Taxa pe Valoarea Adaugata

Imagine preview
(8/10)

Acest referat descrie Taxa pe Valoarea Adaugata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Definirea taxei pe valoarea adaugata

Potrivit Codului Fiscal 2010 art. 125 taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect datorat la bugetul statului si care se stabileste asupra operatiilor privind transferul proprietatii bunurilor si asupra prestarilor de servicii.

Taxa pe valoarea adaugata este o taxa generala de consum care cuprinde toate fazele circuitului economic, respectiv productia, serviciile si distributia pana la vanzarile catre consumatorii finali.

Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata

Principala regula in functie de care se stabileste daca o operatie este supusa taxei pe valoarea adaugata sau nu o constituie destinatia bunurilor livrate sau serviciilor prestate. Potrivit acestui principiu, bunurile si serviciile sunt supuse taxei in tara in care se consuma si se suporta de consumatorul final.

In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind urmatoarele categorii de operatiuni:

1. Livrari de bunuri mobile

2. Transferul proprietatii bunurilor imobiliare intre agentii economici, precum si intre acestia si institutiile publice sau persoane fizice

3. Prestarile de servicii

4. Operatiuni asimilate cu livrarile de bunuri si prestari de servicii

5. Importurile de bunuri si servicii

Pentru ca aceste operatiuni sa intre in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata, trebuie sa rezulte din activitatea desfasurata intr-o maniera independenta de catre persoane fizice sau juridice.

Anumite operatiuni impozabile din sfera de aplicare a TVA sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata pe baza unor criterii sociale, economice a costului administrarii taxei. Acestea sunt:

- activitatile sanitare si de asistenta sociala realizate de unitatile autorizate

- operatiile efectuate de unitatile de invatamant si de cercetare stintifica pentru pregatire, recalificare, perfectionare, gradinite, cercetare stiintifica fundamentala

- activitati realizate de liber-profesionisti autorizati

- activitatile organizatiilor de nevazatori, de invalizi si alte persoane handicapate si ale unitatilor economice unde acestia isi desfasoara activitatea

- operatiile efectuate de institutiile bancare, financiare, de asigurari si reasigurari

- activitatea de tiparire si vanzare a timbrelor la valoarea declarata

- operatiunile de vanzare a deseurilor din industrie si a materialelor recuperate, precum si cele de intermediere, de comision sau de alta natura legate de acestea

- importurile de bunuri si servicii care sunt scutite de taxa vamala(succesiuni testamentare, ajutoare si donatii, materiale pentru probe, experimentari sau cercetarti)

- agentii economici cu un venit total declarat din activitatea de baza si alte ativitatit de pana la 50 milioane lei anual.

Nu intra in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata operatiunile realizate de asociatii, organizatii sau institutii publice a caror activitate specifica autorizata nu urmareste obtinerea de profit.

Persoanele impozabile

Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Institutiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati, cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale daca institutiile publice ar fi tratate ca persoane neimpozabile.

Institutiile publice sunt persoane impozabile pentru activitatile desfasurate in calitate de autoritati publice, dar care sunt scutite de taxa.

Institutiile publice sunt, de asemenea, persoane impozabile pentru urmatoarele activitati: a) telecomunicatii; b) furnizarea de apa, gaze, energie electrica, energie termica, agent frigorific si altele de aceeasi natura; c) transport de bunuri si de persoane;

d) servicii prestate in porturi si aeroporturi; e) livrarea de bunuri noi, produse pentru vanzare; f) activitatea targurilor si expozitiilor comerciale; g) depozitarea; h) activitatile organismelor de publicitate comerciala; i) activitatile agentiilor de calatorie; j) activitatile magazinelor pentru personal, cantine, restaurante si alte localuri asemanatoare;

k) operatiunile posturilor publice de radio si televiziune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa pe Valoarea Adaugata.doc