Rolul Bancilor in Dezvoltarea Economiei Nationale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Rolul Bancilor in Dezvoltarea Economiei Nationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1.Funcţiile Băncii

Funcţiile bãncilor au evoluat în timp datorită activitaţii pe care acestea au desfăşurat-o. Se observă o tendintă permanentă de lărgire a activităţii acestora. Din perspectiva funcţiilor evidente , băncile s-au transformat din agent de schimb in agent bancher care acordă credite , apoi în finanţator , asumându-si un rol esenţial în iniţierea si finanţarea activitâţii economice.

Funcţiile implicite ale bâncilor au evoluat , la rândul lor, în doua etape: din organizator care se situeazâ la intersecţia circuitelor monetare, fiind un punct de trecere obligatorie pentru toate plâţile efectuate între agenţi economici şi, băncile au devenit entităţile compensatoare în spaţiu ale activelor monetare si compensatoare în timp ale ofertei si cererii de fonduri; ulterior , din compensaţii , banca s -a transformat în creator al monedei adiţionale, oferind , cu titlu de credit , solicitanţilor , mai mult decât ar putea să-i fie cerut de către deponenţii cu titlu de restituire a depozitelor , precum şi în creaţii ale afacerilor , stimulând direct iniţiativa economică.

1.1. Funcţiile compensatoare în spaţiu

Funcţia compensatoare în spaţiu este un timp al funcţiei de tehnică bancară şi se manifestă prin cunoaşterea şi aprecierea mai multor elemente.

Un prim element este acela ca circuitului economic îi corespunde circuitului bănesc. Organizarea decontărilor între agenţii economici (între producători şi consumatori); efectuarea viramentelor în conturile acestora deschise la bănci; transferul de fonduri dintr-un loc în altul reprezintă compensarea plăţilor , a creanţelor , a altor drepturi şi obligaţii între clienţii băncii pe de o parte şi între aceştia şi banca pe de alta parte, care se produc ca urmare a relatiilor economice dintre aceştia atât în interirul graniţelor ţării (interne) cât şi în afara graniţei (internaţionale- externe).

În calitate de casier al clientelei sale , banca efectuează colectarea resurselor în depozite bancare şi execută ordinele acestora de încasari şi plăti ( la vedere si la termen) şi execută ordinele acestora de încasari şi plăţi , din contul curent sau din depozitele la vedere , utilizând instrumente tradiţionale (cecul , viramentul , cambia si biletul la ordin) sau tehnicile moderne de plată ( avizele de prelevare, cardurile bancare şi transferurile electronice de fonduri).

În cazul plătii imediate, , agentul economic care importă sau exportă mărfuri cu plata în depozite trebuie să cumpere , respectiv să vândă depozitele cerute sau oferite de clientul său. Aceste operaţiuni generează piaţa valutară. De fapt , băncile compensează ordinele de cumpărare şi de vânzare de devize ale clientului şi nu cumpără sau vinde pe piaţa valutară decât solalul fiecarui crit de devize. Această cumpărare sau vânzare presupune o negociere care la rândul ei necesită o cotaţie adică un preţ al valutei respective.

Viramentele se efectuează la băncile compensatoare numite bănci de clearing.Fiecare bancă îşi alege pentru fiecare valută o bancă corespondentă cu rol de clearing .

1.2. Funcţia compensatoare în timp

Finanţând atât pe producători cât şi pe distribuitori, dar şi pe consumatori, băncile se implică pe întreg circuitul economic. Este cunoscut faptul că ,unii agenţi economici produc mai mult decât consumă, degajând un surplus de resurse care corespunde în expresie băneasca unei capacităţi de autofinantare , iar alţii consumă mai mult decât produc generând o cerere de finanţare. Manifestatrea acestor fenomene determină tocmai vocatia compensatoare în timp a băncii. Decalajele existente în mod normal între efectuarea cheltuielilor şi încasarea veniturilor, conduc la acoperirea perioadei respective cu resursele necesare prin intermediul băncii.Decalajele între cheltuieli şi venituri pot să acopere doua nivele: a) la nivelul casieriei agentului economic între încasarile zilnice şi plăţile lunare care se exprima fie într-un excedent de numerar, băncii revenindu-i rolul de clector de numerar şi trezorier fie, într-un definit de numerar, băncii îi revine rolul de a compensa decalajele în timp pentru creditele spot; b) la nivelul circuitului economic pot apărea decalaje în timp între venituri si cheltuieli în anumite segmente ale circuitului economic , unii agenţi economici sunt generatori de capacităţi de finanţare, iar alţi deficitari de capacităţi de finanţare care vor cere băncii finanţare.

Pe plan internaţional, ţările sunt într-o situaţie asemănătoare. Aceasta realitate generează un flux constant al capacităţilor de economisire ale unor ţări spre nevoile de finanţare ale altor ţări. Prin finanţarea exporturilor de tehnologie, băncile înlesnesc expansiunea externă a economiei naţionale sub forma exportului sau importului de capital. Totodată, finanţănd exportul de bunuri şi servicii, băncile ţărilor dezvoltate susţin consumul ţărilor mai puţin dezvoltate.

Astfel, la nivel internaţional, locul agenţilor economici şi al consumatorilor este luat de naţiuni.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Bancilor in Dezvoltarea Economiei Nationale.doc