Normalizare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Normalizare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Dupa ce am citit pe ”gandul de suflet” al domnului profesor Horomnea, adresat studentilor dumnealui, printre care din fericire ma numar si eu, trebuie sa recunosc ca am fost impresionata profund dar a si facut ca sarcina mea, de a scrie un referat la Normalizare, sa fie extrem de dificila, dar asa cum una dintre pildele din ” gandul de suflet ” spune : ” invata atat timp cat traiesti ” mi-am luat inima in dinti si am incercat sa scriu astfel incat sa nu plictisesc prin modul meu de expunere. Daca nu am reusit atunci sper ca data viitoare sa fie mult mai bine!

De cele mai multe ori pornim in viata cu gandul de a ajunge cineva si de a realiza cat mai multe lucruri marete. Asa ca te pregatesti sufleteste pentru ceea ce crezi ca va fi calea pe care trebuie sa o urmezi si incepi sa inveti si sa studiezi in domeniul ales. Dar viata, ne ofera multe surprize asa ca de multe ori ajungi sa profesezi nu tocmai in ce ai ales sa te specializezi. Important este insa ca meseria pe care o vom practica, indiferent de natura acesteia, sa o facem cu placere si cu daruinta. Important este sa gandesti tu pentru tine si sa-ti personalizezi, in masura in care este posibil, modul de lucru. Nu trebuie sa-i lasam pe altii sa gandeasca pentru noi. Trebuie sa tinem cont de faptul ca fiecare om are o personalitate si un caracter care il definesc.

Cine este expertul contabil in Romania ?

Expertul contabil este persoana care a dobandit aceasta calitate si a obtinut atestat profesional in conditiile Ordonantei nr. 65/ 1994, modificata si completata prin OG nr. 17/ 2007. Potrivit reglementarilor actuale, ”expertul contabil are competenta profesionala de a organiza si conduce contabilitatea, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale, de a intocmi situatiile financiare si de a efectua expertize contabile”.

Demersul deontologic al expertului contabil începe cu destinatarii expertizelor contabile si se finalizeaza cu scopul expertizelor contabile. Traseul dintre cele doua componente este guvernat de principiile etice fundamentale. Cunoasterea si respectarea normelor de comportament profesional constituie nu doar parte integranta a demersului deontologic al misiunilor de expertiza contabila, ci si punct de referinta în acceptarea mandatului.

Principiile etice fundamentale au fost definite de Codul Etic National al Profesionistilor Contabili si sunt opozabile ansamblului serviciilor oferite de catre profesionistii contabili, în cazul misiunilor de expertiza contabila, îmbracând particularitati specifice. Una dintre acestea este independenta expertului contabil.

Expertizele contabile pot fi efectuate numai de expertii contabili înscrisi în Tabloul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România care îndeplinesc conditiile de exercitare a profesiei ( au primit viza anuala de exercitare a profesiei contabile). Tabloul Corpului este împartit în opt sectiuni , cuprinzând membrii Corpului, cu drept de a exercita profesia de expert contabil si contabil autorizat.

Expertul contabil solicitat în efectuarea unei expertize contabile este obligat sa fie independent fata de partile interesate în expertiza, evitând orice situatie care ar presupune o lipsa de independenta sau o constrângere care ar putea sa-i optureze integritatea si obiectivitatea. Independenta expertului contabil trebuie sa fie absoluta în cazul expertilor contabili numiti din oficiu de catre organele în drept si relativa în cazul expertilor contabili recomandati de parti sau în efectuarea de expertize contabile extrajudiciare. Independenta absoluta deriva din obligatia acestuia de a tine seama de toate cazurile de incompatibilitate, abtinere si recuzare prevazute de Codul de procedura civila si alte reglementari procedurale speciale, care sunt aceleasi cu cele privind judecatorii. Independenta relativa deriva doar din reglementarile profesiei contabile mai restrictive decât cele din reglementarea generala. La primirea fiecarei lucrari de expertiza contabila expertul contabil parcurge un examen de independenta si completeaza declaratia de independenta care însoteste lucrarea depusa la Corp în vederea efectuarii auditului de calitate.

Independenta expertului contabil implica doua componente fundamentale si anume independenta de spirit si independenta in aparenta. Prima permite emiterea unei opinii fara a fi afectat de influente care compromit judecata profesionala si care permite expertului contabil sa actioneze cu integritate si sa-si exercite obiectivitatea si scepticismul profesional. In ceea ce priveste independenta in aparenta trebiue mentionat faptul ca aceasta consta in evitarea faptelor si a situatiilor care sunt atat de importante incat o terta parte informata si rezonabila, care cunoaste informatiile relevante, inclusiv masurile de protectie aplicate, ar concluziona in mod rezonabil ca integritatea, obiectivitatea sau scepticismul profesional al firmei sau al unui membru al echipei de certificare au fost compromise.

Din pacate firea umana este supusa greselii si lacomiei si acestea se manifesta uneori si in profesia de expert contabil. Putem spune ca ne confruntam cu o serie de amenintari la adresa principiului independentei, insa asa cum se practica in orice domeniu cand se produce o eroare, fie cu voie si mai putin fara voie, si in acest caz s-au luat o serie de masuri pentru prevenirea acestor amenintari care nu fac altceva decat sa slabeasca increderea in integritatea celor ce au ales aceasta profesie. Despre tipurile de amenintari si masurile aferente voi face doar cateva referiri asa incat sa pot vorbi mai mult de partea placuta a meseriei si mai putin de cea neplacuta.

Asadar, una dintre amenintari este generata de interesul propriu si se manifesta atunci cand profesionistul contabil sau oricare alt membru al familiei sale are un interes financiar sau de alt gen. In acest caz prin interes financiar numim un interes intr-un instrument de capitaluri proprii sau de alta garantare a obligatiunilor, de imprumut sau de indatorare al unei entitati, inclusiv drepturile si obligatiile de achizitionare a unui astfel de interes si a instrumentelor direct derivate, aferente unui astfel de interes.

Fisiere in arhiva (1):

  • Normalizare.docx