Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 2074
Mărime: 32.01KB (arhivat)
Publicat de: Francisc Danilă
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Capota Anisoara
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRŞOV FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE MASTERAT STRATEGII ŞI TEHNICI FINANCIAR CONTABILE ANUL I

Extras din referat

Contabilitatea de gestiune a costurilor pe faze de fabricaţie

Obiectivele aplicării metodei pe faze

Metoda pe faze este utilizată în întreprinderile cu producţia de masă, unde pentru obţinerea produsului finit se parcurg în procesul de fabricaţie mai multe faze tehnologice.

Obiectul calculaţiei îl constituie produsele şi fazele parcurse în procesul de fabricaţie.

Cheltuielile de producţie se înregistrează în conturi deschise lunar pe fiecare fază, astfel că la finele perioadei de gestiune, prin cumularea tuturor cheltuielilor în ultima fază de producţie, să sw ob în ultima fază de producţie, să se obţină costul efectiv al produsului finit. Costul produsului finit este format deci din cheltuielile cu materie primă plus cheltuielile de prelucrare specifice fiecărei faze.

Metoda pe faze se întâlneste în practică în două variante:

- varianta cu semifabricate ;

- varianta fără semifabricate.

Varianta cu semifabricate se aplică în întreprinderile care fabrică un număr relativ redus de produse, în cadrul unor produse tehnologice unde semifabricatele rezultate din diferite faze nu se consumă imediat şi integral în faza imediat următoare intervenind ca atare depozitarea şi manipularea gestionară a lor. Varianta se mai utilizează şi atunci când din acelaşi semifabricat se obţin mai multe produse sau când o parte din semifabricate sunt destinate vânzării la terţi.

Costl produsului finit în faza n (c p fn) se obţine după următoarea relaţie:

C p fn = Cn sfn-1 + (CD+CI)fn , unde:

Cn sfn-1 = costul unitary al semifabricatului din faza fn-1

CD = cheltuieli directe

CI = cheltuieli indirecte

Vrianta fără semifabricate presupune calculul costului produsului prin însumarea tuturor cheltuielilor directe şi indirecte delimitate pe faze de calculaţie.

Cp fn = ∑ (CD + CD)fn

Această variantă se poate aplica cu bune rezultate în întreprinderile care obţin din fabricaţie un numă mare de produse ai căror “intermediari” trec, de regulă, de la o fază la alta fără gestionare, depozitare, stocare etc. De multe ori în practică aceşti intermediari sunt consideraţi producţie în curs de execuţie.

Utilizarea metodei pe faze combinată cu procedeul coeficienţilor de echivalenţă are în vedere atingerea unor obiective specifice dintre care cele mai importante sunt:

- repartizarea judicioasă a cheltuielilor indirecte pe produsele, lucrările sau serviciile care le-au ocazionat;

- determinarea costului fiecărui produs obţinut după fiecare fază în parte, produs care are calitatea fie de produs finit, fie de semifabricat;

- orientarea preocupărilor personalului tehnic, economic şi de conducere asupra locurilor de producţie şi a centrelor generatoare de cheltuieli.

Această metodă de repartizare se bazează pe ideea că fazele de fabricaţie îndeplinesc rolul unor sectoare sau centre de cheltuieli, motiv pentru care ele nu pot fi confundate cu purtătorii de cheltuieli şi de costuri.

Astfel, faza de fabricaţie este definită ca fiind acea ”diviziune a procesului tehnologic, determinată din punct de vedere organizatoric, în care se execută o anumită operaţie sau anumite operaţii de prelucrare a materiei prime, în vederea obţinerii unuia sau a mai multor produse finite de masă sau de serie mare”.

La rândul ei faza de calculaţie reprezintă o expresie a fazei de fabricaţie şi numărul fazelor de fabricaţie care poate fi cuprins într-o fază de calculaţie are o importanţă deosebită pentru organizarea sistemului integrat al costurilor.

Determinarea costului unui produs (finit sau semifabricat) se realizează de fapt printr-o combinaţie între metoda pe faze, procedeul coeficienţilor de echivalenţă şi procedeul diviziunii simple.

Prezentare generala a S.C. Contec Foods S.R.L.

Am inceput productia in anul 1998 in fabrica de la Ghidici- jud. Dolj. In locatia amintita se procesau legume (castraveti si gogosari), gemuri si compoturi de fructe. In anul 2000 a fost deschisa cea de a doua unitate de productie la Scornicesti unde principalele produse erau pasta de tomate si derivate din pasta de tomate (sos concentrat, bulion).

