Sistemul Contabil din Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Contabil din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Victoria Barbacioru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Sistemul contabil din Romania, conform cu directivele europene

In conditiile actuale, cu toate progresele facute in domeniul calculatorelor electronice, ecomonia unei tari nu se poate lipsi de contabilitate. Ea ramane, pe mai departe, cea mai exacta forma de evidenta.

Pana prezent nu s-a gasit, si nici in viitorul apropiat nu se preconizeaza un alt mijloc de inlocuire a contabilitatii la nivelul intreprinderilor.

Dezvoltarea contabilitatii a fost si este continuu impulsionata de cerintele mereu crescande ale activitatii economice in functie de care a trebuit si trebuie sa se perfectioneze neincetat

Pentru tara noastra, existenta a cel putin doua motive, au facut necesara, demararea programului de armonizare si nominalizare a contabilitatii: necesitatea atragerii de investitori straini si integrarea in Uniunea Europeana. Odata cu primele incercari de a ne circumscrie unei contabilitati de inflatie, programul de armonizare contabila din Romania. a fost demarat inca din anul 1977.

Nevoia de armonizare in contabilitate impune normalizarea. Astfel, se formeaza si concretizeaza: obiectivele, conceptele, metodele, regulile si procedurile privind producerea si utilizarea informatiei contabile. Normalizarea presupune: definirea de concepte, principii si norme contabile, bazate pe o tehnologie identica pentru toti producatorii si utilizatorii de informatii contabile, dar si aplicarea lor in practica, in vederea asigurarii compatibilitatii in timp si spatiu a revelatiei si credibilitatii informatiilor contabilitatii.

Actionand in domeniul contabilitatii, nominalizatorii elaboreaza un pachet reglamentar privind armonizarea integrala a sistemului contabil cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate. S-a inceput aceasta actiune inca din anul 1999, prin publicarea Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. 403/1999 “Reglementarile contabile cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de contabilitate”. Ulterior, prin Ordinul nr. 94/2001, a aparut o noua reglementare legislativa care abroga O.M.F.P. nr. 403/1999 si care aproba Reglementarile contabile cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de contabilitate, care de fapt completeaza si clarifica o parte din problematica armonizarii contabile romanesti. In anul 2002, prin Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. 306 se aproba reglementarile armonizate cu directivele europene. In acelasi timp, Legea contabilitatii nr. 82/1991 a fost modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 61/2001 si republicata, in concordanta cu reglementarile contabile armonizate.

In temeiul art. 3 din G.H. nr.208/2005, privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare fiscale si in baza prevederilor art. 4 din Legea Contabilitatii nr. 82/1991, republicata, ministerul finantelor publice a emis ordinul pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Directivele a IV-a ai a VII-a ale Conunitatilor Economice Europene. Aceste reglementari contabile conforme cu directivele europene au intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2006 si abroga ordinele ministerului finantelor publice emise anterior, respectiv: 94/2001, 306/2002, 1827/2003 si prevederile din ordinul nr. 1775/2004.

Standardele Internationale de Contabilitate au fost utilizate, de fapt, pentru inlocuirea situatiilor financiare de catre multe societati din intreaga lume, situatii care vor fi acceptate pe pietele de capital. Prin intermediul aceptor situatii financiare se asigura obtinerea informatiilor de calitate, transparente si compatibile, care contribuie la fundamentarea deciziilor participantelor pe pietele internationale de capital si pe alte domenii de utilizare.

Programul de armonizare contabila, a produs o serie de polemici si discutii printre specialistii din domeniul financiar-contabil. Perioada de derulare a acestui program de armonizare contabila in Romania cuprinde anii 1999-2005. Astfel, in anul 1999, programul de armonizare contabila, afecteaza situatiile financiare pentru un anume numar de societati cotate la Bursa de Valori Bucuresti, entitati de interes national care au experimentat acest program. Pentru anul 2000 au fost integrate pentru experimentarea acestui program toate societatile comerciale cotate, regiile autonome, entitati de stat de interes national si entitati care activeaza pe piata de capital. Pentru perioada 2001-2005, programul de implementare, a fost prevazut a se realiza pe etape, in functie de modul cum fiecare persoana juridica va satisface cerintele a cel putin doua, din totalul de trei criterii de marime, stabilite in acest scop pentru finele anului anterior, respectiv: cifra de afaceri neta; total active si numarul mediu de salariati ai anului anterior. De exemplu, pentru finele anului 2005, sunt fixata urmatoarele niveluri: cifra de afaceri neta 7.300.000 euro, total active 3.650.000 euro si numarul mediu de salariati 50, in cursul exercitiului financiar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Contabil din Romania.doc