Sistemul Informational

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Informational.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Belciuganu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Motto:

“Pastrez sase slujitori cinstiti

Ei m-au învatat tot ceea ce stiu;

Numele lor sunt Ce si De ce si Când

Si Cum si Unde si Cine. ”

Rudyard Kipling

Notiunea de informatie este complexa si de mare generalitate. La momentul aparitiei sale, conceptul de informatie a suscitat dispute filosofice pe tema caracterului material al acesteia. Norbert Winer spunea” Informatia este informatie, nu este materie sau energie”

Transferul informatiilor între diferite procese, activitati, sisteme sau subsisteme creeaza o problematica complementara cantitatii de informatie si anume problema comunicarii.

Circulatia informatiei din momentul producerii unui fenomen într-un proces si pâna când pe baza cunoasterii lui, se declanseaza un nou eveniment precum si cu precizarea continutului informatiei, destinatiei, locului stocarii, alcatuiesc sistemul informational.

Sistemul informational poate fi considerat ca una din principalele componente a conducerii în timp real a întreprinderii comerciale. Realizarea actului conducerii depinde de fiabilitatea lui, iar buna lui functionare depinde de calitatea elementelor sale componente. In sensul cel mai general componentele sistemului informational sunt:

resursele informationale, circuitele si fluxurile informationale si procedurile

si mijloacele de tratare a informatiilor.

Resursele informationale sunt componenta a carei calitate tinde sa conditioneze într-o masura crescânda continutul si eficienta de ansamblu a întreprinderii comerciale. Ele pot fi definite ca reprezentând ansamblul sistemic al informatiilor generate, obtinute, disponibile si refolosibile din întreprinderea comerciala.

Fluxurile si circuitele informationale sunt cea de a doua componenta a sistemului informational al întreprinderii comerciale. Orice sistem informational se caracterizeaza, în fiecare parte a lui, prin doua concepte: emitator si receptor (beneficiar).Emitatorul este sursa de producere a informatiei care apoi este procesata sau modificata si transmisa receptorului.

Cantitatea de informatii vehiculata (transmisa si procesata) între emitator si receptor se numeste flux informational iar traiectoria pe care o parcurge informatia se numeste circuit informational.

Cea de a treia componenta a sistemelor informationale o constituie procedurile si mijloacele de tratare a informatiei cu ajutorul carora resursa informationala este prelucrata si adaptata potrivit nevoilor manageriale

Mijloace de tratare a informatiilor se constituie într-un ansamblu unitar al mijloacelor de culegere a datelor, înregistrare, transmitere si prelucrare ale informatiilor.

În cadul sistemului informational economic al întreprinderii, majoritatea covârsitoare a informatiilor sunt colectate prelucrate si vehiculate pe suporti purtatori de informatii care formeaza sistemul de evidenta al întreprinderii, sistem divizat în trei componente si anume: sistemul de evidenta operativa, sistemul contabil si sistemul statistic.

Pornind de la ideea ca orice parte a unui sistem, în raport cu ea însasi, poate fi considerata un sistem si tratata ca atare, precum si de la faptul ca în activitatea practica primele doua componente ale sistemului de evidenta sunt cunoscute sub denumirea generica de contabilitate, în prezentul subcapitol vom trata contabilitatea ca un sistem informational al întreprinderii, precum si informatiile furnizate de acesta, caracteristicile lor si rolul pe care îl au în luarea deciziilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Informational.doc

Alte informatii

O descriere a sistemului informational si circuitul documentelor.