SC Galmopan SA Galați - analiză financiară

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6308
Mărime: 219.98KB (arhivat)
Publicat de: Emil Muntean
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: ARITON
este un referat destul de complex despre o firma de morarit si panificatie -analiza financiara despre productie ,strctura manageriala, bilant , cont de profit si pierdere UNIVERSITATEA “DUNAREA DE JOS” - GALATI - Facultatea de Contabilitate si Inofrmatica de Gestiune - Galati

Extras din referat

SC GALMOPAN SA – SCURT ISTORIC

In anul 1892 a luat fiinta prima fabrica de paste si biscuiti din Galati, cunoscuta sub numele de DUNAREANA. Istoricul societatii are inceputul in 1893 cand Ludvig Iosiek, folosind pozitia geografica a orasului Galati a inceput constructia cladirri pentru o sectie de pate fainoase, constructie care a fost terminata in 1895. Capacitatea fabricii era de 2500 kg paste fainoase in 12 ore si a fost dotata cu utilaje din Germania.

In 1903 constructia a fost extinsa si in noua cladire s-au montat utilaje pentru fabricarea biscuitilor cu o capacitate de 600 kg in 12 ore. Cele doua fabrici au functionat pana in 1848 cand, la 11 iunie au fost nationalizate si au trecut in proprietatea statului.

Incepand cu anul 1932 in judetul Galati a inceput constructia unor mori private care vor presta servicii fabricii Dunareana: ca urmare a aparitiei Decretului nr, 92/1950, fabrica si morile sunt nationalizate si se infiinteaza Intreprinderea de Morarit si Panificatie ,, Vasile Roaita”.

In orasul Galati se gaseau in anul 1948 un numar de 41 brutarii in stare de functionare, cu o capacitate de 56 tone paine in timp ce , in orasul Tecuci erau doua brutarii cu o capacitate de 8 tone paine.In acelasi an, in sectorul de morarit Galati exista o moara de grau cu o capacitate de 30 tone si una de porumb cu o capacitate de 8 tone, iar la Tecuci 2 mori de grau care macinau circa 20-25 tone de grau pe zi.

In data de 27.12.1990,prin HG nr. 1353/1990 se constituia SC Morarit Panificatie S.A. Galati, societate pe actiuni infiintata in conformitate cu prevederile Legii 31/1990, prin preluarea fostei Intreprinderi de Morarit Panificatie Produse Fainoase Galati, la acel timp cel mai mare producator de paine si produse de morarit si panificatie din judetul Galati. Dupa 1990, prin trecerea la economia de piata, societatea s-a orientat spre modernizarea si dezvoltarea capacitatilor de productie pe intreg teritoriul judetului Galati, extinzandu-se in acelasi timp si profilul de activitate.

In conformitate cu hotararea AGA nr. 38/16.09.1999, incepand cu data de 16.09.1999, se schimba denumirea societatii din S.C. Morarit Panificatie S.A.Galati in S.C Galmopan S.A Galati, fiind inmatriculata cu noua denumire la Registrul Comertului prin cererea de inscrieri de mentiuni din data de 17.09.1999.

FURNIZORII IN INDUSTRIA DE MORARIT SI PANIFICATIE

Furnizorii reprezinta o componenta a sistemului concurential. Puterea contractuala a furnizorilor este influentata de o serie de factori. Astfel, aceasta este cu atat mai ridicata cu cat pe piata exista un numar redus de furnizori. In industria de morarit si panificatie materia de baza este graul.

Situatia ofertei de grau in anii 2003- 2004

Tabel 1.3.1.1

Specificare UM 2003 2004 Diferente ( %)

Suprafata cultivata mii ha 2412.1 2465.1 2.2

Productia medie kg/ha 2430 3180 31.0

Productie totala mii t 5866 7367 25.6

Stoc initial mii t 1545 2293 48.4

Importuri mii t 166 100 -39.8

Total oferta mii t 7577 10232 35.0

Situatia utilizarii productiei de grau in anii 2003 – 2004

Specificare 2003 2004 Diferente ( %)

