Profitul: Functii, Factori de Influenta, Repartizarea Acestuia

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Profitul: Functii, Factori de Influenta, Repartizarea Acestuia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

1. Definitie si calcul .. 3

2. Functiile profitului .. 9

3. Factori de influenta ai profitului .. 10

4. Profitul net si repartizarea acestuia .. 11

5. Politica de dividend .. 12

Concluzii .. 14

Bibliografie .. 15

Extras din document

2. Functiile profitului

Profitul îndeplineste urmatoarele functii:

a. indicator sintetic de apreciere a eficientei folosirii capitalurilor si a desfasurarii activitatii. Este cel mai bun indicator de apreciere a modului de folosire a resurselor în cadrul activitatii;

b. sursa de autofinantare. O parte din profitul obtinut poate fi folosit pentru finantarea propriei activitati;

c. stimuleaza initiativa si acceptarea riscului de catre întreprinzatori. Profitul este principalul factor motivator al proprietarilor de capitaluri;

d. sursa de acoperire a capitalurilor împrumutate. Daca o întreprindere detine capitaluri împrumutate ea poate efectua plata dobânzilor din profitul obtinut;

e. asigura formarea resurselor bugetului statului. 17% din totalul veniturilor la bugetul de stat provine din impozitul pe profit ( a treia sursa de venit la bugetul de stat).

f. instrument de control a activitatii economice a întreprinderii.

3. Factori de influenta ai profitului

Sunt trei categorii de factori care influenteaza profitul unei întreprinderi: mediul extern, modul in care întreprinderea interactioneaza cu mediul de piata, eficienta si eficacitatea cu care întreprinderea îsi desfasoara activitatea.

Mediul extern în care întreprinderea îsi desfasoara activitatea influenteaza marimea profitului pe care aceasta îl va obtine. Aici intra toate normele legislative de care întreprinderea trebuie sa tina cont (de exemplu: cele care stabilesc procentele de CAS, CASS, somaj, TVA). Elementele mediului extern nu pot fi controlate de catre întreprindere.

Marimea profitului depinde de asemenea de modul in care produsele firmei sunt percepute de catre consumatorii finali sau intermediari. Acestia prefera produsele de calitate pe care le pot achizitiona la un pret avantajos. Oferirea unor produse de calitate duce la cresterea cotei de piata si implicit la cresterea încasarilor si a profitului. Întreprinderea trebuie sa jongleze cu componentele mixului de marketing (produs, pret, promovare, plasare sau distributie) pentru a descoperi combinatia care-i maximizeaza profitul. Acest factor este controlat de întreprindere in cea mai mare parte fiind si mai flexibil decât primul (mediul extern).

Apoi se poate vorbi despre mijloacele „prin care se pot administra si supraveghea toate operatiunile din interiorul unei organizatii sunt aflate sub controlul direct al managerului întreprinderii, fiind adevarate elemente de actiune la dispozitia decidentilor” (Onofrei Mihaela, „Finantele întreprinderii”, pag. 265).

Factori endogeni:

- Calitatea furnizorilor;

- Modul de recompensare a salariatilor in functie de performantele obtinute;

- Gradul de tehnologizare utilizat pentru obtinerea productiei.

Factori exogeni:

- Nivelul inflatiei;

- Politica fiscala a tarii;

- Subventiile acordate;

- Strategia de dezvoltare economica;

- Comportamentul consumatorilor – diferit in functie de perioada de timp.

Fisiere in arhiva (1):

  • Profitul - Functii, Factori de Influenta, Repartizarea Acestuia.doc