Taxa pe Viciu

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Taxa pe Viciu.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Morariu Ana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Motivatie

Produsele care afecteaza cel mai mult sanatatea romanilor sunt tigarile si bauturile alcoolice. Un sfert dintre tigarile de pe piata romaneasca provin din contrabanda, iar o treime din decesele barbatilor romani cu varsta sub 70 de ani sunt cauzate de fumat, conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Cei mai mari fumatori din Europa se afla in Balcani, regiune care reprezinta un adevarat bastion al tabagismului: intre 30 si 40% dintre adultii din regiune sunt fumatori. Contrabanda alimenteaza 80% din consumul de tigari in Albania, 47% in Bosnia-Hertegovina, 40% in Macedonia, 38% in Bulgaria, 37% in Serbia-Muntenegru si 25% in Romania si Croatia. Directorul OMS pentru Europa atribuie gradul mare de raspandire a fumatului in Balcani unor factori culturali. In aceasta parte a Europei, fumatul este asociat cu "libertatea si bucuria de a trai si emanciparea feminina", lucru care se intampla in restul Europei, in urma cu 20 de ani, a explicat el. In tarile din sudul si sud-estul Europei numarul femeilor fumatoare creste constant si este deosebit de ridicat in Serbia-Muntenegru (34%) si Bosnia-Hertegovina (28%), potrivit statisticilor OMS. In Bulgaria, 9% dintre copiii de 13 ani si 33% dintre adolescentii de 16 ani fumeaza.

In incercarea de a-i ajuta pe cetateni sa duca o viata mai sanatoasa, lipsita de vicii care le distrug sanatatea, Ministerului Sanatatii Publice a instituit taxa pe viciu, o taxa aplicata la pretul de vanzare al produselor din tutun si bauturilor alcoolice.

INTRODUCERE

In Codul Fiscal, in cadrul capitolului de accize armonizate, la sectiunea a-3 a se precizeaza ca nivelul accizelor prevazut la produsele din tutun si bauturile alcoolice, altele decat vinul si berea, cuprinde si contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazute la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Aceasta contributie reprezinta asa numita taxa pe viciu.

Taxa pe viciu a fost aplicata incepand din luna mai 2006 anul trecut, iar pentru ca nu putea fi administrata, a fost introdusa in acciza.

Astfel, in cadrul Legii privind reforma in domeniul sanatatii emisa in 14 aprile 2006 se precizeaza ca in scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decat vinul si bere, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, se instituie unele contributii ce se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice. Aceste venituri vor fi folosite pentru investitii in infrastructura sistemului sanitar public, finantarea programelor naţionale de sanatate si pentru rezerva Ministerului Sanatatii Publice pentru situatii speciale.

In aplicarea acestor prevederi se stabilesc urmatoarele masuri:

a) persoanele juridice care produc sau importa produse din tutun, contribuie astfel:

- pentru tigarete cu suma de 10 euro/1.000 de tigarete;

- pentru tigari si tigai de foi cu suma de 10 euro/1.000 de bucati;

- pentru tutun destinat fumatului cu suma de 13 euro/kg;

b) persoanele juridice care produc sau importa bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri contribuie cu suma de 200 euro/hectolitru alcool pur sau 2 euro/fiecare litru alcool pur;

c) persoanele juridice care realizeaza incasari din activitati publicitare la produse din tutun si bauturi alcoolice, contribuie cu o cota de 12% din valoarea acestor incasari, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata.

Aceste contributii s-au constituit ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice incepand cu data de 1 ianuarie 2007.

Se vireaza lunar pana la data de 25 a lunii următoare celei în care a avut loc livrarea produselor pe piata interna, intr-un cont special, deschis la Trezoreria statului pe numele Ministerului Sanatatii Publice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa pe Viciu.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE