Nafta-Mercosur - Analiza Comparativa

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Nafta-Mercosur - Analiza Comparativa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prezentat prof.Irina Radulescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Analiza comparativă între NAFTA şi MERCOSUR porneşte în mod

logic de la obiectivele stabilite de cele două acorduri de integrare regională.

Deosebirea este evidentă: în timp ce NAFTA şi-a propus ca obiectiv de bază crearea unei zone de comerţ liber, MERCOSUR a fost mult mai ambiţios,dorind, pe lângă realizarea zonei de comerţ liber, şi o uniune vamală şi o politică coerentă pentru o piaţă comună.

MERCOSUR a fost în mod repetat ca o abordare fundamental nouă

a integrării regionale în America Latină. În timp ce experienţele anterioare

încheiate cu un eşec s-au bazat pe conceptul substituirii importului încercând să aplice la nivel regional un model naţional intervenţionist şi concentrat către piaţa internă, noua abordare a evidenţiat conceptual „regionalismului deschis”

Pe scurt, conceptul MERCOSUR de regionalism deschis are în vedere un set nediscriminatoriu de stimulente economice (inclusiv taxe vamale egale cu zero) în cadrul regiunii şi o marjă, relativ scăzută, de preferinţe care să fie îndreptate împotriva terţilor. „Prin această interpretare dată regionalismului deschis, MERCOSUR diferă într-adevăr fundamental de toate acordurile anterioare de comerţ regional din America Latină.”

Analiza comparativă dintre NAFTA şi MERCOSUR evidenţiază o diferenţă uriaşă din punct de vedere al forţei economice determinată de decalajele în nivelul de dezvoltare economică şi de participare la fluxurile din economia mondială. Dacă populaţia NAFTA este cu numai 1,9 ori mai mare decât a MERCOSUR, produsul intern brut al NAFTA a fost în anul 2001 de peste 12 ori mai mare decât al MERCOSUR. În timp ce NAFTA are ca membrii trei ţări, din care două super dezvoltate (Canada şi SUA) care fac parte din OCDE, iar una (Mexic) din grupul ţărilor cu venit mediu din categoria superioară, MERCOSUR este format din patru ţări în dezvoltare, din care trei (Argentina, Brazilia şi Uruguay), din grupul de ţări cu venit mediu din categoria superioară, iar una (Paraguay) din grupul de ţări cu venit mediu din categoria inferioară.

Discrepanţele se măresc atunci când se iau în considerare fluxurile

internaţionale de mărfuri şi servicii. În anul 2001, exportul de mărfuri al NAFTA a fost de 1226 miliarde USD, depăşind de peste 14 ori valoarea exporturilor de mărfuri ale ţărilor MERCOSUR. În acelaşi timp, cu un export de servicii comerciale de 342,3 miliarde USD în anul 2001, NAFTA

a depăşit MERCOSUR de aproape 27 de ori.

NAFTA şi MERCOSUR: evoluţii, progrese şi insatisfacţii către dezideratul creării unor zone de comerţ liberii economice

Obiectivul NAFTA de eliminare treptată a taxelor vamale în comerţul intra-zonal a fost îndeplinit până în prezent în conformitate cu termenele stabilite sau chiar a fost devansat. Realizările de până acum în reducerea sau eliminarea taxelor se prezintă astfel:

- Taxele vamale în schimburile reciproce SUA – Canada au fost eliminate complet până la 1 ianuarie 1998. NAFTA a preluat şi menţinut de fapt toate prevederile acordului de comerţ liber SUA– Canada (FTA – Free Trade Agreement) încheiat anterior şi intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989. FTA a prevăzut eliminarea totală a taxelor vamale în schimburile reciproce Canada – SUA, fie imediat (de la 1 ianuarie 1989), fie după 5 ani (de la 1 ianuarie 1993 pentru produse cum sunt: maşini şi utilaje, calculatoare, mobilă, hârtie, ţiţei, etc.), fie după 10 ani (de la 1 ianuarie 1998, pentru produse considerate mai sensibile, cum ar fi: confecţii, medicamente, produse alimentare, etc.).

- În comerţul reciproc SUA – Mexic şi Canada – Mexic, o mare parte din taxele vamale au fost eliminate imediat la intrarea în vigoare a NAFTA sau în decurs de 5 ani (perioada 1994 – 1998, cu excepţia unor produse „sensibile” la care eliminarea se va realiza în 10 ani (1994 – 2003), sau în 15 ani (1994 – 2008) la importul unor produse din SUA. Astfel, de exemplu, la importul Canadei din Mexic, taxele vamale au fost eliminate la 1 ianuarie 1994 pentru maşini şi echipamente, inclusiv de telecomunicaţii, componente de mobilă, iar la 1 ianuarie 1999 pentru camioane uşoare, maşini-unelte şi articole de cauciuc. La o serie de produse considerate sensibile – confecţii, încălţăminte, jucării – eliminarea taxelor vamale s-a produs începând cu 1 ianuarie 2003. La importul Mexicului din Canada, taxele vamale au fost eliminate la 1 ianuarie 1994 pentru echipamente de telecomunicaţii, îngrăşăminte, sulf şi produse din peşte, iar la 1 ianuarie 1999 pentru articole metalice, maşini şi utilaje, componente de echipamente electrice. La o serie de produse considerate sensibile – mobilă, medicamente, jucării – eliminarea taxelor vamale la importul Canadei din Mexic, s-a produs începând cu 1 ianuarie 2003. În comerţul cu produse agricole SUA – Mexic, majoritatea taxelor vamale au fost eliminate imediat, cu excepţia a circa 6 % din totalul

produselor agricole la care eliminarea taxelor se va face în decurs de 15 ani.

Integrare şi regionalism pe continentul American

Evoluţiile ulterioare intrării în vigoare a MERCOSUR (1 ianuarie 1995), au arătat că, după o perioadă de progres relativ rapid în realizarea obiectivului de creare a unei zone de comerţ liber, ţările partenere s-au confruntat cu dificultăţi majore atât în menţinerea fluxului liber de mărfuri cât şi în realizarea unor evoluţii progresive în liberalizarea comerţului cu zahăr şi automobile. Greutăţile s-au manifestat pe fondul unei evoluţii mai puţin favorabile din economia mondială (criza asiatică şi criza rusă) din a doua parte a anilor ’90. Acestea au determinat apariţia unor stări conflictuale între Argentina şi Brazilia, cei doi membri marcanţi ai MERCOSUR.

Fisiere in arhiva (1):

  • Nafta-Mercosur - Analiza Comparativa.doc

Alte informatii

Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti