Femeia - Victima a Traficului de Persoane

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Femeia - Victima a Traficului de Persoane.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 68 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Criminologie

Cuprins

CUPRINS:
CAPITOLUL I - CONSIDERATII GENERALE PRIVIND FEMEIA
1.1. DELIMITARI CONCEPTUALE
1.2. CUNOASTEREA PSIHOLOGIEI VICTIMEI
1.3. SITUATIA JURIDICO-PENALA A FEMEII IN CADRUL STATULUI DE DREPT SI IN AFARA LUI
CAPITOLUL II – FEMEIA – VICTIMA A TRAFICULUI DE PERSOANE
2.1. CONCEPTUL DE „VICTIMOLOGIE”/,,VICTIMA”
2.2. CAUZE GENERALE SI SPECIFICE ALE FEMEII-VICTIMA
2.2.1. Factori exogeni
2.2.2. Factori endogeni
2.3. TRAFICUL DE FIINTE UMANE IN EUROPA SI ROMANIA
2.3.1. Consideratii generale
2.3.2. Fenomenul, in Europa
2.3.3. Romania, sursa de persoane traficate si tara de tranzit
CAPITOLUL III – IMPLICATII CRIMINOLOGICE ALE FENOMENULUI
3.1. INFLUENTA MEDIULUI SOCIAL IN FORMAREA PERSONALITATII CRIMINALE
3.2. CRIMINALUL LIPSIT DE FRANE SEXUALE
3.3. CLASIFICAREA VICTIMELOR DIN PUNCT DE VEDERE AL RELATIEI VICTIMA-INFRACTOR
CAPITOLUL IV - REACTIA SOCIALA IMPOTRIVA ACTELOR INFRACTIONALE
4.1. PREVENIREA SI CONTROLUL FENOMENULUI I NFRACTIONAL.IMPLICATII ASUPRA FEMEILOR
4.2. APARAREA DREPTURILOR OMULUI IN COOPERAREA INTERNATIONALA IN MATERIE PENALA

Extras din document

CAP.I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND FEMEIA

1.1. DELIMITARI CONCEPTUALE

Femeia face parte din categoria persoanelor ce prezintă un grad mare de vulnerabilitate victimală (alături de copii şi de persoanele foarte în vârstă), date fiind caracteristicile sale bio-constituţionale şi psiho-comportamentale .

Foarte mult timp femeia a trebuit să suporte o serie de umilinţe, forme de maltratare datorită unor norme social-culturale acceptate şi promovate de macro-grupurile sau microgrupurile de aparenţă. Formele de maltratere erau diferite : ‘bătaia’ fie că venea din partea tatălui sau a soţului trebuie să corecteze eventualele conduite nepotrivite ale femeii. Istoria însă a demonstrat că femeia treptat şi-a câştigat şi ea drepturile în raport cu bărbatul poate tocmai din dorinţa de a fi tratată cel puţin la fel ca un bărbat.

Feminitatea desemnează o serie de trăsături de personalitate specifice sexului feminin, precum sensibilitate, fineţe, preocupări pentru frumos, aptitudini educaţionale . Foarte mult timp imaginea femeii în raport cu cea a bărbatului a fost devalorizată deoarece bărbatul era cel care avea drepturi depline.

Astăzi, datorită transformărilor sociale şi modificărilor pe plan cultural, femeia are din ce în ce mai multe drepturi. Accessit la şcolarizare, exercitarea unor profesii care aparţineau în exclusivitate numai bărbaţilor, au dus treptat la reducerea divergenţelor privind conceptele de feminitate şi masculinitate . Aceste transformări au acţionat profund asupra feminitaţii şi, respectiv, asupra schimbării rolului în societate, precum şi a raporturilor dintre feminitate şi masculinitate. Cucerirea unor drepturi egale cu bărbatul şi asumarea unor roluri care aparţineau bărbaţilor au redus distanţele şi divergenţele dintre feminitate şi masculinitate, în sensul că feminitatea a câştigat şi câştigă pe linia unor caracteristici comportamentale: iniţiativă, independenţă, spirit de organizare, îndrăzneală, forţă, atitudini şi aptitudini de conducere etc.

Tendinţa de masculinizare a femeilor, care se manifestă în vestimentaţie, mod de exprimare verbală, promiscuitate sexuală, etc., consfinţirea legală ţn multe părţi ale globului a emacipării lor sub aspect juridic, aduce după sine şi schimbări în structura speţelor de infracţiuni comise de femei. Astfel, a crescut şi numărul femeilor care comit infracţiuni rutiere, care conduc în stare de ebrietate, a celor care comit falsuri în acte publice, precum şi a celor care participă la acte de terorism de mare violenţă şi cruzime .

Fisiere in arhiva (1):

  • Femeia - Victima a Traficului de Persoane.doc