Cauzele Delicventei Juvenile

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cauzele Delicventei Juvenile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

În viata de zi cu si, in general, cand se vorbeste despre copii, se vorbeste cu caldura si cu dragoste despre inocenta si frumusetea lor. Dar, din nefericire exista si situatii care impun un altfel de limaj si anume atunci cand este vorba de copii care fura, fug de acasa, abandobeaza scoala sau chiar isi bat parintii.

La aceasta categorie de copii se face referire atunci cand se vorbeste despre delicventa juvenila. Acest termen desemneaza ansamblul abaterilor si incalcarilor de norme sociale, sanctionate juridic, savarsite de minorii de pana la 18 ani.

Cauzalitatea delicventei juvenile tine cont de doua categorii de factori si anume:

- Factori interni sau individuali

- Factori externi sau sociali

Factorii interni includ prticularitatile si structura neuropsihica, partiularitati ale persoanei in formare, incluzand aici si frustrarea.

Dintre factorii externi, cei mai importanti ar fi: factorii socio-culturali, economici, socio-afectivi si factorii educationali din grupurile umane in care se incadreaza copilul, incepand cu familia.

Raportul dintre cele doua categorii de factori este o problema controversata, psihologii accentuand asupra factorilor psihici iar sociologii asupra factorilor socio-culturali.

Cauzele delicventei juvenile sunt multiple, rezultand din interferenta unui numar mare si variat de factori.

Dintre factorii interni cu rol important in cauzarea delicventei sunt factorii neuropsihici, respectiv:

1. disfunctiile cerebrale

2. disfunctiile intelectuale si care impieteaza in anticiparea consecintelor si a implicatiilor actiunilor intreprinse

3. tulburari ale afectivitatii, care se pot manifesta pe doua planuri:

- insuficienta maturizare afectiva caracterizata prin lipsa unei autonomii afective si slaba dezvoltare a emotiilor si sentimentelor superioare, indeosebi a celor morale

- stari de dereglare a afectivitatii, care includ starea de frustrare afectiva si sentimentele de frustrare, conflicte afective, labilitate afectiva, indiferenta afectiva, absenta emotiilor si inclinatiilor altruiste

4. tulburari caracteriale, respectiv imaturitatea caracterologica care se manifesta prin: autocontrol insuficient, impulsivitate si agresivitate, subestimarea greselilor si a actelor antisociale comise, indolenta si dispret fata de munca, opozitie si respingere a normelor social juridice si morale, tendinte egocentriste, dorinta realizarii unei vieti usoare, fara munca etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzele Delicventei Juvenile.doc