Orientarea Biologica in Teoria Cauzalitatii in Criminologie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Orientarea Biologica in Teoria Cauzalitatii in Criminologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: O. Neicutescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

specializat in psihiatrie; a functionat ca profesor universitar de medicina legala la Universitatea din Torino. Este teoreticianul cel mai reprezentativ in ceea ce priveste orientarea biologica in teoriile cauzalitatii in criminologie, care a facut din ideea tipului fizic criminal o cauza a crimei.Teoria sa sustinea ca, in esenta, caracteristicile fizice ale individului erau indicatorii de baza ai degenerarii si inadaptarii.

Lombroso includea pozitivismul lui Comte, evolutionismul lui Darwin, dar si alte studii ale timpului cum ar fi lucrarile de frenologie ale medicului vienez Frederik Joseph Gall cu privire la corelatia dintre anomaliile craniului si functiile creierului si alte trasaturi ale individului, studiile de fizionomie ale lui J. R. Lavater, concepte asupra degenerescentei speciei umane ale lui Charles Morel.

Teoria biologica constututionala evolutionista a clasificat atavismul ca pe o forma incipienta a vietii animale aparuta din timpuri ancestrale la anumite persoane, sub forma unor ,,stigmate anatomice”. Pentru Lombroso, fara a exclude influenta factorilor sociali si fizici, ereditatea, din punctul de vedere al influentei ei asupra criminalitatii, a avut o mare importanta deoarece a considerat actul criminal ca o fatalitate ereditara. Cu alte cuvinte, criminalul semana cu stramosii sai criminali, carora le-a pastrat caracteristicile fizice aratand ca stigmatele stramosilor se transmit prin generatii, criminalul fiind innascut. Aceste caracteristici despre care se credea ca ar indica tipul atavistic pentru o persoana ce ar putea deveni criminal, erau urmatoarele:

- devierile in marimea capului sau a formei acestuia;

- asimetria fetei;

- dimensiunile excesive ale falcilor si ale pometilor;

- defectele particulare ale ochilor;

- urechi de dimensiuni neobisnuite sau, in unele cazuri, foarte mici sau departate de cap, asemenea urechilor unui cimpanzeu;

- nas stramb,in vant sau turtit, acvilin sau cioc de pasare;

- buze carnoase umflate;

- obrajii buhaiti ca aceia a unor animale;

- specificitati ale cerului gurii cum ar fi un omusor mare sau o serie de umflaturi si denivelari asemenea acelora existente la unele reptile care au cerul gurii despicat;

- dentitie anormala;

- barbie proeminenta sau excesiv de lunga, scurta sau turtita asemenea maimutelor;

- abundenta, varietatea si precocitatea zbarciturilor;

- anomaliile parului marcate prin caracteristici specifice sexului opus;

- defecte ale toracelui cum ar fi prea multe sau pre putine coaste sau mai multi sani;

- inversiunea caracteristicilor sexuale sau a organelor genitale;

- lungimea excesiva a bratelor;

- mai multe degete la maini sau la picioare;

- asimetria craniului.

Din examinarea a 383 criminali italieni Lombroso a stabilit ca 21% prezinta o asemenea anomalie,in timp ce 43% au 5 sau chiar mai multe. Plecand de la aceasta constatare ,Lombroso a afirmat ca prezenta a 5 sau mai multe anomalii ne indica faptul ca individul este “criminal nascut”(natural born killer).

Lombroso a adus in sustinerea teoriei sale probe clinice elocvente despre influenta zestrei genetice asupra criminalitatii. In inchisoarea de la Pavia, a gasit un copil avand un prognatism enorm, par stufos, fizionomie feminina si strabism, acesta comitand un asasinat la varsta de 12 ani, apoi a fost condamnat de 6 ori pentru furt ; doi frati ai lui erau hoti, mama lui gazda de hoti, iar doua surori prostituate.

De altfel,Lombroso ”intr-o dimineata rece si cenusie de noiembrie”,in timp ce observa oasele unui criminal notoriu care a murit in inchisoare :

“Acest barbat detinea o asa extraordinara agilitate, ca este stiut ca escalada inaltimile muntilor, purtand o oaie pe umerii lui. Obraznicia sa cinica a fost asa de mare ca se lauda deschis cu crimele sale. La moartea sa (.…) am fost desemnat sa fac autopsia, si in craniul deschis am gasit un punct slab ca la animalele inferioare”.

“Acesta n-a fost nici macar o idee ci o revelatie. La vederea acelui craniu, dintr-o data m-am luminat ca un mare avion sub un cer inflacarat, problema naturii criminalului (….) o fiinta atavista care reproduce in propria persoana instictele feroce ale unui om primitiv”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Orientarea Biologica in Teoria Cauzalitatii in Criminologie.doc

Alte informatii

Universitatea”Alma Mater,,Sibiu Facultatea de St. Juridice si Administrative Specializarea : Administratie Publica Anul I