Consum uman 3172 3175 -

Seminte, furaje 2012 2467 35.2

Consum total 5184 5642 8.8

Desi producatorii de grau sunt in numar mare, intre acestia si transformatorii de materii prime au aparut o serie de intermediari, activitatea de achizitionare si pastrare desfasurandu-se in special prin SC CEREAL COM, SC AGROMEC, firme de import – export, unitati ce apartin Centrocoop, angrosisti privati. Angrosistii privati sunt achizitori mici si intampina numeroase dificultati cum ar fi : posibilitati reduse de achizitionare datorita lipsei de numerar, capacitati scazute de depozitare, lipsa de cunostinte privind modalitatile de pastrare. Este deci putin probabil, ca pe termen scurt, in Romania sa se dezvolte un medu economic favorabil aparitiei micilor angrosisti.

In aceste conditii SC CEREALCOM este cel mai mare achizitor de grau de la producatorii individuali si de aceea face atat politica pretului, cat si politica importului inducand puternic efecte monopoliste.

Alte elemente care conduc la cresterea puterii contractuale a furnizorilor sunt :

- importanta ridicata a imputului ;

- influenta redusa in achizitiile totale efectuate de un client ;

- importanta redusa a pietei de desfacere pentru furnizorii contactati ;

- lipsa produselor inlocuitor sau alternativ.

INTENSITATEA CONCURENTEI IN SECTORUL DE MORARIT SI PANIFICATIE

Se observa larga raspandire teritoriala a intreprinderilorde morarit si panificatie in Romania. In toate zonele exista mari complexe de morarit si panificatie, dar pe langa acestea exista numeroase firme de dimensiuni mai mici care au ca obiect de activitate fie numai macinisul, fie numai producerea de produse de panificatie.

Specificul activitatilor din diferite sectoare ale economiei, concretizat in caracteristicile tehnologice, organizatorice si economice proprii fiecarui sector se reflecta in structuri adecvate ale pietelor corespunzatoare si in configuratii dimensionale ale intreprinderilor care actioneaza pe aceste piete.

Caracteristic pentru industria de morarit si panificatie este numarul mare al agentilor economici si complementarietatea firmelor mari si a celor mijlocii.

Incepand cu 1990 s-au infiintat o serie de intreprinderi private de morarit si panificatie, sectorul privat in acest domeniu fiind reprezentat de peste 260 de agenti economici, fapt ce conduce la diversificarea concurentei pe piata de profil.

Intensitatea concurentei este cu atat mai mare cu cat exista un grad mai redus de concentrare. Piata produselor de morarit – panificatie este o piata descentrata, nu exista producatori care sa detina cote importante pe piata, de aceea concurenta este puternica.

Preview document

SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 1
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 2
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 3
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 4
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 5
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 6
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 7
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 8
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 9
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 10
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 11
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 12
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 13
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 14
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 15
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 16
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 17
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 18
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 19
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 20
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 21
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 22
SC Galmopan SA Galați - analiză financiară - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • SC Galmopan SA Galati - Analiza Financiara.DOC

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Planul de afaceri al societății SC Galmopan SA

1. PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII COMERCIALE GALMOPAN S.A. GALAŢI 1.1. Tipul firmei Societatea comercială GALMOPAN S.A. Galaţi a fost...

Managementul desfacerii produselor la Galmopan SA Galați

INTRODUCERE Lucrarea are ca scop studierea sistemului de management al desfacerii în sens teoretic şi în sens aplicativ, cu referire la situaţia...

Analiza Micro și Macro a unei Firme

1.1. Denumire SC. GALMOPAN S.A. 1.2. Localizare Adresa sediului: Galati, Strada George Cosbuc, Nr.257. 1.3. Mod de organizare si domeniul de...

Plan de Afaceri

A. Descrierea solicitantului 1.Date generale privitoare la solicitant 1.1 Denumirea solicitantului Solicitantul : Titan SA Nr. Ordine O.R.C....

Evaluare Galmopan SA

S.C. „GALMOPAN” S.A., Galaţi este o persoană juridică română, având forma juridică de societate pe acţiuni. Societatea a fost înmatriculată la...

Ai nevoie de altceva?