarii pozitiei financiare, precum si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata, entitratile economice trebuie sa respecte cu buna credinta, regulile privind evaluarea posturilor cuprinse in situatiile financiare in acord cu principiile contabile de baza si anume:
-principiul continuitatii activitatii;
-principiul prelevantei economicului asupra juridicului;
-principiul prudentei;
-principiul independentei exercitiului;
-principiul permanentei metodelor;
-principiul necompensarii;
-principiul evaluarii separate a elementelor de activ si pasiv;
-principiul intangibilitatii;
-principiul pragului de semnificatie;
De asemeni in prezentarea fidela a situatiilor finanaciare mai trebuie respectate urmatoarele caracteristici calitative: -inteligibilitatea, relevanta, credibilitatea si oportunitatea.
Legea nr.82/1991 prevede deasemeni registrele de contabilitate obligatorii: Registrul jurnal,
Preview document
Conținut arhivă zip
- Monografie Contabila.doc