Filajul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Filajul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Țical George

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

1. Noțiunea de filaj

Filajul este un mijloc al muncii de informații care constă în urmărirea continuă și directă pe o perioadă de timp a unei persoane pentru a i se constata activitatea sau supravegherea unor imobile și locuri de interes polițienesc, folosindu-se în acest scop procedee și activități specifice, în vederea culegerii unor date și informatii care intereseaza organele de politie.

Filajul se organizează, de regulă, în cadrul unor acţiuni complexe concomitent cu celelalte mijloace şi metode ale muncii informativ-operative, astfel încât să creeze condiţii optime pentru coroborarea şi exploatarea cu operativitate a tuturor datelor şi informaţiilor ce se pot obţine în cauză.

Pe timpul filajului unei persoane apar numeroase momente când urmărirea se întrerupe întrucât persoană în cauză a pătruns în diferite imobile (domiciliu, loc de muncă, instituţii, întreprinderi), în care filorii nu au posibilitatea de a acţiona în mod conspirat pentru a-i supraveghea activitatea. În acest caz, filajul se continuă prin supravegherea imobilelor respective pentru că urmărirea să poată fi reluată în momentul când persoana în cauză îl părăsește.

Arta filajului presupune, cum sa te amesteci în mulțime, să gasesti punctele de unde poti observa fără să fii reperat, cum să dispari, diferența dintre a fila pe cineva într-o zona «rapida» (strazi aglomerate, unde filajul trebuie facut cât mai aproape de obiectiv) și în zona «lentă», cum să calculezi relația «spatiu-timp», învațând să afli în cât timp un om va străbate un anumit spațiu.

2. Obiectivele filajului

Obiective ale filajului pot fi persoane urmărite, imobilele şi locurile supravegheate. Persoanele sunt acei cetăţeni români sau străini (persoane fără cetăţenie) care au reşedinţa ori sunt în tranzit pe teritoriul ţării, despre care există date şi informaţii că au comis infracţiuni ori sunt suspecţi că intenţionează să săvârşească infracţiuni.

Filajul se mai execută şi asupra unor persoane a căror activitate şi comportament trebuie verificate în vederea includerii în reţeaua informativă, precum şi pentru verificarea persoanelor care fac parte din reţeaua informativă.

Persoanele care iau legătură cu obiectivul sau vizitează imobilele care sunt obiective pentru filaj pot fi legăturile şi vizitatorii:

- legăturile sunt acele persoane contactate direct sau indirect de către obiectivele urmărite;

- vizitatori sunt acele persoane care frecventează imobilele şi locurile care constituie obiective ale filajului.

3. Scopurile ce se pot urmări prin organizarea şi executarea acţiunii de filaj

Acţiunile de filaj se solicită, organizează şi execută în scopul:

- obţinerii şi verificării unor date despre activitatea infracţională a persoanelor aflate în atenţia organelor de poliţie fiind semnalate că au comis sau intenţionează să comită activităţi de natură infracţională;

- documentării prin mijloace specifice, a unor fapte şi activităţi de natură infracţională;

- realizării unor acţiuni complexe de poliţie pentru identificarea infractorilor, a bunurilor şi valorilor ce fac obiectul confiscării.

Cu ajutorul filajului se mai pot rezolva unele probleme ale muncii de poliţie cum ar fi:

- stabilirea locurilor unde se ascund persoanele care se sustrag urmăririi penale sau executării hotărârilor judecătoreşti;

- verificarea loialităţii unor surse;

- supravegherea activităţii unor grupuri în care îşi desfăşoară activitatea elementele suspecte;

- medii de interes operativ.

4. Clasificarea acţiunilor de filaj

Filajul poate fi:

a) filajul continuu constă în supravegherea activităţii obiectivului pe o perioada de timp prestabilită (5 zile) şi se execută în cazul când se cunoaşte că persoană urmărită intenţionează să comită fapte cu un deosebit pericol social, când există posibilitatea prinderii în flagrant sau stabiliri unor aspecte infracţionale relevante pentru cauza;

b) filajul cu intermitență se execută între anumite ore de zi sau în anumite zile, pe o perioada,programul de lucru al persoanei urmărite este cunoscut şi este necesară folosirea filajului numai în afară acestuia.

c) filajul pe momente operative se execută pe perioade scurte de timp, de câteva ore, pentru verificarea şi exploatarea unor informaţii obţinute prin alte mijloace speciale, pentru documentarea activităţii unor persoane despre care se deţin date că pregătesc sau săvârsesc fapte infracţionale .

Fisiere in arhiva (1):

  • Filajul.docx

Bibliografie

1.www.scribd.com
2.www.detectiviparticulari.ro
3.www.nationalisti.ro
4.www.cursurisecuritate.ro
5.www.detectiviparticularibucur.ro