Constatarile Tehnico - Stiintifice si Expertizele Criminalistice

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Constatarile Tehnico - Stiintifice si Expertizele Criminalistice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 76 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Confidenţiar Universitar Doctor Alexandru Pintea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Criminologie

Cuprins

Introducere
SECTIUNEA A I-A
Constarile tehnico stiintifice
Specialistii abilitati sa efectueze constatari tehnico stiintifice
Modul de dispunere a constatarii tehnico stiintifice
SECTIUNEA A II-A
Modul de organizare a activitatii de expertiza
SECTIUNEA A III-A Efectuarea expertizei criminalistice
SECTIUNEA A IV-A
Raportul de expertiza
Concluziile categorice sau certe
Concluziile probabile
Concluziile de imposibilitate a solutionarii chestiunii supuse examinarii
SECTIUNEA A V-A
Aprecierea valorii probante a concluziilor raportului de expertiza
SECTIUNEA A VI-A
Elemente de apropiere si de diferentiere între constatarea tehnico-stiintifica si expertiza criminalistica
Bibliografie

Extras din document

Introducere

În ultimele decenii, criminalistica mondiala a înregistrat progrese deosebite, vizibile, pentru toata lumea. Acest lucru i-a determinat pe unii teoreticieni ai dreptului penal sa afirme ca în domeniul realizarii justitiei, secolul al XX-lea si, este de presupus si cel care va urma s-ar caracteriza prin ponderea fara precedent a probatiunii stiintifice. Dezvoltarea stiintelor fosensic s-a simtit si în România, însa la cote incomparabil mai mici în raport nu numai cu tarile dezvoltate, dar si fata de alte tari ca de exemplu Polonia.

Realizarile criminalisticii vizeaza, îndeosebi, metode si procedeele de investigatie. Aplicarea la domeniul criminalisticii a unor rezultate obtinute de cercetarea fundamentala a permis crearea unor tehnici noi de investigatie si în acelasi timp, modernizarea, optimizarea unor metode de lucru consacrate.

Orice stiinta în plina dezvoltare trebuie sa îsi verifice din când în când fundamentele teoretice, infrastructura logica ce îi confera credibilitate pe plan cognitiv.

Acest demers se dovedeste a fi deosebit de important pentru criminalistica daca se are în vedere faptul ca aceasta este o stiinta tânara ai carei promotori au luptat din greu pentru recunoasterea sa ca disciplina autonoma.

Sunt semnale, însa, ca reviziile teoretice, preocuparile legate de acest aspect au fost lasate pe un plan secundar, daca nu chiar abandonate în mare masura. Cel putin pentru România apare destul de clar faptul ca interesul pentru problemele teroretice ale expertizei este destul de scazut. Cu câteva exceptii, cartile de criminalistica aparute în ultimii ani vadesc o preocupare aproape exclusiva fata de aspectele tehnice ale unui domeniu sau altul.

Schimbarile de esenta petrecute în societatea româneasca, realizarile obtinute pe linia consolidarii democratiei si fauririi statului de drept impun crearea unui cadru legislativ si organizatoric menit sa contribuie la prevenirea si combaterea eficace a criminalitatii.

Viata, integritatea corporala si sanatatea persoanei, avutul public si privat, sanatatea publica reprezinta valori fundamentale ale societatii, iar formarea, desfasurarea si dezvoltarea normala a relatiilor sociale legate de ocrotirea lor juridica nu este posibila fara combaterea cu fermitate a tuturor faptelor ce aduc atingere într-un fel sau altul acestor valori.

În acest context, Criminalistica abordeaza cercetarea infractiunilor contra persoanei omor, pruncucidere, vatamare corporala si cele privitoare la viata sexuala a celor îndreptate împotriva patrimoniului furtul, tâlharia, delapidarea si înselaciunea, contra sanatatii publice traficul de stuperfiante, precum si a celor referitoare la regimul stabilit pentru unele activitati reglementate de lege nerespectarea regimului armelor, munitiilor si materialelor explozive si încalcarea regimului instituit pentru trecerea frontierei de stat a României într-o conceptie unitara, evidentiind pericolul deosebit al acestor fapte.

Notiunea si obiectele tacticii criminalistice.

Criminalistica este stiinta judiciara, cu caracter autonom si unitar, care studiaza, elaborarea si foloseste metode si mijloace tehnico stiintifice, procedee tactice si metodice destinate descoperirii si cercetarii infractiunilor, identificarii faptuitorilor si prevenirii faptelor antisociale.

Stiinta criminalistica este compusa din trei parti: tehnica criminalistica, tactica criminalistica si metodica cercetarii diferitelor genuri de infractiuni.

Tactica criminalistica, ca parte integrata a stiintei criminalistice, este construita dintr-un sistem de metode si procedee specifice si pe experienta pozitiva generalizata a organelor de urmarire penala, pe folosirea logicii si psihologiei judiciare, precum si a altor stiinte aplicate pentru prevenirea, descoperirea si cercetarea infractiunilor în scopul obtinerii de rezultate optime cu cheltuieli minime de efort, mijloace si timp.

Totalitatea metodelor si procedeelor ce constituie tactica criminalistica se fundamenteaza pe dispozitiile codului de procedura penala cu privire la mijloacele de proba si la diferitele activitati de urmarire penala reprezentând, totodata, expertiza pozitiva generalizata a organelor de urmarire penala în materie.

Caracterul juridiciar al criminalisticii, deci al tacticii penale consta tocmai în aceea ca metodele si procedeele specifice sunt aplicate în prevenirea si combaterea

Fisiere in arhiva (3):

 • Lucrare.doc
 • Cuprins.doc
 • Bibliografie.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA MIHAI VITEAZU FACULTATEA DE DREPT MIHAI VITEAZU