Serviciile de Leasing

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Serviciile de Leasing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marin Nicolae

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

ASPECTE GENERALE

NOTIUNI INTRODUCTIVE. DEFINITII. LEGISLATIE ÎN VIGOARE

Leasingul este o expresie a tehnicilor moderne de finantare prin care clientul beneficiaza de un bun, plata facându-se esalonat pe perioada contractului de leasing, ratele platite fiind deductibile în functie de tipul contractului de leasing.

În esenta, leasingul este o forma de închiriere realizata de societati financiare specializate (societati de leasing) a unor bunuri de echipament catre firme (beneficiari), care nu dispun de fonduri proprii, ori nu pot sau nu doresc sa recurga la credite bancare pentru cumpararea acestora de la producatori.

Deci, leasing-ul este o operatiune comerciala prin care o parte denumita locator/finantator, transmite, pentru o perioada determinata, dreptul de folosinta a unui lucru al carui proprietar este catre alta parte, denumita utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfârsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale.

Aceasta presupune, în principiu, doua contracte: unul de vânzare-cumparare, încheiat între producator, ca vânzator, si societatea de leasing, care crediteaza operatiunea de leasing în calitate de cumparator si un contract de locatiune încheiat între societatea de leasing si un tert beneficiar. Operatiunea este initiata de firma care doreste închirierea produsului si care se adreseaza în acest sens societatii de leasing cu o cerere de oferta, însotita de lista cu bunurile ce vor constitui obiectul contractului de leasing si de acte din care sa rezulte situatia financiara a solicitantului finantarii. Societatea de leasing, în urma acceptarii cererii, procedeaza la stabilirea contactului cu producatorul bunului solicitat, în vederea achizitionarii acestuia. În acest proces este implicat direct si viitorul beneficiar. Urmeaza încheierea contractului de leasing si cumpararea bunului de catre societatea de leasing în vederea punerii lui la dispozitia beneficiarului.

Pentru utilizarea bunului, beneficiarul va plati societatii de leasing costul, sub forma de rate esalonate pe perioada de valabilitate a contractului încheiat.

La sfârsitul perioadei de închiriere, beneficiarul are o tripla optiune: sa abandoneze contractul, sa-l prelungeasca sau sa cumpere bunul la valoarea reziduala.

Exista posibilitatea ca utilizatorul sa cumpere bunul si înainte de expirarea termenului de leasing , cu conditia îndeplinirii tuturor obligatiilor contractuale si a încheierii unui acord în acest sens cu locatorul.

Altfel spus, operatiunea de leasing este un acord între parti, acord prin intermediul caruia locatorul transfera locatarului, în schimbul unei serii de plati, dreptul de a utiliza un bun, pentru o anumita perioada de timp.

Fata de alte forme de finantare, leasingul dispune de avantajul eliminarii birocratiei necesare acordarii unui credit precum si garantarea finantarii doar cu bunul ce face obiectul contractului de leasing

Operatiunile de leasing au devenit o necesitate datorita ritmului rapid al progresului tehnic si al concurentei, ritm care devanseaza posibilitatile de autofinantare sau de creditare ale agentilor economici.

Leasing-ul a aparut pentru prima data în Statele Unite ale Americii, ca mai apoi, treptat, sa patrunda si în alte tari, îndeosebi în Europa.

În S.U.A., leasing-ul a fost reglementat prin United States Uniform Consumer Credit Code si prin Uniform Commercial Code. În Marea Britanie, Franta si Belgia s-au elaborat reglementari, care definesc relatiile contractuale pe baza de leasing si precizeaza operatiunile pe care le include.

Fisiere in arhiva (1):

  • Serviciile de Leasing.doc

Alte informatii

Referatul este prezentat ca proiect la CECCAR pentru experti contabili si prezinta date generale, legislatia in vigoare precum si modalitatea de inregistrare in contabilitate a operatiunilor de leasing.