Metodele Cercetarii Accidentelor Rutiere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Metodele Cercetarii Accidentelor Rutiere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Constantin Aionitoaie, Vasile Berchesan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

1.Notiuni introductive

In practica judiciarae,urmarile incalcarii normelor privind circulatia pe drumurile publice sunt denumite generic ,,accidente de circulatie’’ . Accidentele de circulate reprezinta, de fapt, consecinte ale incalca¬rii normelor privind circulatia pe drumurile publice, constituind infractiuni prevazute de legea penala. Pe langa marile avantaje si facilitati aduse in viata persoanei si a societatei transporturile auto au produs si continua sa produca efecte deosebite. Printre acestea se numara, pierderile de vieti omenesti si pagubele materiale incalculabile. Statisticile intocmite atat pe plan mondial, cat si la nivel natio¬nal evidentiaza faptul ca accidentele de circulate ocupa locul al trei-lea, ca factor de mortalitate, dupa bolile cardio-vasculare si cancer, iar pentru persoanele ce nu depasesc 35 ani, accidentele de circulatie constituie principal cauza de deces. In lume, se inregistreaza 1—2 decese si peste 60 de vatamari la fiecare 3 minute, iar in decursul unei zile aproape 1 000 morti si peste 20 000 de vatamari.

Accidentele de circulate pot fi clasificate astfel:

— coliziunea mijloacelor de transport;

— rasturnarea si avarierea unor vehicule;

- lovirea unor obiecte fixe aflate pe partile laterale ale drumului public; — caderea unui calator, incarcator, insotitor etc. de pe scara sau din caroserie;

In cele ce urmeaza, ma voi referi la metodica cercetarii infractiu¬nilor de ucidere si vatamare corporala din culpa rezultate in urma evenimentelor rutiere , acestea fiind faptele cu pericolul social cel mai ridicat. Pe de alta parte, retinem ca metodica cercetarii celorlalte infractiuni distrugerea din culpa, abuzul in serviciu contra intereselor publice si neglijenfa in serviciu este aceeasi, indiferent daca faptele s-au comis pe un drum public sau in alte locuri. Infractiunea de ucidere din culpa face parte din grupul infractiuni¬lor contra persoanei si din subgrupul infractiunilor contra vietii, integritatii corporale si sanatatii, deosebindu-se de omor prin forma de vinovatie. In forma sa tipica,uciderea din culpa poate prezenta multiple modalitafi faptice determinate de imprejurarile concrete in care s-au savarsit fapta locul, timpul, datele privind conditia victimei, existenta culpei comune precum si de cauzele ce au generat culpa neatentie, nepricepere, imprudent, pripeala s.a.

Uciderea din culpa prezinta si anumite modalitati normative agravate, respectiv comiterea faptei ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale, ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati. In aceasta modalitate, uciderea din culpa poate fi savarsita si de conducatorul unui vehicul fie cu tractiune mecanica, fie cu tracfiune animala , fapta fiind caracterizata prin cauza ce a determinat rezultatul produs si anume nerespectarea regimului legal de exercitare a unei profesii, meserii ori unei anumite activitati.

O alta modalitate normativa agravata priveste savarsirea infractiunii de catre un conducator auto ce avea in singe o imbibatie alcoolica peste limita legala ori era in stare de ebrietate.

Pentru a se retine savarsirea uciderii din culpa in aceasta modalitate se cer intrunite urmatoarele cerinte esentiale:

— faptuitorul sa aiba calitatea de conducator al unui autovehicul-autoturism, autocamion, autobuz, troleibuz, tramvai sau orice mijloc de transport .Cu propulsie mecanica care circula pe dru¬murile publice;

— autorul infractiunii sa fi avut in momentul savarsirii faptei o imbibatie alcoloica peste limita legala ori sa se fi aflat in stare de ebrietate.

Aceasta ultima cerinta constituie tot nerespectarea dispozitiilor le¬gale privind conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, Regulamentul rutier incriminand o asemenea fapta, savarsita de persoana aflata intr-o astfel de stare. Referitor la aceasta modalitate, trebuie precizat faptul ca legiuitorul a prevazut alternativa formelor de intoxicatie alcoolica, pe de o parte, datorita imprejurarii ca o persoana poate fi in stare de ebrietate fara sa ajunga la limita legala de imbibatie alcoolica, iar, pe de alta parte, din considerentul ca starea de ebrietate poate fi dovedita prin orice mijloc de proba. Daca uciderea din culpa a fast savarsita de un conducator auto profesionist, aflat in stare de ebrietate, este indeplinita a treia modalitate normativa agravata, legea instituind prezumtia legala de culpa pentru cei ce exercita o profesie sau meserie intr-o astfel de stare si cauzeaza uciderea unei personae. In sfarsit, ultima modalitate agravata a infractiunii de ucidere din culpa este pluralitatea de victime, ea privind toate modalitatile de savarsire a infractiunii atat cea simpla, cat si cele agravate.

Pentru infractiunea de ucidere din culpa actiunea penala se pune in miscare din oficiu, urmarirea penala se efectueaza de organele de cercetare ale politiei, iar judecata in prima instanta se face de catre judecatorie. Vatamarea corporala din culpa este fapta persoanei care cauzeaza, din culpa, unei alte persoane vreuna din vatamarile, consecinte ale infractiunilor de vatamare corporala sau vatamare corporala grava. In forma sa simpla tipica fapta consta dintr-o actiune sau inactiune prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau santatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile. Legea prevede si doua modalitati agravate. In cazul primei modalitati agravate se cere ca element circumstantial cauzarea unei vatamari ce ne¬cesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile sau fapta sa se fi soldat cu pierderea unui simt sau organ, incetarea functio-narii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihica , slujirea, avortul ori punerea in primejdie a vietii persoanei. A doua modalitate agravata cuprinde atat forma tipica, cat si prima modalitate agravata la care se adauga imprejurarea ca savirsirea faptei este rezultatul nerespectarii dispozitiilor legale privitoare la exercitarea unei profesii sau meserii ori pentru indeplinirea unei anumite activitati sau nerespectarii masurilor de prevedere pentru desfasurarea acestora. Este cazul faptelor de acest gen savarsite de persoanele ce conduc un vehicul pe drumurile publice. Cunoscand modalitatile normative si faptice ale infractiunilor de uci¬dere din culpa si vatamare corporala din culpa, organele de urmarire penala au posibilitatea, pe linga asigurarea unei incadrari juridice corespunzatoare, in raport cu infractiunea concret savirsita, sa stabileasca problemele pe care trebuie sa le lamureasca cercetarea si, implicit, activitatile corespunzatoare ce vor fi desfasurate pentru administrarea probelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metodele Cercetarii Accidentelor Rutiere.doc