Ascultarea persoanelor in ancheta

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ascultarea persoanelor in ancheta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

O activitate de maxima importanta si indispensabila anchetei este ascultarea persoanelor implicate (invinuiti/inculpati, martori, parti civile, parti vatamate etc.) dupa constatarea faptelor, cu respectarea regulilor procesual-penale si tactice criminalistice privind audierile.

Invinuitul este persoana care a comis o infractiune, a pregatit-o si pus-o in executare, cunoscand cel mai bine imprejurarile ei. Are aceasta calitate dupa ce s-a inceput urmarirea penala impotriva sa, iar daca s-a pus in miscare actiunea penala (este arestat preventiv) devine inculpat, atragand respectarea unei serii de drepturi si garantii procesuale ce deriva din aceste calitati. Pana la inceperea urmaririi penale ramane un simplu faptuitor care trebuie, de asemenea, ascultat in vederea clarificarii imprejurarilor cauzei.

Martorii sunt persoanele care au luat intr-un fel sau altul cunostinta despre comiterea unor infractiuni si imprejurari ale acestora, fiind chemati sa relateze in fata organelor judiciare ceea ce cunosc in legatura cu faptele si aspectele concrete percepute.

Partile vatamate sunt persoanele fizice care au suferit vatamari corporale sau morale ori pagube materiale de pe urma infractiunilor savarsite asupra lor, avand dreptul de a opta asupra calitatii procesuale pe care doresc sa o aiba in procesul penal (parte vatamata/martor), iar daca formuleaza si pretentii civile de despagubiri pentru pagubele materiale ce le-au suferit, pot sa se constituie parti civile.

Indiferent de calitatea procesuala a persoanei care urmeaza a fi ascultata, trebuie respectate intocmai dispozitiile legale si regulile tactice criminalistice consacrate, care sunt menite sa asigure reusita activitatii - obtinerea de declaratii corespunzatoare in conformitate cu adevarul, utile cauzei si totodata respectandu-se intocmai drepturile si garantiile procesuale ale persoanelor ascultate.

Pentru desfasurarea in cele mai bune conditiuni a ascultarii, anchetatorul trebuie sa desfasoare in prealabil urmatoarele activitati pregatitoare*:

- studierea si analiza atenta a cauzei, stabilirea persoanelor ce se impun a fi ascultate, a calitatii procesuale a fiecareia, a ordinii si momentului ascultarii si nu in ultimul rand a chestiunilor ce trebuie lamurite prin ascultare;

- cunoasterea cat mai bine a persoanei ce urmeaza a fi ascultata, atat sub aspectul identitatii sale (date de stare civila), cat mai ales a personalitatii ei, vizavi de comportamentul sau general: relatiile cu celelalte persoane implicate, interesul, irascibilitatea, timiditatea, bravada, sinceritatea, violenta, antecedentele etc. Toate aceste elemente contribuie la cunoasterea cat mai exacta si alegerea tacticii celei mai adecvate de ascultare;

- masuri organizatorice de stabilire a datei, orei si locului ascultarii si asigurarii prezentei persoanelor in conditii optime. Audierea nu se face in locuri mari. Sunt indicate birourile austere (decoratiunile atrag atentia infractorului), fara detalii pe pereti despre infractiune, fara nimic pe birou care ar putea aduce atingere securitatii anchetatorului sau celui anchetat (creion, cutter, ghiveci). Fotografiile cu familia sau desene realizate de copii anchetatorului nu vor fi tinute in birou deoarece ele il pot face vulnerabil pe anchetator;

- audierea trebuie sa se desfasoare intr-un loc fara trecere, fara alti colegi, sefi etc. Pe usa trebuie scris ,,audiere, nu intrati!" In biroul de audiere trebuie sa se afle doar persoana audiata cu 1-2 anchetatori.

Un exercitiu foarte bun este sa va asezati pe locul unde se aseaza persoana audiata si sa va intrebati ce vedeti din locul respectiv, iar daca ati dori sa fugiti care ar fi sansele. Daca e cazul mutati scaunul si luati toate masurile pe care le considerati necesare pentru a evita probleme viitoare.

Cea mai indicata metoda este cea binara, adica un anchetator pune intrebarile si celalalt observa reactiile persoanei anchetate.

In locul unde se desfasoara audierea ar fi bine sa nu existe ceasuri; de asemenea ar fi bine sa nu fie lumina naturala ci o lampa dirijata subtil catre persoana anchetata (nu ca in filmele americane!) pentru a-l obosi si a-i scadea vigilenta.

Persoana audiata nu trebuie judecata de catre anchetator. Nu i se va spune ,,ai gresit", ,,nu ti-e rusine", ,,cum ai putut sa faci asa ceva" si nici nu va fi lovita. In cazul in care anchetatorul judeca persoana anchetata acest lucru nu trebuie sa se vada pe chipul sau si in actele sale, el trebuie sa faca abstractie de judecata lui de om. Pentru un infractor aflat in masina e mai apasator daca jandarmii nu-i vorbesc si nu-i raspund la intrebari pe drumul pana la sectie. La interventia in forta va fi mult zgomot, tipete, dar dupa ce au fost prinsi si imobilizati se impune o tacere totala care va avea un impact psihologic major asupra celor prinsi. In raport cu specificul cauzei pot fi luate si alte masuri pregatitoare (aducerea unor persoane a caror prezenta este necesara, amenajarea corespunzatoare a spatiului destinat ascultarii etc.), sa izoleze coautorii;

- sa tempereze raspunderea, sa nu utilizeze termeni prea juridici, sa interpreteze reactiile celuilalt, sa petreaca cat mai mult timp cu subiectul, trebuie lasat sa vorbeasca, locatia sa nu fie mare, sa nu fie un loc aglomerat sau de trecere.

Toate activitatile pregatitoare se materializeaza intr-un plan (chestionar) in care pe langa chestiunile organizatorice curente vor fi mentionate expres intrebarile ce urmeaza a-i fi adresate persoanei ascultate pentru clarificarea imprejurarilor cauzei.

Militam pentru intocmirea planului de ascultare (chestionarului) indiferent sub ce denumire sau forma grafica, pentru ca oricata pricepere si capacitate de memorare ar avea anchetatorul, in valtoarea ascultarii - care nu e deloc simpla - poate scapa anumite aspecte, ce ulterior s-ar putea dovedi esentiale si care adesea nu mai pot fi reparate. De aceea, se impune ca inaintea ascultarii, in functie de problemele de clarificat (studiate la Metodica criminalistica) sa-si faca un plan de ascultare, veritabil instrument de lucru, eficient, in masura sa evita omisiunile si erorile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ascultarea persoanelor in ancheta.docx