Prestațiile în Sistem Lhon

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3119
Mărime: 34.82KB (arhivat)
Publicat de: Ica Manea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marin Nicolae
Referatul reprezinta un proiect prezentat la CECCAR pentru experti contabili si cuprinde aspecte generale, definitii, legislatie si un studiu de caz cu privire la inregistrarea in contabilitate a acestui fenomen economic

Cuprins

  1. 1) ASPECTE GENERALE NOTIUNI INTRODUCTIVE. DEFINITII.
  2. LEGISLATIE ÎN VIGOARE 1 pag.
  3. 2) STUDIU DE CAZ 3 pag.
  4. 2.1) TIPURILE DE COSTURI, CORESPUNZATOR CRITERIILOR DE DIFRRENTIERE DUPA CONTINUT 7 pag.
  5. 2.2) CALCULATIA COSTULUI TOTAL SI UNITAR DE PRELUCRARE PENTRU PRESTATIILE REALIZATE ÎN LUNA “ l ” 7 pag.
  6. 2.3) CALCULATIA COSTULUI COMPLET ( TOTAL SI UNITAR ) AFERENT PRESTATIILOR FACTURATE PÂNA LA FINELE LUNII 8 pag.
  7. 2.4) DETERMINAREA REZULTATULUI EXPLOATARII PENTRU LUNA “ l ” SI VERIFICAREA CONCORDANTEI CU CEL DIN CONTABILITATEA FINANCIARA 8 pag.
  8. 2.5) ÎN CONDITIILE ÎN CARE SE IA ÎN CONSIDERARE ACTIVITATEA “ NORMALA ”, REFACEREA CALCULELOR DE LA PUNCTELE 2., 3. SI 4 11 pag.
  9. 2.6) ANALIZA SI COMENTARIU PRIVIND DIFERENTA DINTRE REZULTATELE DIN EXPLOATARE 13 pag.
  10. 2.7) IDENTIFICAREA UNUI ALT OBIECT DE RAPORTARE A COSTURILOR. CALCULAREA COSTURILOR AFERENTE SI INTERPRETAREA REZULTATELOR 13 pag.
  11. 2.8) CONCLUZII 17 pag.

Extras din referat

1. ASPECTE GENERALE

NOTIUNI INTRODUCTIVE. DEFINITII. LEGISLATIE ÎN VIGOARE

Lhon-ul reprezinta o activitate de prestare de servicii, în baza unui contract commercial încheiat cu un partener, care pune la dispozitia prestatorului materiile prime (eventual materialele auxiliare sau semifabricatele) ce trebuie prelucrate.

În economia românesca, lhon-ul reprezinta o activitate frecvent întâlnita, în special în ramura industriei textile si de încaltaminte.

Legislatia românesca “ încadrareaza ” aceasta activitate ca “ productie ” si de aici tratamentul contabil afferent, utilizând, în contabilitatea financiara, conturile 34x de produse si contul 711, la predare în deposit a produselor prelucrate; la livrare si facturare – conturilw 4111 si 701, concomitant cu operatia de descarcare a gestiunii de produse finite.

Fiind o prestare de servicii, cheltuielile de exploatare effectuate de prestator formeaza costul prelucrarii si nu costul produsului, deoarece costul cu material prima e inexistent.

La întrebarea: CUI se calculeaza costul? Se poate raspunde în functie de obiectivele urmarite de prestator, în mod diferit:

- Daca obiectul de raportare a consumurilor de resurse este activitatea de prelucrare, este necesara exprimarea ecesteia într-o unitate de referinta ( de lucru ) adecvata – fie ore manopera, fie ore masina, în funcsie de caracteristicile procesului de prelucrare. Se poate detalia activitatea de prelucrare pe faze sau pe masini, calculând costul orei de prelucrare pe un grup de masini omogene sau pe un centru de activitate disctinct;

- Daca obiectul de raportare este produsul, se calculeaza costul de prelucrare pe unitate fizica de produs prelucrat ( bucati, metru liniar, pereche etc. )

Recunoasterea cheltuililor încorporabile în costul prelucrarii se realizeaza la livrarea produselor prelucrate catre beneficiar.

Sistemul “ dualist ” de organizare a contabilitatii impune utilizarea, înca, a contului 711 “ Variatia stocurilor ” pentru a realize transferal din contul d erezultate spre activul bilantier a cheltuililor aferente prelucrarii produselor ramase în stoc, nelivrate. “ Activarea ” acestor cheltuieli aferente activitatii generatoare de beneficii în viitor este precizat si de IAS 2 – Stocuri art. 16

“ Costul stocurilor unui prestator de servicii consta, în primul rand, din manopera si din alte costuri legate de personalul direct angajat în furnizarea serviciilor, inclusive personalul însarcinat cu supravegherea si regiile corespunzatoare. Costurile cu personalul angajat în activitatea de desfacere si administratie nu se include, ci sunt recunoscute drept cheltuieli în perioada în care au loc. ”

Vom exemplifica mai jos modul de calcul si analiza a costurilor pentru acest tip de activitate.

Preview document

Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 1
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 2
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 3
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 4
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 5
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 6
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 7
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 8
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 9
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 10
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 11
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 12
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 13
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 14
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 15
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 16
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 17
Prestațiile în Sistem Lhon - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Prestatiile in Sistem Lhon.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Ai nevoie de altceva?