Procedee de Calculație a Costurilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6516
Mărime: 38.12KB (arhivat)
Publicat de: Angela Manolache
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Lucian, Baluta Aurelian

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. - Noţiuni introductive privind obiectul, procedee şi tehnicile utilizate în contabilitatea de gestiune
  3. CUPRINS
  4. - Metodele şi procedeele de calculaţie a costurilor din cadrul contabilităţii de gestiune
  5. - Alegerea metodelor şi a procedeelor utilizate în contabilitatea de gestiune a unei entităţi
  6. - Criterii după care se pot clasifica metodele de contabilitate şi calculaţie a costurilor
  7. - Metoda standard-cost
  8. - Metoda direct-costing
  9. - Principiile calculaţiei costurilor
  10. - Procedee de calculatie a costurilor
  11. - Procedeelor particulare de calculaţie a costurilor
  12. - Exemplificarea unei metode de calculatie a costurilor
  13. - Calculatia costurilor de proces sau pe activitati (ABC)
  14. REZOLVAREA UNEI PROBLEME TEMATICE
  15. CONCLUZIE
  16. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

INTRODUCERE

În literatura de specialitate contabilitatea de gestiune mai este denumită şi contabilitate managerială, contabilitate internă, analitică sau contabilitatea exploatării. Informaţiile oferite de contabilitatea de gestiune sunt destinate în exclusivitate celor ce asigură managementul firmei, facilitând luarea deciziilor referitoare la utilizarea corespunzătoare a resurselor, în vederea maximizării profitului.

În conformitate cu Legea Contabilităţii nr. 82/1991, sistemul de contabilitate aplicat în firmele din România este alcătuit din două subsisteme: contabilitatea financiară şi contabilitatea de gestiune. Această structură este o consecinţă a adaptării contabilităţii la cerinţele economiei de piaţă, în sensul de a se asigura pe de o parte transparenţa informaţiilor contabile necesare utilizatorilor externi, iar pe de altă parte confidenţialitatea datelor din gestiunea internă a firmei.

În funcţie de specificul activităţii desfăşurate, contabilitatea de gestiune trebuie să asigure, în principal, înregistrarea operaţiilor privind colectarea şi repartizarea cheltuielilor pe destinaţii, respectiv pe activităţi, secţii, faze de fabricaţie, centre de costuri, centre de profit, după caz, precum şi calculul costului de achiziţie, de producţie, de prelucrare al bunurilor intrate, obţinute, lucrărilor executate, serviciilor prestate, producţiei în curs de execuţie, imobilizărilor în curs etc. din unităţile de producţie, comerciale, prestatoare de servicii, financiare şi din alte domenii de activitate.

Conducerea contabilităţii de gestiune este obligatorie, în conformitate cu Legea contabilităţii nr. 82/1991, responsabilitatea organizării ei revine administratorului. Contabilitatea de gestiune se poate organiza fie utilizând conturi specifice, fie prin dezvoltarea conturilor din contabilitatea financiară, fie cu ajutorul evidenţei tehnico-operative proprii. Folosirea conturilor contabile, precum şi simbolizarea acestora se efectuează astfel încât sistemul de stocare şi de accesare a informaţiilor obţinute să fie flexibil şi să permită o gamă largă de opţiuni. Lista conturilor de gestiune este adaptată în funcţie de scopurile urmărite, respectiv: evidenţierea fluxurilor costurilor, determinarea costurilor aferente stocurilor, determinarea veniturilor ţi a rezultatelor in funcţie de activitatea care le generează, efectuarea de previziuni, etc.

Contabilitatea de gestiune furnizează informaţii necesare elaborării de rapoarte şi analize interne utilizate de managerii firmelor, în luarea deciziilor. Cerinţele de prezentare şi analiză a informaţiilor oferite de gestiune nu sunt limitative. La organizarea contabilităţii de gestiune se va urmării ca informaţiile obţinute să satisfacă atât necesităţile de informare existente, cât şi pe cele în continuă schimbare.

Procedeele şi tehnicile utilizate în contabilitatea de gestiune se stabilesc în funcţie de caracteristicile calitative ale informaţiilor cerute de utilizatori, precum şi de particularităţile activităţii desfăşurate.

În Legea contabilităţii nr. 82/1991 se specifică faptul că “societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare şi dezvoltare, societăţile cooperatiste şi celelalte persoane juridice cu scop lucrativ, au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiară, potrivit prezentei legi, şi contabilitatea de gestiune adaptată la specificul activităţii”. Obiectul contabilităţii de gestiune îl constituie reflectarea analitică a unor procese interne ale firmei, care generează transformări cantitative şi calitative ale patrimoniului.Contabilitatea de gestiune preia cheltuielile din contabilitatea financiară, care determină şi analizează rezultatul în mod global, în funcţie de natura cheltuielilor şi veniturilor.

Aşa cum prevede Legea contabilităţii nr.82/1991, prin intermediul contabilităţii de gestiune, firmele pot obţine informaţii care să asigure o gestionare eficientă a patrimoniului, respectiv:

- informaţii legate de costul bunurilor, lucrărilor, serviciilor, pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi de producţie, prestări servicii, precum şi de costul bunurilor vândute, pentru firmele care desfăşoară activitate de comerţ.

- informaţii care stau la baza bugetării şi controlului activităţii de exploatare.

- informaţii necesare analizelor financiare în vederea fundamentării deciziilor manageriale privind conducerea activităţii interne.

- alte informaţii impuse de realizarea unui management performant.

