Organizarea și exercitarea controlului faptic

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3232
Mărime: 28.67KB (arhivat)
Publicat de: Mada M.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1.Introducere

Controlul este acțiunea de stabilire a exactității operațiunilor materiale, care se efectuează anticipat executării acestora, concomitent sau la scurt interval de la desfășurarea operațiunilor. Controlul constă în a verifica dacă totul a fost efectuat în conformitate cu programul fixat, după ordinile date și principiile stabilite. De asemenea, poate fi considerată o acțiune de control, supravegherea sistematică și continuă a unei activități.

Controlul financiar - componenta a controlului economic - are ca obiectiv cunoașterea de către stat a modului cum sunt administrate mijloacele materiale si financiare, de către societățile comerciale, publice, modul de realizare si cheltuire a banului public, urmărește asigurarea si consolidarea echilibrului financiar, asigurarea eficienței economico-financiare, dezvoltarea economiei naționale.

Un control obiectiv, eficient poate contribui la integrarea factorilor de progresin ceea ce privește organizarea întregii activități.Prin control, conducerea isi asigura informarea dinamica si reala, ceea ce determina concluzii de valoare si decizii de calitate. Totodata, societatile comerciale iti organizeaza controlul financiar propiu necesar bunei gestionari a patrimoniului, dar si in institutiile publice este reglementata activitatea de control managerial/intern, audit public intern si control financiar preventive cu privire la utilizarea fondurilor publice si administrarea patrimoniului public.

2.Obiectivul controlului financiar este de a rezolva erorile, abateriile, lipsurile, deficientele, pentru a le remedia si a le evita in viitor. Obiectivele generale ale controlului financiar contabil organizat de stat sunt stabilite prin prevederi legale si se refera la stabilitatea modului de folosire a mijloacelor materiale si banesti apartinand regiilor autonome, institutilor publice si asupra capitalului social al statului in societatile comerciale.

3.Functiile controlului financiar

Dintre functiile specifice controlului financiar - contabil mentionam

- Functia de prevenire si functia de perfectionare - care se materializeaza in preintampinarea producerii unor deficiente sau pagube in desfasurarea activitatiilor economico - financiare ceea ce presupune perfectionarea acestora.

- Functia de constatare a situatiei si functia de corectare - in cazul in care apar dereglari.

- Functia de cunoastere si functia de evaluare.

- Functia recuperatorie - care consta in actiunea de descoperire si recuperare a pagubei si luarea de masuri fata de cei vinovati.

- Functia educativa si functia stimulativa a tuturor participantiilor la realizarea procesului de management.

- Functia de reglare a sistemului, a situatiei patrimoniale.

4. Finalizarea actiunii de control

În scopul urmaririi activitatii de control financiar de gestiune, se organizeaza o evidenta simpla a actelor de control încheiate, a altor actiuni efectuate în afara programului aprobat precum si a principalelor rezultate obtinute (plusuri în gestiune, pagube constatate, sanctiuni aplicate, etc)

Valorificarea constatarilor C.F.G. are loc conform urmatoarei proceduri:

a)pe baza actelor de control întocmite, seful compartimentului de C.F.G. prezinta conducerii societatii, concluziile controlului efectuat împreuna cu masurile ce se impun a fi luate în continuare în vederea înlaturarii abaterilor si tragerii la raspundere a celor care au savârsit nereguli, au produs pagube sau au comis infractiuni.

b)conducatorii unitatii iau masuri în cadrul competentei pe care o au si în termene legale pentru aplicarea integrala a masurilor propuse, sanctionarea persoanelor vinovate, recuperarea pagubelor si înaintarea catre procuratura a actelor cuprinzând fapte penale.1.

c)la solicitarea instantelor de judecata, parchetelor si politiei conducatorii unitatilor dispun cu prioritate masurile de C.F.G., necesare pentru stabilirea prejudiciilor produse prin infractiuni si clarificarea împrejurarilor care au condus la savârsirea faptelor penale.

d)în cazurile în care conducatorul unitatii nu ia masurile necesare, seful compartimentului C.F.G. sesizeaza în scris, consiliul de administratie al societatii în care functioneaza iar în cazurile privind recuperarea pagubelor si Directia Controlului financiar de Stat, care în functie de situatia concreta dispune masurile legale care se impun.

e)seful compartimentului C.F.G. participa la sedintele Consiliului de Administratie, atunci când se discuta probleme financiare, contabile si de control de gestiune.2.

Bibliografie

1. Emil Bălan - Drept financiar, Ed. ALL Beck, București, 1999

2. Viorel Roș - Drept financiar, Ed. ALL Beck, București, 2005

3. Ghiță M. - Control financiar bancar și fiscal, Ed Universitaria, Craiova,1998

4.Popeangă P. - Control financiar și fiscal, Ed. Ceccar, București 2004

Preview document

Organizarea și exercitarea controlului faptic - Pagina 1
Organizarea și exercitarea controlului faptic - Pagina 2
Organizarea și exercitarea controlului faptic - Pagina 3
Organizarea și exercitarea controlului faptic - Pagina 4
Organizarea și exercitarea controlului faptic - Pagina 5
Organizarea și exercitarea controlului faptic - Pagina 6
Organizarea și exercitarea controlului faptic - Pagina 7
Organizarea și exercitarea controlului faptic - Pagina 8
Organizarea și exercitarea controlului faptic - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Organizarea si exercitarea controlului faptic.docx

Te-ar putea interesa și

Sistemul Metodologic de Exercitare a Controlului Financiar

CAPITOLUL I CONCEPTUL DE CONTROL FINANCIAR 1.1. CONCEPTUL GENERAL AL CONTROLULUI ÎN ECONOMIA DE PIAŢA Economia de piaţă, în esenţa sa este o...

Controlul Financiar Propriu - Formă a Controlului Efectuat în Cadrul Instituțiilor Publice

INTRODUCERE În conditiile economiei libere, piata constituie locul si modalitatea prin care se dovedeste, se verifica si se realizeaza profitul...

Controlul de Gestiune și Controlul Gestionar

INTRODUCERE Trǎim î ntr-o lume a resurselor limitate. În faţa unei asemenea situaţii, societatea mileniului trei nu are decât o singură soluţie:...

Metodologia de exercitare a controlului financiar prin cenzori la o firmă

I. Metodologia de exercitare a controlului financiar prin cenzori 1.1 Introducere Metodologia de exercitare a controlului financiar reprezintă...

Rolul Controlului Financiar-Bancar

CAPITOLUL 1:CONTROLUL FINANCIAR: concept şi forme 1.1 Conceptul de control financiar După percepţia generală a specialiştilor, controlul...

Organizarea Controlului

In epoca moderna o insemnatate deosebita o dobandeste controlul prin exercitarea facuta in virtutea dreptului inalienabil al societatii de a-si...

Subiecte rezolvate control bancar - parțial

Cap 1 1. Explicati caracterul obiectiv al functiei de control a finantelor si interactiunea sa cu controlul financiar Teoria si practica...

Control Financiar

Capitolul 1. Conceptul de control financiar Conceptual, controlul financiar este examinat: - ca parte integranta a managementului la nivel micro...

Ai nevoie de altceva?