Organizarea unei Institutii din Domeniul Administratiei Publice – Primaria Municipiului Barlad

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Organizarea unei Institutii din Domeniul Administratiei Publice – Primaria Municipiului Barlad.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

1. Aspecte generale despre administratie 3
2. Organizarea si functionarea institututiile publice locale 3
3. Obiectul de activitate al primariei Barlad 5
4. Organizarea interna pe compartimente de specialitate si structura de personal 6
5. Raspunderi si competente pe componente organizatorice si functii de conducere 8
5.1. Primarul 8
5.2. Directia Economica 9
5.3. Serviciul Buget, Finante, Contabilitate 10
5.4. Serviciul Resurse Umane 11
5.5. Biroul informatica 12
6. Relatiile cu institutiile ierarhic superioare 13
7. Relatiile cu furnizorii si beneficiarii 14
8. Relatiile cu Trezoreria Publica 14
Bibliografie 16

Extras din document

1. Aspecte generale despre administratie

Una dintre cele mai utile activitati umane, care apare in toata complexitatea vietii sociale este administratia. In limbajul curent, aceasta reprezinta actiunile de conducere, organizare si dirijare a unor activitati publice sau particulare.

In orice compartiment al vietii sociale, procesul complex al administrarii consta intr-o activitate rationala şi eficienta de utilizare a resurselor umane, materiale şi financiare in scopul obtinerii unor rezultate maxime cu eforturi minime.

Complexitatea cerintelor sociale ridica in fata administratiei o serie de probleme, care trebuie rezolvate. Societatea cunoaşte un proces continuu de multiplicare şi diversificare a sarcinilor administratiei, care impune necontenite imbunatatiri şi perfectionari in structura şi activitatea administratiei, prin utilizarea unor metode şi tehnici moderne.

Notiunea de administratie este mai larga decat aceea de administratie publica, ea cuprinzand şi administratia particulara. Ca orice activitate umana, atat administratia publica cat şi administratia particulara urmaresc un scop, utilizand anumite mijloace.

Deosebirea dintre cele doua tipuri de administratie consta in faptul ca administratia publica urmareşte satisfacerea interesului public, a utilitatii publice, in mod dezinteresat, inclusiv prin realizarea de servicii publice.

Mobilul activitatii administratiei publice este atat satisfacerea unor cerinte esentiale a intregii colectivitati umane, care dau prin amploarea lor posibilitatile particularilor, cat şi satisfacerea unor cerinte care, prin natura lor, sunt nerentabile şi nimeni nu s-ar oferi sa le asigure.

2. Organizarea si functionarea institututiile publice locale

Conform dispozitiilor Legii finantelor publice locale nr. 273/2006, “institutiile publice locale” reprezinta o denumire generica ce include: comunele, orasele, municipiile, sectoarele municipiului Bucuresti, judetele, municipiul Bucuresti, institutiile si serviciile publice din subordinea acestora (cu personalitate juridica), indiferent de modul de finantare a activitatii acestora.

Din punctul de vedere al Finantelor publice, institutiile publice sunt definite prin urmatoarele caracteristici:

- sunt institutii de drept ale statului, ce desfasoara o activitate politica sau executiva, reprezentand puterea si administratia de stat in societate:

- sunt institutii care compun, la nivel central sau local, aparatul puterii si administratiei de stat;

- sunt institutii de stat ce isi desfasoara activitatea in stransa legatura cu bugetul public privind resursele financiare constituite in cadrul acestuia (la nivel central, local sau prin fonduri speciale), pentru acoperirea cheltuielilor pe destinatii specifice prin clasificatie bugetara.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, institutiiile publice care au competente si responsabilitati in procesul bugetar din Romania sunt urmatoarele:

a) Parlamentul - institutia care se ocupa cu adoptarea legilor bugetare anuale si legilor de rectificare, elaborate de Guvern potrivit cu strategia macroeconomica asumata de acesta, detinand competente si in aprobarea legilor contului general anual de executie;

b) Guvernul – institutie ce asigura realizarea politicii fiscal-bugetare, luand in considerare perspectivele economice si prioritatile politice cuprinse in Programul de guvernare acceptat de Parlament;

c) Ministerul Finantelor Publice – institutie care actioneaza in numele Guvernului ca o componenta specializata, cu atributii importante in procesul bugetar, dintre care amintim:

- coordonarea actiunilor care se afla in responsabilitatea Guvernului, cu privire la sistemul bugetar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea unei Institutii din Domeniul Adminstratiei Publice - Primaria Municipiului Barlad.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “DANUBIUS” GALATI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE Master: Management financiar public si privat