PirateriaMaritima: Piratii Somalezi 2005-2010

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie PirateriaMaritima: Piratii Somalezi 2005-2010.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Criminologie

Extras din document

Pirateria maritimă a apărut din cele mai vechi timpuri, practic de când oamenii au început să navige pe mare.

Ținta dintotdeauna a piraților a fost marfa pe care o transportă navele și, uneori, chiar navele dar și bunurile personale și banii pasagerilor și echipajelor.

Întotdeauna, pirații au acționat acolo unde este slabă legea și, mai ales, unde este slabă forța care promovează, apără și impune legea.

În această prezentare nu este vorba despre dominația corsarilor din Marea Caraibelor de acum cinci secole în urmă, ci despre unul dintre efectele paradoxale al globalizării: reîntoarcerea în epoca de aur a pirateriei.

Războiul civil din Somalia a creat condițiile prielnice pentru dezvoltarea acțiunilor piraților în fața coastelor Somaliei.

Evenimentele petrecute în apropiere de Cornul Africii au amenințat o rută importantă a navelor comerciale.

Rutele maritime reprezintă un element deosebit al vulnerabilității actualului sistem politico-economic global tocmai pentru că marea constituie contextul ideal pentru două fenomene ilicite, diferite, dar tot mai des asimilate: pirateria si terorismul.

Răspunsul este NU - acestea sunt caracterizate de cauze profund diferite:

terorismul are scopul principal de a răspândi teroarea pentru a pune în evidență o vulnerabilitate și a răsturna ordinea politico-instituțională a unei țări;

pirateria, dimpotrivă, este cu prioritate exercitată în vederea luării în posesie a unor bunuri publice sau private, vizând prin urmare, în principal profitul.

pescuitului ilegal în apele somaleze - regimul decentralizat somalez n-a reușit să împiedice pescuitul navelor străine în apele teritoriale ale Somaliei, iar pescarii somalezi au căutat să-și facă dreptate prin alungarea navelor străine;

atacurile piraților au început la Mogadishu (sudul Somaliei) și au continuat spre nord în Golful Ade; cele mai multe atacuri având loc în regiunea Puntland din nord-estul Somaliei, în porturile Eyl, Harardheere și Hobyo;

când s-a constatat că pirateria este o afacere reentabilă, a atras atenția afaceriștilor implicați în contrabada cu arme și muniție, care au început să recruteze pirați și să le asigure arme moderne;

pirații răpeau nave diferite nu numai în apropiere de coastă ci și în larg, pentru acestea și echipaj pretinzând prețuri de răscumpărare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piratii Somalezi 2005-2010.ppt

Bibliografie

Eric Shea Nelson, Maritime Terrorism and Piracy, Global Security Studies, 2012, Vol. 3
Stig Jarle Hansen, Piracy in the greater Gulf of Aden, Myths, Misconception and Remedies, NIBR Report, 2009
Martino Sacchi, Piracy in Somalia: a long term menace or a phenomenon in its last throes? Università Cattolica del Sacro Cuore, 2013
http://evz.ro/atalanta-spaima-piratilor-966087.html
http://geopolitics.ro/104/
http://evz.ro/dezbatere-evz-cine-scufunda-piratii-somalezi-849981.html
http://coordination-maree-noire.eu/spip.php?rubrique357ț
http://coordination-maree-noire.eu/spip.php?article9780&lang=en
http://coordination-maree-noire.eu/spip.php?article14639&lang=en
http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=41687
https://www.chathamhouse.org/
https://maritimedanmark.dk/?Id=10174