Cercetarea Criminalistica a Locului Faptei in Cazul Exploziilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cercetarea Criminalistica a Locului Faptei in Cazul Exploziilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gabriela Matei

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

Consideraţii generale privind exploziile

Fenomenul fizico-chimic manifestat prin producerea brutală şi în cantităţi foarte mari de gaze care, prin presiune, se dilată şi produc un lucru mecanic deosebit, spărgând, îndepărtând, distrugând orice obstacol ce se opune expansiunii sau se găseşte în drumul lor se numeşte explozie .

Explozia constă dintr-o reacţie foarte rapidă de natură fizică, chimică, însoţită de formarea şi degajarea violentă a unei mari cantităţi de gaze, cu efecte mecanice, termice şi luminoase asupra obiectelor sau persoanelor ce se găsesc în raza sa de acţiune .

Explozia ca fenomen tehnic distinct trebuie tratată ca o împrejurare declanşatoare a incendiului şi nu ca sursă de aprindere. Pe de o parte, explozia, ca orice ardere, poate genera sau nu un incendiu; pe de altă parte, sursele de iniţiere a unei explozii nu sunt întotdeauna identice cu cele ale incendiului rezultat, fiind necesară o evidenţă clară a cauzelor de explozii, spre a evita confuzii şi paralelisme.

În principal, o explozie poate genera un incendiu fie prin flacăra amestecului exploziv care se propagă în spaţiu întâlnind alte materiale combustibile, fie prin scântei mecanice, rezultate datorită unor şocuri ( cum ar fi explozia vaselor sub presiune ).

Materialele explozive sunt acele substanţe sau amestecuri de substanţe care, în anumite condiţii (temperatură, şoc mecanic etc.) suferă o reacţie chimică rapidă şi violentă, în urma căreia rezultă o mare cantitate de gaze şi căldură.

Pot lăsa urme la locul faptei, pe mâna sau pe îmbrăcămintea persoanei care a provocat explozia sau a victimei care a suferit efectul exploziei, urme care, supuse examenului de laborator, pot furniza date despre explozibilul folosit şi despre autori.

Felurile exploziilor

Explozivii sunt substanţe sau amestecuri de substanţe care, sub acţiunea căldurii sau a unui factor mecanic, se descompun brusc şi violent, cu degajare de lumină, căldură şi gaze .

În vederea clasificării exploziilor utilizăm o serie de criterii. Astfel, după cauza care a determinat explozia, se poate vorbi despre:

a) explozii de natură fizică - cum ar fi explozia unei butelii, a unui rezervor de recipient, determinată de excesul de presiune a gazelor ajungând până la 3000°C. Presiunea fiind foarte mare, unda de şoc se propagă concentric de la locul exploziei;

b) explozii de natură chimică - care sunt determinate de cauze diferite cum sunt contactul dintre mai multe substanţe chimice periculoase, ca şi amestecul aerului, într-o anumită proporţie, cu gaze, vapori inflamabili sau prafuri combustibile.

Din punct de vedere criminalistic şi al semnificaţiei pe plan juridic, exploziile se clasifică în accidentale şi premeditate. Raportat la anumite particularităţi ale urmelor formate, în literatura criminalistică se face distincţia după caracterul difuz şi caracterul concentrat al exploziei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetarea Criminalistica a Locului Faptei in Cazul Exploziilor.doc

Alte informatii

Masterat: Ştiinţe penale si Criminalistica Disciplina:Tehnici şi proceduri de investigare criminalistică