Specific contabilităţii de gestiune româneşti este faptul că problematica contabilităţii de gestiune este centrată pe calcularea costurilor şi rezultatelor analitice. De asemenea, în cadrul modelului de contabilitate de gestiune adoptat în România, lipseşte obiectivul privitor la gestiunea stocurilor, obiectiv realizat, însă, prin contabilitatea financiară.

Contabilitatea de gestiune se bucură de o reglementare mai flexibilă decât contabilitatea financiară potrivit art. 1 din Legea Contabilităţii deoarece se adaptează la specificul activităţii entităţilor productive. Cu toate acestea, există o serie de prevederi legislative cuprinse în reglementări normative interne şi internaţionale cu aplicabilitate şi în România.

PLANUL LUCRĂRII

Metodele şi procedeele de calculaţie a costurilor din cadrul contabilităţii de gestiune utilizează conceptele prezentate în continuare.

- Costul de achiziţie al unui bun este egal cu preţul de cumpărare, taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport-aprovizionare şi alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea în stare de utilitate sau intrarea în gestiune a bunului respectiv.

- Costul de producţie al unui bun cuprinde: costul de achiziţie al materiilor prime şi materialelor consumate, celelalte cheltuieli directe de producţie, precum şi cota cheltuielilor indirecte de producţie determinate raţional ca fiind legate de fabricaţia acestuia.

Preview document

Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 1
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 2
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 3
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 4
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 5
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 6
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 7
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 8
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 9
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 10
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 11
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 12
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 13
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 14
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 15
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 16
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 17
Procedee de Calculație a Costurilor - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Procedee de Calculatie a Costurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind organizarea evidenței cheltuielilor și a calculației costurilor la o societate comercială cu activitate de producție și posibilități de perfecționare a acesteia

CAPITOLUL I. ASPECTE GENERALE PRIVIND ORGANIZAREA ȘI SPECIFICUL ACTIVITĂȚII LA S.C. SOLLEX PRODUCTS S.R.L. 1.1. Scurt istoric al S.C. SOLLEX...

Practică SC Nadin SRL Vaslui

Capitolul I. PREZENTAREA GENERALĂ A S.C.NADIN S.R.L. VASLUI S.C.NADIN S.R.L. Vaslui . este o societate comercială cu capital privat, 100% român şi...

Metoda costurilor standard - posibilități de aplicare și evaluare a performanțelor

Introducere Într-o lume аflаtă într-o permаnentă schimbаre, contаbilitаteа аre menireа de а produce situаţii finаnciаre utile unei gаme lаrgi de...

Managementul Costurilor Metodelor de Tip Total - Avantaje și Limite

CAPITOLUL 1 BAZELE MANAGEMENTULUI COSTURILOR 1.1. Definiţia managementului costurilor Întrucât noţiunea de management al costurilor cunoaşte o...

Contabilitate managerială - SC Teraplast SA

Societatea comerciala Teraplast SA este situata în Cluj Napoca ,pe strada Romana ,nr 17 ,jud Cluj si este o persoana juridica româna,...

Calculația Costurilor

Introducere Principala componentă a controlului de gestiune o constituie bugetarea, întrucât o gestiune previzională presupune a bugeta...

Analiza Cost-Volum-Profit

GENERALITĂŢI Analiza cost-volum-profit (CVP) reprezintă analiza modelelor de evoluţie a costului, care pune în evidenţă relaţiile dintre cost,...

Principiile organizării contabilității de gestiune și a calculației costurilor

Principiile organizării contabilităţii de gestiune şi a calculaţiei costurilor 1. Cele două paliere ale contabilităţii Actualul sistem contabil...

Te-ar putea interesa și

Practică SC Nadin SRL Vaslui

Capitolul I. PREZENTAREA GENERALĂ A S.C.NADIN S.R.L. VASLUI S.C.NADIN S.R.L. Vaslui . este o societate comercială cu capital privat, 100% român şi...

Calculația costurilor la SC Efil Invest SA Dârmănești

PREZENTAREA SOCIETATII S.C. EFIL INVEST S.A. S.C. EFIL INVEST S.A. Darmanesti este constituita în baza Legii 31/1990 privind înfiintarea...

Contabilitate de Gestiune și Calculația Costurilor

CAP1.Notiuni teoretice. 1.Definirea calculatiei costurilor În contextul procesului de globalizare economică şi implicit a dezvoltării mediului...

Calculatia Costurilor la Societatea Comercială Rovel SRL Ploiești

STUDIU DE CAZ PRIVIND CONTABILITATEA CHELTUIELILOR SI CALCULATIA COSTURILOR Prezentarea generala a societatii ROVEL SRL A. Capitalul social,...

Calculația costurilor - SC Iasitex SA

1.1 Definerea calculatiei costurilor Necesitatea cunoasterii rezultatelor, nu numai la nivel global, ci pe fiecare activitatea consumatoare de...

Calculația Costurilor

DEFINIREA SI CARACTERISTICILE CALCULATIEI COSTURILOR Progresele realizate în perfectionarea tehnologiei prin mecanizarea si automatizarea...

Procedee de Calculație a Costurilor

INTRODUCERE Calculaţia costurilor reprezintă totalitatea instrumentelor matematice utilizate pentru determinarea costului întregii producţii şi...

Procedee de calculație a costurilor

Procedeele de calculatie a costurilor cuprind urmatoarele categorii : I. Procedee de delimitare a cheltuielilor pe purtatori si sectoare A)...

Ai nevoie de altceva?