POC - Cadrul Conceptual

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie POC - Cadrul Conceptual.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Sumar:
1.Introducere
2.Scurte repere privind evolutia rolului contabilitatii
3.Cadrul conceptual
4.IAS/IFRS
5.Concluzii
6.Bibliografie

Extras din document

Cuvinte cheie: rolul contabilitatii, normele contabile, realitate economico-financiara, practicile contabile, utilizatori, sistem de standarde consistente, IAS, cadru conceptual, IFRS.

1.Introducere

Reflectarea fidela a realitatii economico-financiare si a consecintelor sale sociale, umane, institutionale, sunt atributele definitorii ale contabilitatii, pentru perfectionarea carora se bat, se lupta si muncesc astazi cei mai redutabili specialist in stiinta conturilor. A discuta despre rolul contabilitatii presupune in primul rand trecerea in revista a fundamentelor si obiectivelor sale. Contabilitatea poate fi privita ca o tehnica ce permite interpretarea sau masurarea evenimentelor furnizand pe seama acestora informatii financiare. In atingerea acestui obiectiv sunt luate in vedere doua aspecte: definirea regulilor si normelor contabile, precizand finalitatea informatiei si definirea regulilor sau normelor de audit care permit controlul informatiei difuzate. Este demonstat faptul ca, asigurarea conformarii la regulile si normele contabile este permisa printr-un dispozitiv de control riguros. In ceea ce priveste tehnica si informatia, contabilitatea are drept obiectiv masurarea si traducerea activitatii unei entitati, juridice pentru conturile sociale respectiv economice pentru conturile consolidate.

Cadrul conceptual contabil este cel ce imbraca toate aceste idei. Voi reveni asupra lui in subpunctele ce urmeaza.

2.Scurte repere privind evolutia rolului contabilitatii

De-a lungul evolutiei sale, contabilitatea a trebuit sa gaseasca solutii prin care sa se adaptaze constant la realitatea economica inconjuratoare, fapt care a facut necesara crearea unor notiuni si a unei terminologii special contabile, precum si la aparitia si la aplicarea unor reguli si conventii in vederea obtinerii informatiilor. Urmand acesti pasi, contabilitatea a devenit in zilele noastre o tehnica complexa de inregistrare si reflectare a realitatii economico-financiare a unei entitati, un sistem de informare menit sa vina in ajutorul nevoilor utilizatorului, un instrument de gestiune si de comunicare ce asigura integrarea si dialogul intreprinderii cu mediul sau extern.

A inceput prin a fi o activitate eminamente practica si a ajuns in punctul de disciplina stiintifica, ce prin cresterea rolului sau decisional a impus sistematizarea cunostintelor folosite in practica. De altfel, acesta a fost si motivul pentru care a fost necesar ca practicile contabile sa fie fundamentate pe o teorie contabila si pe o baza conceptuala, cercetarea jucand un rol determinant in acest sens.

Acreditarea contabilitatii ca disciplina stiintifica este insa ingreunata, intrucat opiniile privind acest subiect sunt foarte vaste, ea fiind trecuta de la respingerea ei totala ca stiinta la stadiul de ‘stiinta in faza de adolescenta’ ca in cele din urma sa auzim de ea ca de o ‘disciplina stiintifica matura’.

Insumand toate acestea ii putem recunoaste insa trei mari roluri:

1.Contabilitatea ca instrument de masurare

2.Contabilitatea ca instrument de informare

3.Contabilitatea ca instrument de intermediere sociala

3.Cadrul conceptual

Asa cum am mentionat anterior, cand vorbim de cadrul conceptual, vorbim de aducerea in vizor a unui ansamblu coerent de obiective si principii fundamentale, legate intre ele, susceptibile sa conduca la formularea de norme solide, si sa stabileasca natura, rolul, functiiile si limitele contabilitatii financiare si ale situatiilor financiare.

La o scurta analiza a cadrului conceptual, ii putem recunoaste cateva avantaje, printre care pot enumera:

-usurarea activitatii de elaborare si de perfectionare a normelor contabile pe baza obiectivelor si principiilor stabilite in interiorul sau (putem aici aduce vorba de functia normativa a contabilitatii);

-reprezinta o baza de referinta necesara spre rezolvarea problemelor ivite in practicile contabile, in contextul in care aceste practici contabile, pe fondul schimbarilor economico-sociale, nu sunt reglementate suficient;

-conduce la cresterea comparabilitatii informatiilor contabile prin sistematizarea si ierarhizarea procedeelor si principiilor contabilitatii si prin limitarea optiunilor profesionistilor si practicienilor;

-constituie un bun liant pentru teorie, invatamant si practica contribuind la ameliorarea educatiei contabile. Producatorii de informatii contabile, cunoscand obiectivele si principiile stabilite prin cadrul conceptual au posibilitatea sa inteleaga mai bine modul de contabilizare a diferitelor categorii de tranzactii si operatiuni.

Fisiere in arhiva (1):

  • POC - Cadrul Conceptual.docx