Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4549
Mărime: 37.09KB (arhivat)
Publicat de: Salomea Vasilescu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iliescu Cecilia
UNIVERSIRATEA “BOGDAN –VODA” din Cluj-Napoca FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE MASTERAT: MANAGEMENT IN ADMINISTRATIE, INSTITUTII DE CREDIT SI SOCIETATI COMERCIALE DISCIPLINA:Managementul riscului bancar

Cuprins

  1. 1. Prezentarea Bancii Transilvania pag. 3
  2. 2. Risc bancar pag. 7
  3. 2.1. Generalitati despre riscul bancar pag. 7
  4. 2.2. Clasificarea riscurilor bancare pag. 8
  5. 3. Riscuri bancare în activitatea Bancii Trancilvania pag.10

Extras din referat

1. Prezentarea Bancii Transilvania

Banca Transilvania fost înfiinata în decembrie 1993, la Cluj-Napoca, ca societate pe actiuni, cu capital integral privat la initiativa unor oameni de afaceri clujeni, cu capital social de 200.000 lei din care 79% român si 21% strain.

În decursul activitatii sale, Banca Transilvania a parcurs o serie de etape importante în dezvoltare, urmarind în permanenta ca întreaga oferta de servicii si produse sa fie în concordanta cu cerintele clientilor.

În 16 februarie 1994, banca devine operationala prin deschiderea Sucursalei Cluj-Napoca. În acelasi an este data în functiune si Sucursala Oradea. Sunt stabilite primele relatii de corespondent bancar, se pun bazele sistemului informatic si de comunicatie; are loc conectarea la sistemele REUTERS si SWIFT iar gama de servicii si produse s-a îmbogatit continuu.

În anul 1995 are loc prima majorare de capital la 20,3 miliarde lei. Încep sa se deshida tot mai multe agentii si sucursale în tara.

În 1996 Banca introduce creditele pentru persoane fizice si experimental serviciul telephonic Voice Teller.

În anul 1997 capitalul social este majorat la 26,3 miliarde lei. Sunt lansate certificatele de depozit cu discount, este introdus serviciul de plata a salriilor în cont. În acest an Banca Transilvania devine prima societate bancara cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Banca primeste premiul revistei Piata Financiara pentru “Cel mai bun produs bancar al anului 1997“

Banca este cotata la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti si devine membru VISA si Europay. Începe procesul de implementare a unui sistem de plati prin carduri.

În anul 1999, capitalul social al bancii a fost majorat la 100 miliarde de lei.

În anul 2000 se emit primele carduri (se lanseaza pe piata cardul VISA Electron Global în data de 9 aprilie)

Sustinerea întreprinderilor Mici si Mijlocii continua sa fie prioritara în activitatea de creditare. În acest sens, Banca Transilvania a încheiat un acord cu BERD, în data de 17 decembrie 1999 pentru finatarea întreprinderilor Mici si Mijlocii printr-o linie de finantare externa în valoare de 5 milioane de USD.

Tot în mai 2000 se semneaza cu firma Kindle Banking Systems (membra a grupului MISYS) contractul pentru achizitionarea noului sistem informatic. Acesta permite derularea on-line a tuturor operationilor efectuate în cadrul bancii, oferind clientilor accesul centralizat la conturile proprii, oriunde în tara – la sucursalele Bancii Transilvania.

În data de 25 mai 2000 Banca Transilvania a primit premiul << Cea mai buna banca pentru IMM-uri >> acordate de catre Bucharest Business Week

În anul 2001 Banca Transilvania a început sa utilizeze în întreaga tara modalitatea de a transfera bani prin serviciul Western Union.

Data de 7 noiembrie 2001 a însemnat aprobarea în AGA a intrarii Bancii Europene pentru Reconstituire si Dezvoltare, ca actionar semnificativ – 15% din capitalul social majorat al Bancii Transilvania.

În 9 octombrie 2001 are loc semnarea acordului privind intrarea BERD ca actionar semnificativ al Bancii Transilvania – cu premisa de majorare a capitalului social la 396,160 mld lei.

S-au extins serviciile bank – assurance împreuna cu SAR Transilvania.

Lansarea platilor în valuta prin sistemul home banking, “BT – Ultra”. Avantajul acestora este ca mesajul swift final ajunge prin sistem la domiciliul clientului, pentru listare.

În data de 18 decembrie 2001 Banca Transilvania a fost desemnata în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Oskar Capital – “ Banca – Anului 2001”

În anul 2002 are loc numirea lui Robert C. Rekkers în functia de Director General al Bancii Transilvania si implementarea unei noi strategii, a unui nou management, cu noi directii de actiune. Lansarea cardului Maestro Direct, VISA Business si a serviciului de Internet Banking BT Net. Se majoreaza capitalul social la 696,854 mld lei iar apoi la 713,089 mld lei.

În anul 2003 se majorareaza capitalului social la 970.863.164.000 lei..

În acest an a fost consolodat GRUPUL FINANCIAR BT, în cadrul caruia Banca Transilvania este piesa centrala .Celelalte companii în care s-au facut investitii de capital sunt: BT Direct, BT Leasing, BT Securities si SAR Transilvania, oferindu-se astfel pe piata servicii financiare integrate.

Reteaua Teritoriala a BT si-a continuat extinderea venind în sprijinul clientilor cu o retea formata acum din peste 70 de unitati operationale din care o mare parte sunt modernizate si standardizate conform noii identitati de corporatie lansata în 2003.

Au fost implementate doua linii de afaceri, corporate si retail banking, ceea ce permite o abordare diferentiata a pietei .

În anul 2004 a avut loc deschiderea primei unitati din acest an, Agentia Tomis – Constanta (21.01.2004 ) si înca doua unitati noi – Agentia Carei (18.02.2004 ) si Agentia Baia Mare (19.02.2004 ).

Ca un management international, Banca Transilvania este acum o banca flexibila si moderna, misiunea ei fiind aceea de a asigura randamente superioare actionarilor sai si de a pozitiona clientul în centrul preocuparilor sale.

Având ca principiu de baza ideea ca într-o afacere ambii parteneri trebuie sa câstige, banca si-a creat o retea teritoriala extinsa în toate zonele tarii. Aceasta extindere teritoriala, pe principiul pasilor mici dar siguri, vine ca o evolutie fireasca în dezvoltarea bancii, fiind granita în ideea de a oferi clientilor o servire cât mai completa din punct de vedere geografic, cât si pentru deschiderea unor perspective de dezvoltare a afacerilor în plan local si regional.

Majorarile succesive de la 2 miliarde în 1994, la 970.863.164.000 lei în prezent au reprezentat pasi esentiali în evolutia bancii, având în structura un actionariat constient de potentialul valoric si resursele umane puse în slujba institutiei, cu evidentierea unei bune evolutii a actiunilor TLV pe piata bursiera.

Preview document

Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 1
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 2
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 3
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 4
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 5
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 6
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 7
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 8
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 9
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 10
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 11
Riscurile Bancare în Activitatea Băncii Translvania - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Riscurile Bancare in Activitatea Bancii Translvania.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Ai nevoie de altceva?