Procesul Comunicarii Economice prin Bani pe Piata Monetara Internationala

Imagine preview
(7/10)

Acest referat descrie Procesul Comunicarii Economice prin Bani pe Piata Monetara Internationala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Negescu Mihaela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1. Procesul comunicarii economice prin bani

In cadrul Economiei mondiale, la fel ca si pe plan national are loc un amplu proces de comunicare in legatura cu dimensiunea valorica a activitatii economice. Mijlocirea acestei comunicari, aspect firesc in cazul comunitatii umane, se realizeaza cu ajutorul monedei, a banilor, in sensul cel mai larg.

Intr-o economie de schimb, moneda ese instrumental unic al tranzactiilor. Ea serveste drept contrapartida intre oferta si cererea tuturor bunurilor si serviciilor, pe toate pietele. Nevoia de moneda nu se concepe nici in economia lui Robinson, nici in economia de subzistenta.

Scopul unui asemenea proces de comunicare este format din urmatoarele:

- Cunoasterea fenomenului semnificat si desprinderea sensului referitor la continutul, dimensiunea, insusirile fenomenului in cauza

- Conservarea sensului pe un suport in vederea obtinerii semnului vehicul al informatiei referitoare la sens

- Transmiterea sensului de catre subiectul receptor in vederea decodificarii sensului transmis prin semnul respectiv

- Receptionarea mesajului de raspuns al subiectului receptor in vederea apreierii modului de intelegere de catre acesta a sensului transmis anterior si pentru reglarea intregului proces de comunicare

Procesul comunicarii prin bani, atat pe plan intern cat si pe plan international, este un sir de cunoasteri directe si mijlocite, precum un sir de transferuri de informatii intre partenerii procesului de comunicare.

Fenomenul semnificat (referentul). Pentru procesul de comunicare prin bani fenomenul respectiv este reprezentat de mecanismul obtinerii si dimensionarii valorilor; pe plan national se include in acest mecanism procesele economice de productie si de consum, procesele din societate si procesele din mediul natural, toate acestea contribuind la obtinerea si dimensionarea valorii.

Pe plan international, partenerii la obtinerea si dimensionarea valorii se modifica, unii dintre ei apartinand altor economii decat economia in care s-a produs un produs sau serviciu destinat schimbului international. Forta partenerului extern, corelata cu cea a firmei exportatoare/importatoare nationala, poate da dimensiuni sociale a valorii un alt nivel decat cel de plan intern: dimensiunea internationala a valorii.

Subiectul cunoscator. In cazul procesului de comunicare prin bani, acest element este deosebit de complex. In cadrul sau intra toate persoanele fizice sau juridice care au misiunea de a defini si utiliza pentru masurarea valorii etalonul monetar. Prin intermediul acestui etalon se desprinde, din fenomenul semnificat, sensul, sub forma informatiei despre valoare sub denumirea de pret. Aceasta actiune ete un proces de cunoastere mediata de etalonul monetar. În acceptiunea actuala, etalonul monetar este reprezentat de puterea de cumparare a unitatii monetare. Etalonul generalizeaza totalitatea bunurilor din economie, ca structura, si înmagazineaza o valoare etalon în dimensiunile sale cantitativ - calitative.

In mod practic subiectul cunoscator al fenomenului semnificat este format din partenerii la negocierea pretului, de serviciile lor financiare si de marketing, de institutiile care urmaresc conjunctura de pe piata, de institutiile cu activitate statistica din domeniul preturilor, de institutiile guvernamentale care au atributii in domeniul preturilor, precum si de institutiile bancare si economice care definesc si, respectiv, realizeaza efectiv etalonul monetar.

In functia in care momeda indeplineste functia de etalon al valorii, moneda masoara valoarea bunurilor si serviciilor tranzactionate. Intrucat valoarea bunurilor comercializate se exprima totdeauna prin moneda, aceasta se interpune intre ele, permitand compararea lor. De altfel, calitatile sale fac din moneda un numitor comun intre bunuri eterogene, acestea fiind grupate valoric pe baza unui etalon unic.

Functia de etalon a monedei este prima care se manifesta, deoarece o referire unica devine necesara o data cu sporirea si diversificarea bunurilor si serviciilor schimbabile. Ca orice etalon moneda este invariasbila, singura puterea ei de cumparare fluctueaza, respectiv scade in perioada de crestere a preturilor si invers.

Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Comunicarii Economice prin Bani pe Piata Monetara Internationala.doc