In anul 2001 fabrica de la Scornicesti a fost inchisa, liniile de productie fiind mutate la 1 dec. 1918 in fostul sediu Comaico. Pana la sfarsitul anului 2001 intrega sortimentatie (atat legumele, fructele cat si pasta de tomate si derivatele din pasta) au fost asimilate de fabrica de la 1 dec. 1918 astfel incat a fost inchisa si capacitatea de productie de la Ghidici.

Dorindu-ne un spatiu de productie modern, intr-o zona legumicola renumita, beneficiind de experienta de sase ani si de faptul ca marca Olympia a fost bine primita de catre consumatori in anul 2004 a fost cumparata fabrica de conserve de legume si fructe Contec- Tecuci.

Timp de un an de zile spatiile de productie de la Tecuci au fost reamenajate si modernizate pentru ca in februarie 2005 intrega capacitate de productie sa fie mutata in noua locatie. Acesta este momentul in care Contec Foods renaste devenind in doi ani cel mai mare producator de conserve de legume si fructe din Romania.

In anul 2006 gratie investitiilor de care s-a bucurat, Contec Foods, obtine acreditarea IFS (International Food Standard), certificare realizata in conformitate cu procedurile de auditare si cerificare TUV NORD CERT.

Astazi, Contec Foods produce peste 150 de articole, forte multe fiind pe baza de tomate.

sub diferite marci: Olympia si Winmark marci detinute de Contec si Aro, Clever, Tip, Rio Bucovina, Grande Familia, Master Fresh, Giani, Golden Line marci produse pentru diferiti colaboratori

Distributia marcilor detinute de Contec Foods: Olympia si Winmark se realizeaza atat prin toate canalele Key Account cat si la nivel national cu ajutorul distribuitorilor zonali. In ultimul an o atentie deosebita am acordat-o exportului reusind sa avem clienti in:Spania, Italia, Germania, Grecia, Anglia, Franta si Rusia.

Investitiile in retehnologizare, reamenajare, deschiderea unor linii noi de productie si nu in ultimul rand investitia in calificarea si perfectionarea personalului vor continua si in viitor, toate acestea avand unic scop satisfacea nevoilor clientilor si cresterea continua a standardelor de calitate.

Contec Foods S.R.L a fost infiintata in anul 2004 si este situata in Tecuci, judetul Galati.

Avand peste 100 angajati, firma noastra produce o gama larga de conserve legume si fructe..

Clientii sunt firme importante de pe plan local si national. Compania a inregistrat cresteri de peste 10% numai in ultimul an.

Preview document

Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 1
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 2
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 3
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 4
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 5
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 6
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 7
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 8
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 9
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 10
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 11
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 12
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 13
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 14
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 15
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 16
Contabilitate managerială la SC Contec Foods SRL - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Referat Contabilitate Manageriala la SC Contec Foods SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul informațional al stocurilor de produse finite pe exemplul SC Conservfruct SRL

INTRODUCERE În condiţiile societăţii informatizate o întreprindere modernă nu poate supravieţui fără să dispună de informaţii în timp real, atât...

Aspecte teoretice și practice privind implementarea contabilității manageriale la o entitate din sfera producției

Aspecte teoretice si practice privind oragnizarea contabilitatii manageriale la societatea S.C. “MARIFLOR PRODCOM” S.R.L. 1 Prezentarea generala...

Aspecte tehnice și practice ale contabilității manageriale la SC Danone SRL

1.1. Scurt istoric Danone este deja un brand arhicunoscut pe piaţa mondială, cât şi pe cea românească, reprezentând excelenţa în domeniul...

Analiza performanțelor financiare în baza situaților financiare anuale

1 .Importanța analizei financiare în procesul de management al întreprinderii Procesul de conducere este caracterizat ca un ansamblu de...

Impactul Metodei ABC în Practicarea Gestiunii Costurilor. Studiu Privind Aplicarea Metodei

I. Introducere Schimbarile survenite in mediul economic, modernizarea tehnologiei (automatizare si robotizare), nevoia de informatii pertinente in...

Proiect de contabilitate managerială - SC Degetica SRL

S.C. Degetica S.R.L. este persoana juridica din Romania cu sediul social in Bucuesti, str. Dridu nr. 1, bl. A3, sc. B , et. 2 , ap. 46 sector 1....

Aspecte teoretice și practice privind implementarea contabilității manageriale la o entitate din sfera producției sau a serviciilor

1. Conceptia de organizare a contabilitatii manageriale Datorita complexitatii fenomenelor si proceselor economice, dar si a evolutiei procesului...

Costuri complete versus costuri parțiale - studiu de caz la SC Confort SA

Rezumat: În acest proiect am prezentat un instrument al controlului de gestiune, respectiv costul.Acesta reprezintă rezultatul calculaţiei, ce...

Ai nevoie de altceva?