Riscul Comercial

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Riscul Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Babaita Camelia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Riscul este o categorie sociala, economica, politica sau naturala a carei origine se afla în incertitudinea care poate sau nu sa genereze o paguba datorita ezitarilor si inconsistentei în luarea deciziilor.

Riscul devine o frâna în desfasurarea activitatii economice si implicit a expansiunii ei, acest impact necontrolat ducând la îngreunarea procesului de decizie prin reducerea volumului de afaceri si suportarea unor pagube materiale de mai mica sau mai mare amploare.

Gestionarea sau managementul riscului, a factorilor de nesiguranta reprezinta o prioritate critica atât pentru companiile mari cât si pentru întreprinderile mici si mijlocii, toate confruntându-se cu tot mai multe influente economice, politice sau comerciale ce se nasc în societatea moderna.

Se spune in ziua de azi ca o companie este cu atat mai performanta cu cat reuseste sa gaseasca solutii mai performante in eliminarea riscurilor la care este expusa.

Desfasurarea unei activitati eficace si creatoare se poate realiza numai în conditiile în care cei ce o înfaptuiesc sunt pusi la adapost de efectele nefaste ale riscului.

Printre nenumaratele riscuri care pot aparea în desfasurarea activitatilor firmei un loc important în studiul acestora îl ocupa analiza riscurilor comerciale.

Mediul de afaceri prezinta numeroase riscuri, iar abilitatea intreprinzatorilor de a izola si analiza aceste riscuri determina în ultima instanta succesul sau esecul în afaceri. Fara îndoiala, unele riscuri sunt inevitabile, în schimb multe dintre ele pot fi controlate.

Riscurile comerciale apar odata cu capacitatea firmei de a creste cifra de afaceri, de a schimba pozitia concurentiala a produselor si de a creste rentabilitatea.

Riscurile comerciale pot fi: cauze accidentale si reversibile, insolvabilitatea, deteriorarea situatiei financiare a cumparatorului privat, fapt care îl pune în imposibilitatea de a efectua la scadenta plata sumei datorate, reaua credinta a cumparatorului, când acesta reclama defecte tehnice imaginare la produsul importat pentru a sustrage de la obligatia contractuala.

Moneda in care se face plata; - termenul de decontare; -modalitatile de plata ce pot fi utilizate in tranzactiile internationale sunt: a) plata in numerar, b) plata prin instrumente de plata si credit; c) plata prin ordin de plata si virament; d) modalitati de plata documentatie; d1) acreditivul de documentare = un ordin de dat de cumparator bancii sale de a face plata in favoarea vanzatorului direct sau prin intermediul altei banci cu conditia ca vanzatorul sa depuna pana la un anumit termen la banca platitoare documentele care dovedesc expedierea marfii sau prestarea serviciului realizat. Avantaje pentru exportator – certitudinea in incasarea contravalorii marfii. Avantaje pentru importator: plata nu se va face decat daca exportatorul indeplineste cu exactitate conditiile cerute de el prin acreditivul documentar. A.d. este un mod deosebit utilizat in tranzactiile de valori mari si in situatia unor parteneri mai putin cunoscuti. A.d. e reglementat pe plan international printr-o culegere de uzante numita “reguli de uzante uniforme prin A.d.”. A.d. are caractere de baza: -formalismul sau caracter documentar (bancile nu trateaza si nu iau in consideratie decat documente), -independenta fata de contractul comercial international; -fermitatea angajamentului ce decurge din faptul ca e vorba de angajamentul bancii importatorului; -flexibilitatea acreditivului care presupune ca in functie de anumite clauze inscrise in A.d. acesta poate fi utilizat in situatii speciale cum ar fi situatii de intermediere, plati esalonate etc.

Printre multiplele riscuri pe care le are de înfruntat omul de afaceri în cadrul desfasurarii operatiilor comerciale în mod deosebit se mentioneaza : riscul de transport, riscul de pret si riscul de desfacere.

Când tranzactiile comerciale constituie operatii de import – export apar riscuri datorate neîncasariicontravalorii marfii livrate pe credit sau încasarea acesteia cu întârziere, refuzul cumparatorului de a prelua marfa ajunsa la destinatie, denuntareacontractului de catre cumparator în timpul desfasurarii procesului de productie la furnizor, avarierea sau distrugerea marfii în timpul fabricatiei sau al transportului, imposibilitatea repatrierii masinilor, utilajelor, materialelor si altor bunuri deplasateîn afara tarii pentru realizarea unor lucrari de cooperare pentru diversi beneficiari externi si raspunderea civila legala a furnizorului fata de terti.

Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul Comercial.doc