Criminologia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Criminologia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ana Blandiana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

1. Delimitati criminologia de dreptul penal, criminalistica si sociologia juridica

Criminologia – este stiinta criminalitatii, a cauzelor ei si a gasirii metodelor de prevenire si combatere a ei, care studieaza factorii si dinamica actului criminal, precum si reactia sociala fata de acesta in scopul prvenirii criminalitatii, umanizarii sist. si reintegrarii sociale a delicventei. Ofera criminalisticii date referitoare la personalitatea infractorului, a victimelor, al mecanismele trecerii la act. Criminologia – raspunde la intrebarea ce?

Criminalistica ofera date cu privire la relatia victim – infractor date la modurile de executare a infractiunilor. Este ştiinţă judiciară cu caracter autonom şi unitar care însumează un ansamblu de cunoştinţe despre metodele, mijloacele tehnice şi procedeele tactice destinate descoperirii, cercetării infracţiunilor, identificării persoanelor implicate în săvârşirea lor şi prevenirii faptelor antisociale. Criminalistica – raspunde la intrebarea Cine?

Sociologia penala sudiaza interactiunil dintre normele dreptului si dif. Factori ai vietii sociale:

• Ca scop – urmareste cunoasterea influentei fact. Sociali asupra normelor penale

• Ca medode – foloseste met. Sociologice, criminologia folosind mai multe legi

Criminalitatea, inteleasa ca ansamblu de fapte penale sau cu justificata aparenta penala repr. un fragment final al fenomenului criminal ca obiect de cercetare a criminologiei. Fenomenul criminal perceput ca realitate umana si sociala, iar nu ca simpla abstractie juridica include o realitate individuala, crima, si agentul acesteia, criminalul, precum si o realitate colectiva, sociala, criminalitatea.

Dreptul penal studieaza criminalitatea, mai exact criminalitatea legala.

2. Definiti crima, criminalul si criminalistica

Crima – este actul pedepsit, obiectul unei stiinte sociale criminologice; este actul care atrage o pedeapsa. Infracțiune foarte gravă săvârșită contra legilor penale sau morale, pedepsită de legi.

Criminalul este faptasul, persoana, vinovat de crima, care a participat la o infractiune grava savarsita contra legilor penale sau morale. El va fi pedepsit conform legilor in vigoare la data producerii infractiunii.

Criminalistica este știința care elaborează mijloace și metode tehnico-științifice, precum și procedee tactice destinate descoperirii, fixării, ridicării, examinării și interpretării probelor judiciare, efectuării expertizelor și constatărilor tehnico-științifice, în scopul prevenirii și descoperirii infracțiunilor, identificării făptuitorilor și administrării probelor necesare aflării adevărului în procesul judiciar.Principalele atribuții ale structurilor de criminalistică sunt cele privind efectuarea cercetării la fața locului, examinarea probelor în laborator, efectuarea constatărilor tehnico-științifice și a expertizelor criminalistice, precum și cercetarea științifică fundamentală și aplicativă.

3. Care sunt formele criminalitatii?

Criminalitatea reala – totalit. faptelor penale savarsite pe o anumita teritorie, intr-o per. Determinata, indifferent daca sunt sau nu inregistrate de organelle de cercetare penala.

Criminalitatea aparenta (cunoscuta, descoperita) – totalitatea infractiunilor prevazute de legea penala cunoscute de organelle de cercetare penala (parchet, politie, instante…)

Criminalitatea legala (judecata) – totalitatea faptelor penale pentru care s-au pronuntat hotaraari de condamnare ramase definitive

Cifra neagra a criminalitatii = crim. reala – cr aparenta. Diferenta dintre cea reala si aparaneta, neffind cunoscuta, nu este descoperita.

4. Definiti victima, fenomen infractional

Prin vicitma intelegem orice persoana fizica sau juridical, care fara sa vrea sufera direct sau indirect consecintele fizice, material sau morale ale unei actiuni criminale.

Infractionalitate – Stiinta sociala care abordeaza sistemele de drept penal, drept procesual penal si de drept executional penal, ca si raportul criminal – victim – stat, fiind o stiinta aplicativa.

Fenomenul infractional este extreme de complex si imprevizibil - fiecare individ poate comite fapta antisocial in anumite conditii crima fiind favorizata de personalitatea individului dar si de ansamblul conditiilor economice si socile cu care traieste.

5. Enumerati si explicate functiile criminologiei

Criminologia are ca functii: teoretica explicative si aplicativa prosperitiva.

Criminologia are un:

• scop general – stab. Unei politici eficiente de lupta imptriva criminalitatii

• scop inedit – urmareste stabilirea cauzelor care determina masurile profitabile

Functiile criminologiei:

• descripticva: etapa importanta in cunoasterea obiectivului de cercetare al criminaologiei – conceptele operationale de ordine descripriv: medierel, personalitate, act.

• Explicative: explicarea cauzelor care determina criminalitatea si conditiilor care o favorizeaza. Concepte – scopul, cauza, conditie, effect, factor.

• Predictiva: criminologia incearca sa anticipeze evol. Criminalitatii. Concepte: present, viitor, hazard, probabilitate, prognostic.

• Profilatica: a a dus in atentia cercetatorilor mijloace de prevenire a criminalitatii, care in ultimul deceniu ocupa un loc important . Concepte – relatie sociala, control social, tratament, reintegrare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Criminologia.docx