Minorul - prada traficului de persoane

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Minorul - prada traficului de persoane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

Am ales această temă deoarece, într-o zi, așteptând metroul, două persoane vorbeau despre un copil care a ajuns pe mâna traficanților, preluându-i organele. Auzind spusele doamnelor, m-a cuprins o stare de neliniște, imaginându-mi prin ce clipe a trecut acel copil, prin ce traume de nedescris trec copiii care cad pradă traficanților de persoane.

Tot mai des, în zilele noastre, citim, auzim, vedem la televizor multe cazuri care fac trimitere la traficul de persoane, prezentând lumea de care toți ne ferim, o lume în care banii primează, iar oamenii fără scrupule fac orice le stă în putință pentru a-i face.

Consider că, principalele cauze care facilitează traficul de persoane minore sunt strâns legate de condițiile de mediu în care ei locuiesc, dar și de relațiile pe care aceștia le au cu familia.

Educația este una dintre principalele cauze ale traficului de persoane minore. Familia care are un nivel de educație precar, nu dispune de informațiile care pot ajuta la prevenirea situațiilor în care proprii copii ar fi o momeală perfectă pentru oamenii cu intenții rele asupra lor. Pe lângă faptul că școala ajută la dezvoltarea bagajului de cunoștințe a unui individ, aceasta oferă informații despre tot felul de subiecte care ar ajuta la evitarea posibilelor riscuri la care sunt expuși copii.

Sărăcia, este și ea un mediu favorizant, afectând întreaga familie. Membrii familiei sunt presați să accepte orice mijloc prin care să-și asigure un trai decent.

Dacă părinții nu își răpesc puțin din timpul liber pentru a petrece câteva minute alături de copilul lor pentru a-l asculta, pentru a se juca împreună, pentru a afla cum i-a fost ziua, pentru a-l sprijini, copilul va căuta un înlocuitor al familiei pentru a primi afecțiunea și suportul de care aceasta are nevoie. Uneori copilul cade pradă unor posibili traficanți.

,,Traficul de minori reprezintă una dintre cele mai grave forme de violare a drepturilor copiilor, care pune în pericol viața precum și dezvoltarea și viitorul copiilor. Aceasta presupune controlarea și exploatarea copiilor altora sau a propriilor copii cu scopul de a obține foloase finaciare. În general, copii sunt exploatați cu scopul de a fi folosiți la muncile casnice sau agricole, la cerșit, la furat, cu scopul de a fi exploatați sexual, pentru a fi dați ilegat spre adopție sau pentru transplant de organe. O altă formă gravă de exploatare o reprezintă copiii recrutați forțat ca să servească drept soldați în zonele conflictuale sau ca sclavi sexuali. ’’ (Anghel, L., (2013), ,,Asistența și reintegrarea a victimelor traficului de persoane’’, Edit. Universității din București, București, pag 60).

,,Recrutarea se realizează de către un recrutor care poate fi ,,independet’’(individ) sau o firmă cu profil aparent de impresariat artistic sau de plasare a forței de muncă în străinătate. Fetele sunt recrutate de obicei din baruri, cafenele, cluburi, discoteci, prin rețele ,,particulare’’ în familii și în cercuri de prieteni, agenții care oferă locuri de muncă sau pentru studii în străinătate.’’ (Buzducea, D., (2010), ,,Asistența socială a grupurilor de risc’’, Editura Polirom, Iași, pag 556)

România este și ea una dintre țările din care persoanele pleacă pe meleaguri străine în căutarea unui trai mai bun. Unele dintre ele reușesc, iar altele, din nefericire cad în plasa traficanților de persoane care le oferă speranțe false.

În multe dintre cazuri, traficantul așteaptă ca victima să prindă încredere în el, iar aceștia caută persoane care trec printr-un impas finaciar sau sentimental, fiind vulnerabile și ușor de influențat.

,,Cea mai utilizată metodă de convingere este denumită de specialiști ,,loverboy’’. Victimele au fie sentimente de iubire față de traficanți și atunci sunt dispuse să facă mai multe compromisuri, fie au mare încredere în acesta și ignoră unele aspecte care ar putea constitui semne de alarmă.’’ (Anghel, L., (2013), ,,Asistența și reintegrarea a victimelor traficului de persoane’’, Edit. Universității din București, București, pag 63).

Fisiere in arhiva (1):

  • Minorul - prada traficului de persoane.docx

Bibliografie

o Anghel, L., (2013), ,,Asistența și reintegrarea a victimelor traficului de persoane’’, Edit. Universității din București, București, pag 60,
o Buzducea, D., (2010), ,,Asistența socială a grupurilor de risc’’, Editura Polirom, Iași, pag 556,
o Anghel, L., (2013), ,,Asistența și reintegrarea a victimelor traficului de persoane’’, Edit. Universității din București, București, pag 63,
o Anghel, L., (2013), ,,Asistența și reintegrarea a victimelor traficului de persoane’’, Edit. Universității din București, București, pag 71-72,
o Gârbuleț, I., (2010)., Edit. Universul juridic, pag 287,
o Buzducea, D.,(2010), ,, Asistența socială a grupurilor de risc’’, Editura Polirom, Iași, pag. 560.